• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveebedrijf.nlpluimveebedrijf.nl

Nieuws voor de pluimveehouder

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Broederij
    • Biologisch pluimvee
    • Eendenhouderij
    • Kalkoenen
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Ondernemen
    • Noteringen en marktprijzen
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • PluimveePodcast
  • icon

“Slachthuizen worstelen met beheersing bacteriële besmettingen”

Kies pluimveetak 19 mei 2016

Slachthuizen worstelen met de beheersing en controle van risico’s op bacteriële besmettingen. Verhoging van de hygiëne tijdens het slachten van kippen moet niet alleen afhangen van nieuwe apparatuur, maar ook van medewerkers die de controleprocedures op apparatuur naleven, stelt Ewa Pacholewicz in haar proefschrift.

Zij deed haar onderzoek in samenwerking met het Institute for Risk Assessment Science (IRAS), Meyn Food Processing Technology B.V. en meewerkende slachthuizen. Op 24 mei promoveert ze aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Via metingen op kippenvlees onderzocht Pacholewicz veranderingen in bacteriële concentraties tijdens specifieke stappen in het slachtproces. Zij keek vooral naar de darmbacterie Campylobacter, ESBL/AmpC- producerende E. coli en E. coli, die voedselinfecties kunnen veroorzaken. Zo kon zij risicofactoren identificeren en kwantificeren die samenhangen met procestechnologie en management. Bovendien testte zij een prototype van een technologische innovatie die het aantal bacteriën op het kippenkarkas bij aanvang van het slachtproces moet verminderen.

Risico’s beter controleren
“Mijn proefschrift laat zien dat slachthuizen worstelen om slachthuisspecifieke risico’s te controleren en te beheersen”, zegt Pacholewicz. “Slachthuizen verschillen onderling en moeten daarom individueel de bacteriële concentraties tijdens het slachtproces meten om de lokale risico’s te bepalen en te controleren”, vertelt de promovendus. “Zij zouden precies moeten meten welke processtappen een verhoogd risico geven op bacteriële besmettingen om de juiste maatregelen te kunnen nemen.”

Vergelijkbare bacteriën
Zij baseerde haar metingen tijdens het slachtproces op de darmbacterie Campylobacter, ESBL/AmpC- producerende E. coli en generieke E. coli. Concluderend kunnen slachthuizen zich richten op het meten van generieke E. coli, omdat de effecten van de verschillende processtappen op deze bacterie vergelijkbaar zijn met die van ESBL/AmpC-producerende E. coli en Campylobacter. “De resultaten van mijn onderzoek zijn van belang voor slachthuizen, producenten van slachthuisapparatuur en de overheid.”

Bron: Universiteit Utrecht

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Binnenlandse ontwikkelingen vragen alle aandacht van boeren en tuinders
18 aug

Binnenlandse ontwikkelingen vragen alle aandacht van boeren

HyCare-aanpak blijft de vogelgriep op afstand houden – al sinds dag één
18 aug

HyCare-aanpak blijft de vogelgriep op afstand houden – al sinds dag één

Aandeel jonge boeren neemt iets toe
15 aug

Aandeel jonge boeren neemt iets toe

Tweedaagse bijeenkomst over het stoppen met het bedrijf
13 aug

Tweedaagse bijeenkomst over het stoppen met het bedrijf

ForFarmers ziet
13 aug

Vertrek Erwin Wunnekink uit Raad van Commissarissen ForFarmers

Toon meer

Aanbevolen voor jou!

Binnenlandse ontwikkelingen vragen alle aandacht van boeren en tuinders

Binnenlandse ontwikkelingen vragen alle aandacht van boeren

HyCare-aanpak blijft de vogelgriep op afstand houden – al sinds dag één

HyCare-aanpak blijft de vogelgriep op afstand houden – al sinds dag één

Aandeel jonge boeren neemt iets toe

Aandeel jonge boeren neemt iets toe

Themapagina's

Wet en regelgevingDiergezondheidMarktprijzenKies uw pluimveetakHuisvestingMest

Pluimveerechten

Stikstof

PAS

Fijnstof

Gecombineerde opgave

Luchtkwaliteit

Fosfaat pluimveehouderij

Antibioticareductie

Subsidie pluimveehouderij

Salderingsregeling

Asbestsanering

SDE+

Toon meer

Footer

Vakpartners

Trouw Nutrition Pluimvee

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Agenda
  • Contact
  • Adverteren
  • Nieuwsbrief
  • PluimveePodcast
Pluimveebedrijf pluimvee nieuws

Copyright © 2025 Prosu BV | | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Kalkoenen
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Ondernemen
    • Marktprijzen pluimveehouderij
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • PluimveePodcast
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
  • Cookiebeleid