• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveebedrijf.nlpluimveebedrijf.nl

Nieuws voor de pluimveehouder

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Broederij
    • Biologisch pluimvee
    • Eendenhouderij
    • Kalkoenen
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Ondernemen
    • Noteringen en marktprijzen
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • PluimveePodcast
  • icon

Opnieuw stijging van de vleesconsumptie in Nederland

Vleeskuikens 24 november 2020

Opnieuw stijging van de vleesconsumptie in Nederland

Uit cijfers van Wageningen Economic Research blijkt dat de vleesconsumptie in Nederland voor het tweede jaar op rij gestegen is. Beide jaren is de vleesconsumptie toegenomen met 600 gram, wat vergelijkbaar is met vier hamburgers per persoon.

In 2018 was het totale aantal kilogram gestegen naar 77,2 kg. In 2019 is dit verder gestegen naar 77,8 kg. De daling van de jaren ervoor is tenietgedaan. We zitten weer op het vleesverbruikscijfer van 2007.

Vleesconsumptie

Het totale verbruik van vlees(waren) is uitgedrukt op basis van het karkasgewicht. Dit is het gewicht van vlees inclusief been, vet en zwoerd. Ongeveer de helft van het karkasgewicht bestaat uit vlees voor consumptie. Dat betekent dat de vleesconsumptie van 2019 uitkomt op zo’n 39 kg per persoon. De aanbevolen hoeveelheid vlees volgens De Schijf van Vijf ligt 13 kg lager. We eten dus teveel vlees.

Vleesconsumptie kippenvlees grootste groei

In 2019 is, net als in 2018, vooral bestaat de toename van vleesconsumptie vooral uit kippenvlees. De consumptie van varkensvlees steeg marginaal. De cijfers voor rund-, kalfs-, schapen-, geiten- en paardenvlees waren gelijk aan 2018.

De verhoudingen tussen de verschillende soorten vlees veranderden nauwelijks. Bijna de helft van de vleesconsumptie bestaat uit varkensvlees (36,7 kg), gevolgd door kip (22,9 kg) en rundvlees (15,5 kg).

Restaurants en toeristen

De toegenomen vleesconsumptie kan komen door eten buitenshuis. Degene die minder vaak vlees eten, ook wel flexitariërs genoemd, lijken in de horeca vaker vlees te eten. Dit heeft mogelijk te maken met het menuaanbod in restaurants, met wat we als lekker en luxe zijn gaan ervaren en met het idee dat we in restaurants wat anders willen eten dan thuis.

Een andere verklaring voor de stijgende vleesverbruikscijfers is de toename van vleesconsumptie door buitenlandse toeristen. In het onderzoek gaat het namelijk om vlees dat in Nederland wordt verkocht. Het aantal buitenlandse toeristen, en daarmee de vleesconsumptie, is de afgelopen jaren gestegen. De toeristen leveren echter een bescheiden bijdrage. Nederlanders eten nog steeds veel vlees.

Toch lijkt er een verschuiving in vleesconsumptie plaats te vinden onder jongeren. Uit een persbericht over een onderzoek van Kien , uitgevoerd onder 1207 respondenten, blijkt dat vooral de jongere generatie tussen de 18-29 jaar bereid is om in de toekomst minder vlees te eten.

Corona

Door de coronapandemie is het aantal toeristen drastisch teruggelopen en hebben eetgelegenheden hun deuren moeten sluiten. De onderzoekers verwachten daarom dat er in 2020 minder vlees wordt verkocht.

Bron: Groen Kennisnet

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
ILVO bouwt klimaatneutrale en energieflexibele proefstal voor vleeskuikens
12 mei

ILVO bouwt klimaatneutrale en energieflexibele proefstal voor vleeskuikens

Wereldeidag: zaterdag 11 oktober 2025
8 mei

Wereldeidag: zaterdag 11 oktober 2025

Exclusieve mijlpaal drie jaar pluimveevoer met verwerkt dierlijk eiwit
7 mei

Exclusieve mijlpaal drie jaar pluimveevoer met verwerkt dierlijk eiwit

Bijmengverplichting groen gas definitief vanaf 2027
6 mei

Bijmengverplichting groen gas definitief vanaf 2027

ForFarmers en Reudink huldigen winnaars Agroscoopbokaal 2021
2 mei

Zes veehouders in de prijzen bij ForFarmers en Reudink

Toon meer

Aanbevolen voor jou! vleeskuikens

Het belang van een juiste luchtsnelheid

Het belang van een juiste luchtsnelheid

‘Rechtop vangen beter voor dierwelzijn’ vangmethode

‘Rechtop vangen beter voor dierwelzijn’

eu-pluimveevleesproductie-en-pluimvee consumptie-blijven-groeien

EU-pluimveevleesproductie en -consumptie blijven groeien

Themapagina's

Wet en regelgevingDiergezondheidMarktprijzenKies uw pluimveetakHuisvestingMest

Vleeskuikens

Vermeerdering

Leghennen

Broederij

Biologische pluimvee

Vrije uitloop kippen

Kalkoenen

Moederdieren

Eendenhouderij

Toon meer

Footer

Vakpartners

Trouw Nutrition Pluimvee

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Agenda
  • Contact
  • Adverteren
  • Nieuwsbrief
  • PluimveePodcast
Pluimveebedrijf pluimvee nieuws

Copyright © 2025 Prosu BV | | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Kalkoenen
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Ondernemen
    • Marktprijzen pluimveehouderij
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • PluimveePodcast
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
  • Cookiebeleid