Er is geen significant risico voor de volksgezondheid bij de consumptie van (rauwe) eieren afkomstig van pluimvee dat positief is getest op vogelgriep en nog virus uitscheidt. Wel is het verstandig om eieren alleen goed gegaard te eten. Iets wat het Voedingscentrum voor alle eieren aanraadt.
Aanleiding onderzoek
In Nederland wordt onder andere bij legpluimveebedrijven af en toe een besmetting met laag pathogeen aviair influenza virus (LPAIV) vastgesteld. Aviaire influenza noemen we ook wel vogelgriep. De European Food Safety Authority (EFSA) heeft in 2018 de mogelijke overdracht van vogelgriep via onder andere rauwe tafeleieren reeds onderzocht.
Bij een besmetting met een hoog pathogeen aviair influenzavirus zijn er Europese wetten voor de besmette dieren of het besmette bedrijf. Bij LPAIV is dat niet zo. Dat betekent dat de eieren van deze dieren gewoon als consumptie-eieren verhandeld mogen worden.
Nederland heeft er echter voor gekozen het voorzorgprincipe toe te passen. Dat houdt in dat eieren afkomstig van dieren die vogelgriep uitscheiden alleen naar de verwerkende industrie mogen worden afgevoerd. Het bedrijf in kwestie mag eieren pas weer als consumptie-ei afzetten wanneer de uitscheiding van vogelgriep niet meer kan worden gemeten.
Onderzoeksvragen en aanpak
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) beraadt zich over het versoepelen van deze maatregel. Dat zou inhouden dat eieren afkomstig van kippen die vogelgriep uitscheiden toch als consumptie-ei afgezet zouden kunnen worden. Hierover is LNV in gesprek met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). VWS heeft vervolgens aan Bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO) gevraagd:
Is er een significant risico voor de volksgezondheid bij de consumptie van (rauwe) eieren afkomstig van pluimvee dat positief is getest op LPAI? Dat wil zeggen kippen in een koppel dat op het moment van leggen nog virus uitscheidt, of PCR positief test.
Resultaten en advies
Het onderzoek van BuRO heeft geen gegevens opgeleverd die aanleiding geven om het door EFSA in 2018 ingenomen standpunt te herzien.
De conclusie is dat er geen significant risico is voor de volksgezondheid bij de consumptie van (rauwe) eieren afkomstig van pluimvee dat positief is getest op vogelgriep en nog virus uitscheidt.
BuRO merkt hierbij op dat het volgens het advies van het Voedingscentrum altijd verstandig is eieren alleen goed gegaard te eten.
Bron: NVWA