• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveebedrijf.nlpluimveebedrijf.nl

Nieuws voor de pluimveehouder

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Broederij
    • Biologisch pluimvee
    • Eendenhouderij
    • Kalkoenen
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Ondernemen
    • Noteringen en marktprijzen
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • PluimveePodcast
  • icon

Bacteriën uit trappistenbrouwerij als alternatieve eiwitten

Bedrijfsnieuws Mengvoer 12 februari 2021

Onderzoekers van de UAntwerpen, UGent en van het bedrijf SEMiLLA IPStar hebben een manier gevonden om purperbacteriën te produceren op het afvalwater van een trappistenbrouwerij. Die bacteriën kunnen dienen als duurzame eiwitbron voor veeteelt en aquacultuur. Een pilootinstallatie werd opgezet in de Nederlandse brouwerij waar La Trappe gebrouwen wordt. Daarmee wordt een nieuwe stap gezet in de zoektocht naar alternatieve eiwitbronnen.

Enorme eiwitbehoefte grote druk op milieu

Eiwitten zijn een essentieel onderdeel van alle voeder dat in veeteelt en aquacultuur gebruikt wordt. Om aan die eiwitbehoefte te voldoen, worden enorme hoeveelheden vis- en sojameel geproduceerd. “Deze eiwitbronnen zorgen echter voor een grote druk op het milieu”, zegt Siegfried Vlaeminck, professor Milieutechnologie (Departement Bio-ingenieurswetenschappen, UAntwerpen). “Het Amazonewoud wordt massaal gekapt om landbouwgrond vrij te maken voor de productie van gewassen zoals soja.” Ook de winning van vismeel zet druk op de natuurlijke visreserves.

Bacteriën als alternatief voor eiwitten

Daarom wordt naar microben gekeken als alternatieve bron van eiwitten wegens hun hoge groeisnelheid, hoog eiwitaandeel en laag waterverbruik. Die kunnen gewonnen worden uit afvalwater, dat vol nuttige bouwstoffen zit.

Dergelijke initiatieven zijn cruciaal om de overstap te maken naar een circulaire economie

Rob Suters – SEMiLLA IPStar

Pilootproject bij brouwerij La Trappe

UAntwerpen heeft nu samen met het bedrijf SEMiLLA IPStar een pilootinstallatie lopen om purperbacteriën te produceren op het afvalwater van brouwerij De Koningshoeven in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, waar de trappist van La Trappe gebrouwen wordt. “In een 100 liter reactor behalen we een eiwitproductiviteit van 120 ton per hectare per jaar. Dat is heel efficiënt ten opzichte van sojakweek, die slechts 1,5 ton per hectare per jaar haalt”, zegt doctoraal onderzoeker Abbas Alloul. Volgens Rob Suters van SEMiLLA IPStar “zijn dergelijke initiatieven cruciaal om de overstap te maken naar een circulaire economie.”

Test bacteriën met garnalenvoer

Een onderzoek van de UGent en de UAntwerpen toonde al aan dat de geproduceerde microbiële eiwitten een goede vervanging vormen voor soja- en vismeel in garnalenvoer. “Uit onze testen met purperbacteriën blijkt dat garnalen sneller groeiden met microbieel eiwit ten opzichte van het standaardvoer”, zegt Alloul.

Productiekost eiwitten

Volgens de onderzoekers zijn een aantal bedrijven al begonnen met commerciële productie. “De productiekost is vaak een doorslaggevende factor voor het finaal gebruik in diervoeder, maar dat is zeker niet onoverkomelijk en vraagt meer onderzoek”, aldus Siegfried Vlaeminck van UAntwerpen.

Bron: VILT

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Af-boerderijprijs pluimveevlees stijgt verder door en consumentenprijzen daalt ligt
18 aug

Af-boerderijprijs pluimveevlees stijgt verder door en consumentenprijzen daalt ligt

Een correctie in af-boerderijprijzen na een forse stijging en een lichte stijging in producenten- en consumentenprijzen
18 aug

Een correctie in af-boerderijprijzen na een forse stijging en een lichte stijging in producenten- en consumentenprijzen

Binnenlandse ontwikkelingen vragen alle aandacht van boeren en tuinders
18 aug

Binnenlandse ontwikkelingen vragen alle aandacht van boeren

HyCare-aanpak blijft de vogelgriep op afstand houden – al sinds dag één
18 aug

HyCare-aanpak blijft de vogelgriep op afstand houden – al sinds dag één

Aandeel jonge boeren neemt iets toe
15 aug

Aandeel jonge boeren neemt iets toe

Toon meer

Aanbevolen voor jou! bedrijfsnieuws

ForFarmers ziet

Vertrek Erwin Wunnekink uit Raad van Commissarissen ForFarmers

ForFarmers ziet

ForFarmers ziet volume stijgen naar 5,2 miljoen ton in eerste helft 2025

Boeren met LEF groeit dankzij nieuwe coöperatieve partners

Boeren met LEF groeit dankzij nieuwe coöperatieve partners

Themapagina's

Wet en regelgevingDiergezondheidMarktprijzenKies uw pluimveetakHuisvestingMest

Pluimveerechten

Stikstof

PAS

Fijnstof

Gecombineerde opgave

Luchtkwaliteit

Fosfaat pluimveehouderij

Antibioticareductie

Subsidie pluimveehouderij

Salderingsregeling

Asbestsanering

SDE+

Toon meer

Footer

Vakpartners

Trouw Nutrition Pluimvee

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Agenda
  • Contact
  • Adverteren
  • Nieuwsbrief
  • PluimveePodcast
Pluimveebedrijf pluimvee nieuws

Copyright © 2025 Prosu BV | | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Kalkoenen
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Ondernemen
    • Marktprijzen pluimveehouderij
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • PluimveePodcast
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
  • Cookiebeleid