Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) investeert in een gloednieuwe proefaccommodatie voor vleeskuikens in Merelbeke-Melle. Deze nieuwe stal is niet alleen klimaatneutraal, maar ook volledig energieflexibel – en vormt daarmee een belangrijke stap richting een duurzamere pluimveehouderij.
Zes oude proefstallen afbreken, en deze vervangen door één gedurfd, hoogtechnologisch, multifunctioneel gebouw dat zeer diverse onderzoeksdoelen kan beantwoorden, is een goede deal. Wij blijven als Vlaamse regio in verduurzamend veehouderij onderzoek investeren.”
Jo Brouns, Vlaams minister van Omgeving en Landbouw
Duurzaamheid, hittestress en energiekosten vragen om nieuwe stalconcepten
Pluimveehouders worden steeds vaker geconfronteerd met hogere klimaateisen, stijgende energiekosten en de noodzaak om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Tegelijk groeit de maatschappelijke druk om dierenwelzijn en milieuprestaties te verbeteren. Deze uitdagingen vragen om innovatieve oplossingen — niet alleen op papier, maar ook in de praktijk.
Voor vleeskuikenhouders betekent dit onder meer:
- inspelen op extreme temperaturen en hittestress,
- reduceren van uitstoot en energieverbruik,
- en klaar zijn voor strengere regelgeving rond klimaatneutraliteit.
ILVO bouwt toekomstgerichte proefaccommodatie
Om antwoorden te bieden op deze evoluties bouwt ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek) in Merelbeke-Melle een nieuwe proefstal. Deze is ontworpen om zowel klimaatneutraal als energieflexibel te functioneren, zonder gebruik van fossiele brandstoffen. De stal biedt plaats aan maximaal 14.000 vleeskuikens, verdeeld over negen gescheiden compartimenten.
Drie duurzame energiebronnen centraal
De volledige energievoorziening is hernieuwbaar en komt uit drie slimme bronnen:
- Geothermie: voor basisverwarming via de bodem,
- PVT-panelen: die gelijktijdig elektriciteit én warmte opwekken,
- Warmteterugwinning uit de ventilatielucht van de stal.
Een centraal energiemanagementsysteem stemt deze bronnen op elkaar af en zorgt ervoor dat de stal ook bij wisselende omstandigheden energie-efficiënt blijft draaien.
Klimaatbeheersing op maat van elk compartiment
Elk van de negen compartimenten beschikt over eigen regelingen voor temperatuur, ventilatie en licht. De klimaatregeling gebeurt via een combinatie van vloerverwarming, twinbuizen aan de zijwanden en geconditioneerde luchttoevoer. Zo kan het klimaat aangepast worden aan elke levensfase van de kuikens , van eendagskuiken tot slachtgewicht, en wordt hittestress tot een minimum beperkt.
“In de planningsfase van dit proefgebouw is er ook hard gewerkt op de economische kant van de geschakelde technologieën. Het systeem zal continu de juiste (zuinigste, meest rationele) prioriteiten evalueren binnen het aanwezige gamma van duurzame verwarmings-, koelings- en ventilatietechnieken. Deze pragmatiek gaat de sector, en ook de overheid, zeker interesseren.”
Joris Relaes, administrateur-generaal ILVO
Breed inzetbare onderzoeksfaciliteit
De proefstal is niet alleen een technisch hoogstandje, maar ook een belangrijke hefboom voor onderzoek en praktijkontwikkeling. ILVO zal er o.a. testen:
- hoe voederstrategieën en management invloed hebben op diergezondheid en uitstoot,
- hoe sensoren en precisietechnologieën ingezet kunnen worden voor monitoring en automatisering,
- hoe daglicht en uitloopvoorzieningen de prestaties beïnvloeden,
- en hoe nieuwe klimaat- en ventilatiesystemen bijdragen aan duurzaamheid.
“Dit project is een perfecte illustratie van hoe het streven naar duurzaamheid en klimaatneutraliteit hand in hand gaat met innovatie en leidt tot toekomstbestendige oplossingen. Ik ben tevreden dat we mee mogen bijdragen aan deze state-of-the-art pluimvee-onderzoeksstal en hoop dat ze – eens gerealiseerd – zal fungeren als voorbeeld voor de hele sector.”
Mark Andries, administrateur-generaal VLAIO
Van proef naar praktijk
Met deze investering van 10 miljoen euro toont ILVO hoe staltechniek, energiebeheer en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan. De inzichten uit deze proefstal zijn niet enkel van belang voor onderzoekers, maar vooral ook voor pluimveehouders die praktische oplossingen zoeken voor de uitdagingen van morgen.
Bron: ILVO