• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveebedrijf.nlpluimveebedrijf.nl

Nieuws voor de pluimveehouder

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Broederij
    • Biologisch pluimvee
    • Eendenhouderij
    • Kalkoenen
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Ondernemen
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • PluimveePodcast
  • icon

Sojaketen met minder CO2-uitstoot: De Heus en partners realiseren CO2-reductie

Duurzaam ondernemen Duurzaamheid 19 november 2025

Sojaketen met minder CO2-uitstoot: De Heus en partners realiseren CO2-reductie

De Heus Voeders heeft samen met Plukon Food Group onderzoek gedaan naar een sojaketen met minder CO2-uitstoot. Door de inkoop van sojameel met aantoonbaar lagere milieuvoetafdruk verlagen de Beter voor Natuur & Boer-kipproducten van Albert Heijn hun uitstoot met 38% CO2-equivalent.

Hoe werkt de ketentransparantie binnen deze pilot?

Voor dit onderzoek kocht De Heus proefbatches sojameel in bij ADM en Bunge onder strikte voorwaarden. Die voorwaarden omvatten:

  • sluitende emissieboekhouding
  • een afgebakende geografische herkomst
  • langdurige relaties met sojatelers
  • levering via een massa balans keten

Binnen deze massa balans keten is precies traceerbaar welk deel van het sojameel een lagere milieuvoetafdruk heeft dan conventionele alternatieven. Leveranciers tonen die lagere voetafdruk aan via satellietbeelden, oogstdata en geauditeerde berekeningen.

Waarom is deze aanpak vernieuwend binnen de sojaketen?

Het combineren van aanvullende eisen met een massa balans keten als eerste stap is vernieuwend, omdat:

  • er een directe link ontstaat tussen inkoop en CO2-reductie
  • de keten transparant maakt welk deel werkelijk lagere impact heeft
  • de methode emissiereducties aantoonbaar en controleerbaar maakt

“Door sojameel met een aantoonbaar lagere milieuvoetafdruk in te zetten, zetten we een concrete stap richting een duurzamer voedselsysteem.” ~ Eline Vervoorn, Duurzaamheidsmanager de Heus

Hoe draagt verantwoorde inkoop bij aan lagere klimaatimpact?

De veevoerindustrie stimuleert verduurzaming van sojateelt door uitsluitend gecertificeerde soja te gebruiken. De Heus dekt al haar soja af met RTRS Book & Claim certificaten, afkomstig uit dezelfde regio’s als waar de soja wordt geteeld. Hiermee wordt:

  • transparantie geborgd
  • duurzame productie in risicogebieden direct ondersteund

Voor deze pilot is gebruikgemaakt van sojameel uit Zuid-Amerikaanse regio’s met hoog risico op natuurconversie (o.a. midden-Brazilië en Paraguay). Door juist daar soja in te kopen die vrij is van recente conversie, wordt de vraag naar duurzamer geteelde soja gestimuleerd.

Indien voldoende data beschikbaar is, kan voor soja zonder recente conversie een lagere milieuvoetafdruk worden berekend.

Waarom is samenwerking in de keten essentieel voor verduurzaming?

De pilot is uitgevoerd door Albert Heijn, in samenwerking met Plukon Food Group, ADM en Bunge. Ondersteuning kwam van Mérieux NutriSciences | Blonk en WWF-NL. Door gezamenlijke inkoop, datadeling en standaarden kunnen ketenpartners structurele impact realiseren.

Bron: De Heus

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Sojaketen met minder CO2-uitstoot: De Heus en partners realiseren CO2-reductie
19 nov

Sojaketen met minder CO2-uitstoot: De Heus en partners realiseren CO2-reductie

Cafés Landelijk Gebied brengen mensen en ideeën samen in Flevoland
19 nov

Cafés Landelijk Gebied brengen mensen en ideeën samen in Flevoland

Vogelgriep vastgesteld op leghennenbedrijf in Terschuur
18 nov

Vogelgriep vastgesteld op leghennenbedrijf in Terschuur

Vogelgriep maatregelen 2025: aangescherpte richtlijnen voor bedrijfsbezoeken bij pluimvee
18 nov

Vogelgriep maatregelen 2025: aangescherpte richtlijnen voor bedrijfsbezoeken bij pluimvee

Opnieuw vogelgriep vastgesteld op leghennenbedrijf in Drogeham
17 nov

Opnieuw vogelgriep vastgesteld op leghennenbedrijf in Drogeham

Toon meer

Aanbevolen voor jou! duurzaam ondernemen

Boeren investeren 1 miljard euro in duurzamere toekomst

Boeren investeren 1 miljard euro in duurzamere toekomst

'Duurzaamheid is geen vraag meer'

Samenwerking tussen akkerbouw en veehouderij versterkt duurzame landbouw

PAS-melders krijgen drie jaar extra tijd, maar onzekerheid blijft

PAS-melders krijgen drie jaar extra tijd, maar onzekerheid blijft

Themapagina's

Wet en regelgevingDiergezondheidMarktprijzenKies uw pluimveetakHuisvestingMest

Pluimveerechten

Stikstof

PAS

Fijnstof

Gecombineerde opgave

Luchtkwaliteit

Fosfaat pluimveehouderij

Antibioticareductie

Subsidie pluimveehouderij

Salderingsregeling

Asbestsanering

SDE+

Toon meer

Footer

Vakpartners

Trouw Nutrition Pluimvee

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Agenda
  • Contact
  • Adverteren
  • Nieuwsbrief
  • PluimveePodcast
Pluimveebedrijf pluimvee nieuws

Copyright © 2025 Prosu BV | | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Kalkoenen
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Ondernemen
    • Marktprijzen pluimveehouderij
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • PluimveePodcast
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
  • Cookiebeleid