• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveebedrijf.nlpluimveebedrijf.nl

Nieuws voor de pluimveehouder

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Broederij
    • Biologisch pluimvee
    • Eendenhouderij
    • Kalkoenen
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Ondernemen
    • Noteringen en marktprijzen
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • PluimveePodcast
  • icon

COV introduceert code voor dierenwelzijn in de slachterij

Bedrijfsnieuws Vleeskuikens 23 februari 2021

Om het dierenwelzijn bij slachterijen verder te verbeteren, heeft de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) de “Code voor dierenwelzijn op de slachterij’ opgesteld. Deze Code voorziet bovenop alle huidige maatregelen onder meer in een jaarlijkse training van de slachterijmedewerkers en een jaarlijkse rapportage. De code dierenwelzijn is per 1 mei 2021 geïmplementeerd en is ook opgenomen in de COV-gedragscode.

Wereldtop in dierenwelzijn

“De Nederlandse vleessector behoort op het gebied van dierenwelzijn tot de wereldtop”, zegt Richard de Mooij van de COV. Het vervoeren en verwerken van dieren gebeurt in ons land volgens zeer strenge regels. De NVWA houdt ook permanent toezicht op de naleving van deze regels in de zogenoemde Naleefmonitor; waarvan de COV hoopt dat deze ook snel weer publiek beschikbaar wordt.

Dierenwelzijnsincidenten minimaal

Mede door de extra intensieve cameramonitoring; die verder gaat dan de Europese richtlijnen, blijft het jaarlijkse aantal dierenwelzijnsincidenten tot een minimum beperkt. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) wil het aantal incidenten verder terugbrengen richting nul.

Kunstmatige intelligentie bij camerabeelden

Richard de Mooij van de COV licht toe: “Wanneer je incidenten helemaal uit wilt bannen; blijkt in de praktijk dat training en scholing hierin cruciaal zijn. Deze nieuwe Code voor dierenwelzijn zet de puntjes op de i en zal daarom bijdragen dat incidenten tot het verleden gaan behoren. Het is ook de bedoeling om Artificial Intelligence in te gaan zetten bij de beoordeling van de camerabeelden; om zo tot een nog betere borging te komen van het dierenwelzijn.” 

Betere en intensievere scholing

De Code schrijft voor dat medewerkers die betrokken zijn bij dierenwelzijnshandelingen van slachterijen meer bij elkaar over de vloer komen om ‘best practices’ en ervaringen uit te wisselen. Slachthuismedewerkers die betrokken zijn bij het lossen van de dieren krijgen jaarlijks betere en intensievere scholing. Ze worden ook uitgedaagd om zo nodig ook zelf verbeteringen voor te stellen: een echte bottom-up benadering.

Tevens worden externe dierenwelzijnsspecialisten ingeschakeld die de borging van het dierenwelzijn per bedrijf beoordelen, en zo nodig met aanbevelingen komen voor verdere verbetering. Deze specialisten moeten voldoen aan door de COV gestelde normen en worden door de COV geregistreerd. Tot slot is er jaarlijks middels een aantal gedefinieerde KPI’s gerapporteerd over de werking, naleving en resultaten van de Code.

Bron: COV

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
De gemiddelde trekker is 33 jaar oud
17 jul

De gemiddelde trekker is 33 jaar oud

Waar je allemaal op moet letten bij het kopen van een tractor
15 jul

Waar je allemaal op moet letten bij het kopen van een tractor

VLIF-investeringssteun in cijfers: wat levert het op qua duurzaamheid?
15 jul

VLIF-investeringssteun in cijfers: wat levert het op qua duurzaamheid?

Van sturen op stikstofneerslag naar sturen op stikstofuitstoot
14 jul

Van sturen op stikstofneerslag naar sturen op stikstofuitstoot

Vertrouwenspersoon zorgt voor toename meldingen criminele situaties buitengebied
11 jul

Vertrouwenspersoon zorgt voor toename meldingen criminele situaties buitengebied

Toon meer

Aanbevolen voor jou! vleeskuikens

ECC-concept getoetst: welzijn omhoog, emissie omlaag?

ECC-concept getoetst: welzijn omhoog, emissie omlaag?

Dierenartsen ontwikkelen FlockVision: met slimme camera’s altijd zicht op het koppel

Dierenartsen ontwikkelen FlockVision: met slimme camera’s altijd zicht op het koppel

Aviaire metapneumovirus: de onzichtbare dreiging in de stal

Aviaire metapneumovirus: de onzichtbare dreiging in de stal

Themapagina's

Wet en regelgevingDiergezondheidMarktprijzenKies uw pluimveetakHuisvestingMest

Vleeskuikens

Vermeerdering

Leghennen

Broederij

Biologische pluimvee

Vrije uitloop kippen

Kalkoenen

Moederdieren

Eendenhouderij

Toon meer

Footer

Vakpartners

Trouw Nutrition Pluimvee

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Agenda
  • Contact
  • Adverteren
  • Nieuwsbrief
  • PluimveePodcast
Pluimveebedrijf pluimvee nieuws

Copyright © 2025 Prosu BV | | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Kalkoenen
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Ondernemen
    • Marktprijzen pluimveehouderij
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • PluimveePodcast
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
  • Cookiebeleid