• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveebedrijf.nlpluimveebedrijf.nl

Nieuws voor de pluimveehouder

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Broederij
    • Biologisch pluimvee
    • Eendenhouderij
    • Kalkoenen
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Ondernemen
    • Noteringen en marktprijzen
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • PluimveePodcast
  • icon

McDonalds: “management en vakmanschap belangrijkste factoren voor welzijn van kuikens”

Duurzaam ondernemen 24 januari 2024

McDonalds: “management en vakmanschap belangrijkste factoren voor welzijn van kuikens”

Duurzaamheid is een speerpunt voor de Europese pluimveesector. Vorig jaar oktober spraken diverse belangenbehartigers en bedrijven werkzaam in de pluimveesector hierover in het paneldebat ‘Achieving Science-Backed Sustainable Poultry Production in the EU.

Bij een duurzame voedselproductie denk je al snel aan zaken als dierwelzijn, voedselveiligheid en milieu. Maar volgens Jesse Sevcik van Elanco Animal Health moeten we bij duurzaamheid ook denken aan voedselzekerheid. “Gezonde dieren, dus gezond pluimvee is een essentieel onderdeel van een bloeiende en duurzame Europese en wereldwijde voedselvoorziening. Dierlijk eiwit en in het bijzonder eiwit van pluimvee is essentieel voor het leveren van voedingsstoffen in de toekomst. Daar moet je bij duurzaamheid ook aan denken.”

Gelijk speelveld

Aangeschoven was ook Joe Moran van dierwelzijnsorganisatie Four Paws. Zij stelde dat er een gemeenschappelijke basis nodig is als het gaat om welzijnsregels. “Uiteindelijk moeten we ervoor zorgen dat veranderingen die worden ingevoerd ook werken voor boeren en dat boeren volledig worden ondersteund door deze veranderingen. Ook hebben we goede ondersteuning nodig voor de pluimveesector met betrekking tot import. Want we zullen geen vooruitgang boeken als collectief , tenzij Europese boeren de garantie krijgen dat ze niet worden onderboden door goedkopere producten van mindere kwaliteit die van buiten Europa komen. We kunnen niet van boeren verwachten dat ze hogere standaarden gaan hanteren zonder de garantie te hebben dat ze niet worden onderboden”, aldus Moran.

Welzijnsresultaten verbeteren

Voor veel kipproducten is McDonalds het laatste tussenstation naar de consument. Van McDonalds waren dan ook Floor Uitterhoeve en Janet Helms vertegenwoordigd bij het paneldebat. Zij zijn bezig met het verzamelen van gegevens over het welzijn van miljarden vleeskuikens. “Uit onze gegevens blijkt dat goed bedrijfsmanagement en vakmanschap de belangrijkste bepalende factoren zijn voor het welzijn van vleeskuikens. We willen er samen met onze leveranciers aan werken de welzijnsresultaten te blijven verbeteren. Dit in combinatie met het terugdringen van de CO2-uitstoot naar netto nul 2050, uitbannen van ontbossing en het aanbieden van betaalbaarvoedsel”, aldus Uitterhoeve.

Samenwerking en dialoog

Naast duurzaamheid kwamen ook onderwerpen als voedselinflatie en verandering van wetgeving aan de orde. Dit zijn eveneens zaken die invloed hebben op de Europese pluimveesector, die de komende jaren veel uitdagingen te wachten staat. Duurzaamheid is cruciaal en daarom is samenwerking en een strategische dialoog tussen de sector en beleidsmakers van groot belang, zo kwam uit de paneldiscussie naar voren. Minder polarisatie en meer dialoog zijn daarvoor nodig.

Tekst: Gerben Hofman

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Handvaten voor een betere infectiepreventie
22 mei

Handvaten voor een betere infectiepreventie

De Walhoeve verkozen tot beste boerderijwinkel van Nederland
19 mei

De Walhoeve verkozen tot beste boerderijwinkel van Nederland

Wie is de AR-coach?
19 mei

Wie is de AR-coach?

Titel: Meten is weten, maar wees voorbereid op hittestress!
16 mei

Meten is weten, maar wees voorbereid op hittestress!

"Jullie generatie moet hier echt een vuist op maken"
15 mei

"Jullie generatie moet hier echt een vuist op maken"

Toon meer

Aanbevolen voor jou! duurzaam ondernemen

ILVO bouwt klimaatneutrale en energieflexibele proefstal voor vleeskuikens

ILVO bouwt klimaatneutrale en energieflexibele proefstal voor vleeskuikens

Wereldeidag: zaterdag 11 oktober 2025

Wereldeidag: zaterdag 11 oktober 2025

Bijmengverplichting groen gas definitief vanaf 2027

Bijmengverplichting groen gas definitief vanaf 2027

Themapagina's

Wet en regelgevingDiergezondheidMarktprijzenKies uw pluimveetakHuisvestingMest

Pluimveerechten

Stikstof

PAS

Fijnstof

Gecombineerde opgave

Luchtkwaliteit

Fosfaat pluimveehouderij

Antibioticareductie

Subsidie pluimveehouderij

Salderingsregeling

Asbestsanering

SDE+

Toon meer

Footer

Vakpartners

Trouw Nutrition Pluimvee

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Agenda
  • Contact
  • Adverteren
  • Nieuwsbrief
  • PluimveePodcast
Pluimveebedrijf pluimvee nieuws

Copyright © 2025 Prosu BV | | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Kalkoenen
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Ondernemen
    • Marktprijzen pluimveehouderij
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • PluimveePodcast
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
  • Cookiebeleid