• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveebedrijf.nlpluimveebedrijf.nl

Nieuws voor de pluimveehouder

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Broederij
    • Biologisch pluimvee
    • Eendenhouderij
    • Kalkoenen
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Ondernemen
    • Noteringen en marktprijzen
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • PluimveePodcast
  • icon

Vrije uitloop heeft positief effect op kwaliteit en smaak kippenvlees

Kies pluimveetak Vrije uitloop kippen 23 november 2016

Kippen met vrije uitloop zijn minder zwaar dan “binnenkippen”. Hun vlees is van betere kwaliteit en smaakvoller. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (Ilvo) en Wageningen University & Research. Extra beweging en extra plantaardige voeding zorgen voor sappig en mals vlees, en een hogere dosis onverzadigde vetzuren.

De vraag naar vlees van kippen met vrije uitloop neemt toe. Dit komt deels omdat consumenten dierenwelzijn belangrijker vinden, maar ook omdat ze aan dit soort vlees een hogere kwaliteit toeschrijven. Eerder onderzoek is echter niet eenduidig over de positieve effecten van toegang tot een vrije uitloop. Mogelijk komt dit doordat de kippen in deze studies weinig gebruik maakten van de uitloop. Daarom probeerden wij in dit onderzoek uitloopgebruik te stimuleren door verschillende soorten beschutting te gebruiken, en te testen welk effect dit had op de vleeskwaliteit.

Opzet proef met vrije uitloop
Voor dit onderzoek werd gebruik gemaakt van traag groeiende Sasso vleeskippen. Deze werden opgevolgd van eendagskuiken tot een leeftijd van 10 weken, wat de gebruikelijke slachtleeftijd is, waarna de vleeskwaliteit werd bepaald. Tijdens de proef werden de dieren verdeeld over 3 behandelingen: kippen die hun hele leven binnen werden gehuisvest, kippen die vanaf week 5 toegang kregen tot grasland met kunstmatige beschutting (houten afdakjes), en kippen die vanaf week 5 toegang kregen tot een veld met korte-omloophout (wilgen, zeer dichte beschutting). Na 10 weken werden de dieren geslacht en werd de vleeskwaliteit bepaald. Hierbij werden bepalingen op vers vlees gedaan (kleur, pH-waarde, druipverlies, kookverlies en scheurkracht), de chemische samenstelling werd bepaald (gehaltes van vet en vetzuren, eiwit, vocht en as), en een smaakpanel beoordeelde het vlees van de 3 groepen op 7 karakteristieken (smaak, aroma, malsheid, vezeligheid, kleur, sappigheid en uiterlijk).

Kippen meer buiten met wilgen in uitloop
De resultaten lieten zien dat kippen met toegang tot wilgen meer gebruik maakten van de uitloop dan kippen met toegang tot grasland met kunstmatige beschutting: in de eerste groep was gemiddeld 42,8% van de dieren buiten, in de tweede groep 35,1%. Dit kan verklaard worden doordat de wilgen een meer geschikte beschutting boden dan de houten afdakjes. De kippen die enkel binnen werden gehuisvest waren op slachtleeftijd gemiddeld 0,11-0,13 kg zwaarder dan de kippen die vrije uitloop hadden. Dit komt waarschijnlijk doordat de kippen met uitloop meer bewogen en zo meer calorieën verbrandden.

Kwaliteit van het vlees beter
Het vlees van kippen met uitloop was geler en donkerder dan dat van de binnenkippen, mogelijk doordat ze meer plantaardige carotenoïden opnemen en doordat de spieren beter doorbloed waren als gevolg van meer activiteit. De kippen met uitloop hadden over het algemeen hogere gehaltes meervoudig onverzadigde vetzuren in hun vlees, wat een gunstig effect kan hebben op de gezondheid van de consument. Het smaakpanel beoordeelde het vlees van de kippen met toegang tot wilgen als malser en minder vezelig dan dat van de andere 2 groepen, en als sappiger dan dat van de binnenkippen.

Toegang tot een vrije uitloop heeft dus een aantal positieve effecten op de kwaliteit, samenstelling en smaak van het kippenvlees. Uitloop met wilgenbeschutting geeft kleine verschillen, maar blijkt toch een toegevoegde waarde: de kippen maken meer gebruik van de uitloop en hun vlees wordt malser bevonden.

Bron: bioKennis

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Groen Kennisnet actualiseert dossier Kaderrichtlijn Water
20 aug

Groen Kennisnet actualiseert dossier Kaderrichtlijn Water

Subsidiekraan van 13 miljard gaat binnenkort open
19 aug

4,5 miljard euro SDE++-subsidie bleef in 2024 onbenut

Af-boerderijprijs pluimveevlees stijgt verder door en consumentenprijzen daalt ligt
18 aug

Af-boerderijprijs pluimveevlees stijgt verder door en consumentenprijzen daalt ligt

Een correctie in af-boerderijprijzen na een forse stijging en een lichte stijging in producenten- en consumentenprijzen
18 aug

Een correctie in af-boerderijprijzen na een forse stijging en een lichte stijging in producenten- en consumentenprijzen

Binnenlandse ontwikkelingen vragen alle aandacht van boeren en tuinders
18 aug

Binnenlandse ontwikkelingen vragen alle aandacht van boeren

Toon meer

Aanbevolen voor jou!

Groen Kennisnet actualiseert dossier Kaderrichtlijn Water

Groen Kennisnet actualiseert dossier Kaderrichtlijn Water

Subsidiekraan van 13 miljard gaat binnenkort open

4,5 miljard euro SDE++-subsidie bleef in 2024 onbenut

Af-boerderijprijs pluimveevlees stijgt verder door en consumentenprijzen daalt ligt

Af-boerderijprijs pluimveevlees stijgt verder door en consumentenprijzen daalt ligt

Themapagina's

Wet en regelgevingDiergezondheidMarktprijzenKies uw pluimveetakHuisvestingMest

Pluimveerechten

Stikstof

PAS

Fijnstof

Gecombineerde opgave

Luchtkwaliteit

Fosfaat pluimveehouderij

Antibioticareductie

Subsidie pluimveehouderij

Salderingsregeling

Asbestsanering

SDE+

Toon meer

Footer

Vakpartners

Trouw Nutrition Pluimvee

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Agenda
  • Contact
  • Adverteren
  • Nieuwsbrief
  • PluimveePodcast
Pluimveebedrijf pluimvee nieuws

Copyright © 2025 Prosu BV | | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Kalkoenen
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Ondernemen
    • Marktprijzen pluimveehouderij
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • PluimveePodcast
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
  • Cookiebeleid