De ophok- en afschermplicht voor pluimvee in de Gelderse Vallei is door minister Wiersma van LVVN ingetrokken. Daarmee komt er na maanden van binnenhouden definitief een einde aan de landelijke ophokplicht, die sinds de vogelgriepuitbraken in 2024 en 2025 in fases is afgebouwd.
De laatste besmetting met hoogpathogene vogelgriep (HPAI) op een commercieel pluimveebedrijf in Nederland werd vastgesteld op 19 maart 2025 in Putten. Sindsdien zijn er geen nieuwe uitbraken gemeld, al worden in de kustprovincies nog wel wilde vogels met het virus gevonden. In Europa blijft het aantal besmettingen laag; de laatste uitbraak bij een commercieel bedrijf dateert van 30 mei in Letland.
De Deskundigengroep Dierziekten, een groep deskundigen die de minister adviseert over besmettelijke dierziekten, beoordeelt het risico op besmetting in Nederland inmiddels als ‘laag tot matig’, waarbij het risico in het binnenland lager wordt ingeschat dan aan de kust. Mede op basis van deze beoordeling heeft de minister van Landbouw besloten om de laatste resterende ophok- en afschermplicht – die tot gisteren nog gold in de pluimveedichte Gelderse Vallei – in te trekken.
De minister benadrukt dat het virus grillig blijft en dat maatregelen bij nieuwe uitbraken snel weer ingevoerd kunnen worden. De situatie wordt daarom nauwlettend gemonitord.
Versoepeling tentoonstellingsverbod risicovogels
Daarnaast wordt ook het landelijke tentoonstellingsverbod voor risicovogels versoepeld. Sinds november 2024 mochten er geen tentoonstellingen meer plaatsvinden met hoenderachtigen, watervogels of loopvogels. Vanaf nu mogen risicovogels weer tentoongesteld worden, maar alleen onder strikte voorwaarden. Zo zijn maximaal 30 deelnemende houders toegestaan, moeten dieren na terugkomst minstens een week op het eigen erf blijven, en mogen watervogels niet gelijktijdig met andere risicovogels aanwezig zijn op een evenement.
Blijf alert
Hoewel de maatregelen nu grotendeels worden losgelaten, blijft waakzaamheid geboden. Pluimveehouders wordt aangeraden de situatie nauwlettend te blijven volgen via de NVWA en het Dierziekteviewer-platform, en alert te blijven op signalen van vogelgriep op hun bedrijf.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: beeldarchief Prosu BV