• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveebedrijf.nlpluimveebedrijf.nl

Nieuws voor de pluimveehouder

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Broederij
    • Biologisch pluimvee
    • Eendenhouderij
    • Kalkoenen
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Ondernemen
    • Noteringen en marktprijzen
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • PluimveePodcast
  • icon

‘Fors minder Salmonella bij vleeskuikens in slachterij dankzij strategische preventie’

Salmonella kip Vleeskuikens 20 november 2024

‘Fors minder Salmonella bij vleeskuikens in slachterij dankzij strategische preventie’

Het toepassen van een combinatie van stal- en drinkwaterhygiëneprotocollen vanaf de opfok- en vleeskuikenouderdierenfase blijkt een effectieve manier om de aanwezigheid van Salmonella bij vleeskuikens in de slachterij drastisch te verminderen. Dit werd bevestigd door een ‘Farm to Fork’-onderzoek dat recent door CID LINES werd gepresenteerd tijdens EuroTier in Hannover.

Het onderzoek, uitgevoerd door het Poultry Science Department van de University of Georgia in Atlanta (VS), toonde een reductie van 67 procent in Salmonella bij vleeskuikenkarkassen tijdens de pre-chillingfase. Deze fase vindt direct plaats na het verwijderen van de ingewanden.

Aanpak op maat voor hygiëne

Voor de studie werden op maat gemaakte hygiëneprotocollen ontwikkeld en geïmplementeerd voor opfokhennen, vleeskuikenouderdieren en vleeskuikens. Deze protocollen omvatten het reinigen en desinfecteren van oppervlakken en watersystemen, evenals het desinfecteren van drinkwater. Voor deze processen werden de producten Kenosan, Virocid en Cid 2000 gebruikt.

Vermindering Salmonella

Samen met de stalhygiëneprotocollen zorgden deze maatregelen voor een aanzienlijke vermindering van Salmonella in alle fasen van de productie. Bij opfokhennen werd een reductie van veertig procent in Salmonella-prevalentie waargenomen. Bij vleeskuikenouderdieren was de aanwezigheid aanzienlijk lager in diverse soorten monsters, waaronder rooster-, schoenhoes- en sleepmonsters, strooisel en drinkwater.

Tijdens de pre-chillingfase in de slachterij kwam het in slechts 33,3 procent van de karkassen in de behandelingsgroep voor. In de controlegroep lag dit percentage op honderd.

Meer Salmonella-vrije vleeskuikens

Het onderzoek toont aan dat preventiestrategieën, vooral stalhygiëne in combinatie met waterhygiëne, de aanwezigheid van Salmonella tijdens de productie aanzienlijk kunnen verlagen. In vroege productiefasen kan het zelfs volledig worden geëlimineerd. Om deze voordelen te realiseren, is consistentie in het toepassen van hygiënemaatregelen gedurende alle fasen van de productie essentieel.

Preventieve acties, met een focus op reiniging, desinfectie en drinkwaterdesinfectie, dragen niet alleen bij aan het verminderen van Salmonella in vleeskuikenproducten, maar vergroten ook de kans op het leveren van Salmonella-vrije kipproducten aan de consument.

Tekst: Gerben Hofman

Bron: CID Lines

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Aviaire metapneumovirus: de onzichtbare dreiging in de stal
12 jun

Aviaire metapneumovirus: de onzichtbare dreiging in de stal

Jeroen Kemper wint Agroscoopbokaal Pluimvee 2025
10 jun

Jeroen Kemper wint Agroscoopbokaal Pluimvee 2025

De Heus Voeders neemt Voeders Huys over enversterkt haar positie in België en Noord-Frankrijk
4 jun

De Heus Voeders neemt Voeders Huys over en versterkt haar positie in België en Noord-Frankrijk

‘De toekomst, dat is onze moeder die weer lacht’
4 jun

‘De toekomst, dat is onze moeder die weer lacht’

Wereldeidag 2025: Pluimveehouders gezocht voor Contactdag
3 jun

Wereldeidag 2025: Pluimveehouders gezocht voor Contactdag

Toon meer

Aanbevolen voor jou! salmonella kip

eieren

Terugroepactie eieren in Vlaanderen naar aanleiding van salmonellabesmettingen

Salmonellabesmettingen in de legsector, blijf alert!

Salmonellabesmettingen in de legsector, blijf alert!

Samen de schouders eronder tegen Salmonella

Samen de schouders eronder tegen Salmonella

Themapagina's

Wet en regelgevingDiergezondheidMarktprijzenKies uw pluimveetakHuisvestingMest

Vogelgriep

Bloedluizen

Fipronil

Hittestress pluimveehouderij

Coryza

Mycoplasma

Voetzoollaesie

Mengvoer

In ovo

Salmonella kip

Vogelpest

Coccidiose

Toon meer

Footer

Vakpartners

Trouw Nutrition Pluimvee

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Agenda
  • Contact
  • Adverteren
  • Nieuwsbrief
  • PluimveePodcast
Pluimveebedrijf pluimvee nieuws

Copyright © 2025 Prosu BV | | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Kalkoenen
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Ondernemen
    • Marktprijzen pluimveehouderij
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • PluimveePodcast
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
  • Cookiebeleid