• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveebedrijf.nlpluimveebedrijf.nl

Nieuws voor de pluimveehouder

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Broederij
    • Biologisch pluimvee
    • Eendenhouderij
    • Kalkoenen
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Ondernemen
    • Noteringen en marktprijzen
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • PluimveePodcast
  • icon

Kopen bij de boer is blijvend

Bedrijfsnieuws Leghennen Vleeskuikens 4 december 2020

Kopen bij de boer is blijvend

Wat voor corona nog een stilletjes opkomend initiatief was, is nu een ware trend geworden: rechtstreeks kopen bij de boer. 

Een verdubbeling van de omzet in consumentenverkoop. Dat is waar boeren met een eigen winkel, kraam of automaat dit jaar gemiddeld op uitkomen. Meer consumenten weten hen te vinden en per persoon geven ze ook nog eens 25% meer uit, ziet onderzoeksbureau Gfk. Het is te danken aan corona, in meer dan één opzicht. Corona doet mensen namelijk meer nadenken over duurzaamheid, gezond leven en lokaal kopen. Bovendien weten consument en boer elkaar ook online steeds beter te vinden. 

Boeren gaan online

Ook Thomas Siahaya, oprichter van Lekkerder bij de Boer, een gratis online platform voor lokale consumenten en boeren, ziet de enorme opmars. “Het aantal gebruikers van de app Lekkerder.nl is in enkele maanden met duizenden gestegen en maandelijks worden tienduizenden bezoeken aan lekkerder.nl gebracht. Kopen bij de boer was vaak seizoensgebonden. Het is inmiddels winter en we zien dat het gebruik gewoon blijft doorlopen. Ook steeds meer boeren melden zich bij ons aan. Van boerderijwinkels en kwekerijen tot vers-automaten, stalletjes aan de weg en wijngaarden. Zelf hebben ze geen tijd voor of weinig affiniteit met online middelen, maar door onze apps en lekkerder.nl kunnen ze makkelijk online meeliften.” 

Twee keer zoveel jongeren

Waar voorheen voornamelijk ouderen een extra bochtje om deden voor een bezoek aan de boer, ziet Gfk dat nu ook jongeren deze stap twee keer zo vaak als voorheen zetten. Jongeren hebben nu meer tijd om boodschappen te doen, zijn bewuster bezig met duurzaamheid en gezond eten en weten de lokale boer mede door Lekkerder bij de Boer beter te vinden. 

Extra reden: lokale ondernemers steunen

Uit reacties van appgebruikers en sitebezoekers merkt Siahaya op dat zowel jongeren als ouderen nu een extra reden hebben om rechtstreeks bij de boer te kopen. “Voorheen ging het vooral om het kopen van goede, verse producten waar geen duizenden kilometers vervuilend transport aan vastkleven. Sinds corona is er een reden bijgekomen. Men denkt ook meer na over het steunen van de lokale ondernemer. Het geeft mensen een fijn gevoel om hun geld bij de boer om de hoek uit te geven in plaats van bij een grote anonieme supermarkt.”

Speciaalzaken

Ook speciaalzaken merken dit verschil. Groentewinkels zagen volgens cijfers van Gfk hun omzet stijgen met 38%, viswinkels met 29% en slagers met 25%. En met de feestdagen in het vooruitzicht zullen deze cijfers nog verder stijgen. Verwacht wordt dat meer mensen dan voorheen zich tot de lokale specialisten zullen wenden voor het kerstdiner. 

Blijvende trend

Siahaya verwacht dat deze trend na corona niet ineens zal omkeren. “Onbekend maakt onbemind, maar nu de lokale consument en boer elkaar hebben gevonden, zullen ze elkaar vaker blijven opzoeken. De boer kan nu zijn mooie producten in onze apps en op onze (mobiele) site etaleren en de consument zal de toegevoegde waarde ervan ervaren, namelijk de kwaliteit van de producten en het leuke contact met de boer. Kopen bij de boer is blijvend.”

Bron: Lekkerder bij de Boer

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Wereldeidag: zaterdag 11 oktober 2025
8 mei

Wereldeidag: zaterdag 11 oktober 2025

Exclusieve mijlpaal drie jaar pluimveevoer met verwerkt dierlijk eiwit
7 mei

Exclusieve mijlpaal drie jaar pluimveevoer met verwerkt dierlijk eiwit

Bijmengverplichting groen gas definitief vanaf 2027
6 mei

Bijmengverplichting groen gas definitief vanaf 2027

ForFarmers en Reudink huldigen winnaars Agroscoopbokaal 2021
2 mei

Zes veehouders in de prijzen bij ForFarmers en Reudink

P. Bos veevoeders en Van Benthem Diervoeders bundelen krachten
1 mei

P. Bos veevoeders en Van Benthem Diervoeders bundelen krachten

Toon meer

Aanbevolen voor jou! bedrijfsnieuws

Wereldeidag: zaterdag 11 oktober 2025

Wereldeidag: zaterdag 11 oktober 2025

ab ovo kiest voor Respeggt sexing technologie en zet de toon voor de biologische eierketen

ab ovo kiest voor Respeggt sexing technologie en zet de toon voor de biologische eierketen

ABZ Diervoeding voltooit fusie en sluit 2024 naar volle tevredenheid af

ABZ Diervoeding voltooit fusie en sluit 2024 naar volle tevredenheid af

Themapagina's

Wet en regelgevingDiergezondheidMarktprijzenKies uw pluimveetakHuisvestingMest

Pluimveerechten

Stikstof

PAS

Fijnstof

Gecombineerde opgave

Luchtkwaliteit

Fosfaat pluimveehouderij

Antibioticareductie

Subsidie pluimveehouderij

Salderingsregeling

Asbestsanering

SDE+

Toon meer

Footer

Vakpartners

Trouw Nutrition Pluimvee

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Agenda
  • Contact
  • Adverteren
  • Nieuwsbrief
  • PluimveePodcast
Pluimveebedrijf pluimvee nieuws

Copyright © 2025 Prosu BV | | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Kalkoenen
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Ondernemen
    • Marktprijzen pluimveehouderij
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • PluimveePodcast
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
  • Cookiebeleid