• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveebedrijf.nlpluimveebedrijf.nl

Nieuws voor de pluimveehouder

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Broederij
    • Biologisch pluimvee
    • Eendenhouderij
    • Kalkoenen
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Ondernemen
    • Noteringen en marktprijzen
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • PluimveePodcast
  • icon

Europese Green Deal: impact op landbouw- en voedingssector

Duurzaam ondernemen 29 november 2024

Terugleverkosten zonnepanelen ondernemers: check de voorwaarden

Net zoals in andere werelddelen, is de Europese voedselketen niet duurzaam. De sector is verantwoordelijk voor 30 procent van de uitstoot van de broeikasgassen in de Europese Unie, zorgt voor een verlies aan biodiversiteit en gaat verspilling onvoldoende tegen. Bovendien heeft de gemiddelde consument een ongezond eetpatroon, wat obesitas en andere ziektes veroorzaakt. Om die redenen lanceerde de Europese commissie in 2019 de Green Deal. Dit pakket aan maatregelen heeft als doelstelling om de E.U. tegen 2050 klimaatneutraal te maken. Het Franse onderzoeksinstituut INRAE berekende wat de concrete impact van deze maatregelen is.

De Europese Green Deal bevat drie hefbomen voor de landbouw- en voedingssector. De eerste pijler focust op de uitrol van ecologische landbouwpraktijken. Zo zullen landbouwers minder pesticiden, meststoffen en antibiotica mogen gebruiken. Daarnaast zal meer landbouwgrond ingezet moeten worden voor biologische teelten en zullen landschappen meer divers moeten worden. Ten tweede wil de E.U. voedselverspilling tegengaan. Die zou tegen 2030 gehalveerd moeten zijn. De derde hefboom heeft als doel om de eetpatronen van consumenten gezonder en duurzamer te maken.

Voor de eerste pijler zijn al heel wat studies uitgevoerd, maar wat betreft de impact van het tweede en derde aspect van de Green Deal is er nog nood aan verdere analyse. Het INRAE ging hier daarom mee aan de slag. De wetenschappers onderzochten de economische en niet-economische impact van de doelstellingen. In het eerste luik bestudeerde men de productie, consumptie, handel, prijzen, opbrengsten en de kosten in de landbouw. In het tweede deel ging de focus naar de uitstoot van broeikasgassen, biodiversiteit en de voedingswaarde van producten.

Uit de resultaten van de analyse van het INRAE blijkt dat de Green Deal een positief effect op milieu en gezondheid zal hebben. De economische impact is echter substantieel. Verder is het van belang om de drie pijlers tegelijk aan te pakken. Als bijvoorbeeld enkel ingezet wordt op de uitrol van ecologische landbouwpraktijken, dan blijft het gewenste effect uit. Europese landbouwers zouden dan milieubewuster produceren, wat ook een prijsstijging met zich meebrengt. Consumenten zullen in dat geval echter vaker kiezen voor geïmporteerde voedselproducten met hogere emissies. Het is dus van belang om tegelijk met de landbouwtechnieken ook het gedrag van de consument aan te pakken. Toch staan we ook voor heel wat uitdagingen. Zo zal het moeilijk zijn om de gewoontes van consumenten te veranderen, zodat ze voor een gezonder en milieubewuster dieet kiezen. Bovendien moeten deze producten ook voor alle consumenten betaalbaar zijn.

De onderzoekers concluderen dat de moeilijkheden in z’n geheel aangepakt moeten worden om te kunnen slagen in hun opzet. Het publieke debat zal bovendien de nood voor verandering moeten erkennen. Ten slotte mag de schaal van de economische en sociale impact van de Green Deal niet onderschat worden.

Samenstelling: Maarten Ceyssens – www.yumax.be


Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
“Met het juiste vaccin schade door Eimeria necatrix beperken”
16 jun

“Met het juiste vaccin schade door Eimeria necatrix beperken”

Aviaire metapneumovirus: de onzichtbare dreiging in de stal
12 jun

Aviaire metapneumovirus: de onzichtbare dreiging in de stal

Jeroen Kemper wint Agroscoopbokaal Pluimvee 2025
10 jun

Jeroen Kemper wint Agroscoopbokaal Pluimvee 2025

De Heus Voeders neemt Voeders Huys over enversterkt haar positie in België en Noord-Frankrijk
4 jun

De Heus Voeders neemt Voeders Huys over en versterkt haar positie in België en Noord-Frankrijk

‘De toekomst, dat is onze moeder die weer lacht’
4 jun

‘De toekomst, dat is onze moeder die weer lacht’

Toon meer

Aanbevolen voor jou!

“Met het juiste vaccin schade door Eimeria necatrix beperken”

“Met het juiste vaccin schade door Eimeria necatrix beperken”

Aviaire metapneumovirus: de onzichtbare dreiging in de stal

Aviaire metapneumovirus: de onzichtbare dreiging in de stal

Jeroen Kemper wint Agroscoopbokaal Pluimvee 2025

Jeroen Kemper wint Agroscoopbokaal Pluimvee 2025

Themapagina's

Wet en regelgevingDiergezondheidMarktprijzenKies uw pluimveetakHuisvestingMest

Pluimveerechten

Stikstof

PAS

Fijnstof

Gecombineerde opgave

Luchtkwaliteit

Fosfaat pluimveehouderij

Antibioticareductie

Subsidie pluimveehouderij

Salderingsregeling

Asbestsanering

SDE+

Toon meer

Footer

Vakpartners

Trouw Nutrition Pluimvee

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Agenda
  • Contact
  • Adverteren
  • Nieuwsbrief
  • PluimveePodcast
Pluimveebedrijf pluimvee nieuws

Copyright © 2025 Prosu BV | | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Kalkoenen
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Ondernemen
    • Marktprijzen pluimveehouderij
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • PluimveePodcast
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
  • Cookiebeleid