• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveebedrijf.nlpluimveebedrijf.nl

Nieuws voor de pluimveehouder

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Broederij
    • Biologisch pluimvee
    • Eendenhouderij
    • Kalkoenen
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Ondernemen
    • Noteringen en marktprijzen
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • PluimveePodcast
  • icon

Vleesconsumptie in Nederland in 2023 vrijwel gelijk aan 2022

Vleeskuikens 29 oktober 2024

Vleesconsumptie in Nederland in 2023 vrijwel gelijk aan 2022

Het totale verbruik van vlees en vleeswaren (op basis van karkasgewicht) per hoofd van de bevolking in Nederland in 2023 is vrijwel gelijk aan 2022. Toen werd er 75,1 kilo gegeten, in 2023 komt dit verbruik uit op 75,3 kilo. Dat blijkt uit onderzoek naar de Nederlandse vleesconsumptie van Wageningen Economic Research.

Sinds 2005 onderzoekt Wageningen Economic Research de vleesconsumptie jaarlijks. Het jaar 2022 komt daarbij uit de bus als het jaar met het laagste verbruikscijfer ( 75,1 kilo). De daling in de cijferreeks tijdens de ‘coronajaren’ 2020-2021 heeft zich de laatste twee jaar gecontinueerd op een niveau van iets boven de 75 kilo. Dit is 2,5 kilo lager dan het 2019-cijfer. De trendbreuk in 2020 blijft hierdoor van kracht.

Weinig verandering in vleesconsumptie

De cijfers voor 2023 verschillen nauwelijks van de cijfers die voor 2022 zijn berekend. Het verbruik van de hoofdcategorieën varkens-, rund- en pluimveevlees wijzigt in alle drie de gevallen weinig, met 0,2 kilo. Zoals al vele jaren het geval is, zijn de cijfers voor de andere onderscheiden categorieën van kalfs-, schapen- en geiten- en paardenvlees een herhaling van wat in eerdere jaren is genoteerd.

Er hebben zich geen verrassende veranderingen in 2023 voorgedaan. Opvallend is nog wel dat uit de data die betrekking hebben op vleesaankopen bij de detailhandel (supermarkten en slagers/poeliers) blijkt dat de kleine toename in het totale verbruik van rundvlees samenhangt met de gestegen verkoop van rundvleesgehakt (9,6%). De verkoop van ander rundvlees via het retailkanaal daarentegen daalt (-7,7%).

Minder duurder snijvlees

Het afzetverlies van varkensvlees in de verkoop bij supermarkten en slagerijen is veel kleiner (0,2%), maar wordt op het totaal niet gecompenseerd door de iets gestegen verkoop van half-om-half gehakt (3,4%). In beide gevallen wijst dit erop dat (duurder) snijvlees (biefstuk, karbonades en dergelijke) minder langs de kassa van supermarkten en slagers gaat dan (goedkopere) draaiproducten (gehakt, hamburgers en dergelijke).

Bron: WUR

    Deel dit artikel

    Primaire Sidebar

    Recent nieuwsPartner nieuws
    “Met het juiste vaccin schade door Eimeria necatrix beperken”
    16 jun

    “Met het juiste vaccin schade door Eimeria necatrix beperken”

    Aviaire metapneumovirus: de onzichtbare dreiging in de stal
    12 jun

    Aviaire metapneumovirus: de onzichtbare dreiging in de stal

    Jeroen Kemper wint Agroscoopbokaal Pluimvee 2025
    10 jun

    Jeroen Kemper wint Agroscoopbokaal Pluimvee 2025

    De Heus Voeders neemt Voeders Huys over enversterkt haar positie in België en Noord-Frankrijk
    4 jun

    De Heus Voeders neemt Voeders Huys over en versterkt haar positie in België en Noord-Frankrijk

    ‘De toekomst, dat is onze moeder die weer lacht’
    4 jun

    ‘De toekomst, dat is onze moeder die weer lacht’

    Toon meer

    Aanbevolen voor jou! vleeskuikens

    Aviaire metapneumovirus: de onzichtbare dreiging in de stal

    Aviaire metapneumovirus: de onzichtbare dreiging in de stal

    Het belang van een juiste luchtsnelheid

    Het belang van een juiste luchtsnelheid

    ‘Rechtop vangen beter voor dierwelzijn’ vangmethode

    ‘Rechtop vangen beter voor dierwelzijn’

    Themapagina's

    Wet en regelgevingDiergezondheidMarktprijzenKies uw pluimveetakHuisvestingMest

    Vleeskuikens

    Vermeerdering

    Leghennen

    Broederij

    Biologische pluimvee

    Vrije uitloop kippen

    Kalkoenen

    Moederdieren

    Eendenhouderij

    Toon meer

    Footer

    Vakpartners

    Trouw Nutrition Pluimvee

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

     *
     *
    Vul hier uw e-mailadres in
    • Agenda
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • PluimveePodcast
    Pluimveebedrijf pluimvee nieuws

    Copyright © 2025 Prosu BV | | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

    • Nieuws
    • Pluimveetak
      • Biologisch pluimvee
      • Broederij
      • Eendenhouderij
      • Leghennen
      • Moederdieren
      • Kalkoenen
      • Vleeskuikens
      • Vermeerdering
      • Vrije uitloop kippen
    • Wet en regelgeving
      • Antibioticareductie
      • Fijnstof
      • Fosfaat pluimveehouderij
      • Gecombineerde opgave
      • Luchtkwaliteit
      • Pluimveerechten
      • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
      • Stikstof
      • Subsidie pluimveehouderij
        • Asbestsanering
        • Salderingsregeling
        • SDE+
    • Diergezondheid
      • Bloedluizen
      • Coccidiose
      • Coryza
      • Fipronil
      • Hittestress pluimveehouderij
      • In ovo
      • Mengvoer
      • Mycoplasma
      • Salmonella kip
      • Voetzoollaesie
      • Vogelgriep
    • Marktprijzen
      • Eierprijs
      • Vleeskuikenprijs
      • Slachtkippenprijs
      • Ondernemen
      • Marktprijzen pluimveehouderij
    • Huisvesting pluimvee
      • Bedrijfsnieuws
      • Drinksysteem pluimveehouderij
      • Eierlokaal
      • Leghenstal
      • Luchtwassers
      • Stalhygiëne pluimveehouderij
      • Stalklimaat pluimveehouderij
      • Stallampen pluimveehouderij
      • Ventilatie pluimveehouderij
      • Voersysteem
      • Wintergarten
    • Mest
      • Mestbanden
      • Mestbeleid
      • Mestdroging
      • Mestopslag
      • Meststoffenwet
      • Pluimveemest
    • Vakpartners
      • Trouw Nutrition
      • MSD Animal Health
    • Contact & meer
      • PluimveePodcast
      • Contact
      • Adverteren
      • Nieuwsbrief
    • Cookiebeleid