Momenteel loopt er een praktijkonderzoek vanuit de Regio Deal in samenwerking met Wageningen Livestock Research. Hierbij gaat het om de toepassing van dierlijk eiwit in pluimveevoer. De tussentijdse resultaten spreken voor zich.
Het onderzoek wordt uitgevoerd bij het Poultry Innovation Lab. Naast de technische resultaten wordt ook gekeken hoe de hennen het voer met dierlijk eiwit (ook wel VDE, processed animal protein of PAP’s genoemd) benutten.
Praktijkonderzoek proefstal
De kippen worden gehouden in twee identieke stallen met enkel een voerverschil: helemaal geen verwerkt dierlijk eiwit in de samenstelling (stal 1) of een hoog aandeel verwerkt dierlijk eiwit (stal 2). Het gaat hier om een proefstalopstelling waarbij de omstandigheden minder optimaal zijn dan in de praktijk. In de video laten we de twee verschillende groepen zien.
Technische resultaten
Uit de resultaten die tot nu toe binnen zijn lijkt er geen verschil in productie te zijn tussen de twee koppels. De eigewichten liggen in stal 1 (zonder dierlijk eiwit) wel ongeveer een gram hoger dan in stal 2. De voeropname tot 48 weken is in stal 1 echter gemiddeld 6 gram hoger. Hierdoor is de voederconversie in stal 2 scherper.
Verschil in uitval
Het meest opvallend is het verschil in uitval. De cumulatieve uitval in stal 1 is bijna twee keer zo hoog als de cumulatieve uitval in stal 2 (grafiek). Dat verschil begon met een verschil in mestconsistentie. Dit kan worden verklaard doordat de hennen die verwerkt dierlijk eiwit opnemen een verbeterde darmgezondheid hebben, waardoor er minder ondereind in het koppel komt. Dit werd bevestigd bij sectie. Bij de hennen uit stal 1 werd necrotische enteritis afkomstig van een Clostridiumbesmetting aangetoond, terwijl dit niet werd gevonden bij stal 2. Dit verschil in darmgezondheid is ook duidelijk te zien aan het verenkleed. Verder zou de lagere uitval in stal 2 nog kunnen worden verklaard door minder pikkerij. Na het verbod op het diermeel rond het jaar 2000 werd verhoogde pikkerij waargenomen, wat vermoedelijk het gevolg was van een tekort aan vitamine B12. Dit is een vitamine die (vrijwel) alleen aanwezig is in dierlijke producten.

Bron: AgruniekRijnvallei