• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveebedrijf.nlpluimveebedrijf.nl

Nieuws voor de pluimveehouder

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Broederij
    • Biologisch pluimvee
    • Eendenhouderij
    • Kalkoenen
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Ondernemen
    • Noteringen en marktprijzen
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • PluimveePodcast
  • icon

Kun je toekomstgericht produceren rationeel onderbouwen?

Bedrijfsnieuws 4 november 2019

Het is duidelijk dat we niet kunnen doorgaan met voedselproductie zonder verlaging van de carbon footprint, water footprint en footprint voor landbouwgebruik. Toekomstgericht produceren kun je niet geheel rationeel onderbouwen. 

‘We zullen rekening moeten houden met de wensen van de consument en zullen de burger meer moeten betrekken bij het boerenleven. In dat speelveld moeten pluimveehouders rationeel blijven ondernemen’, zegt Hugo Bens. Tientallen bedrijfsadviseurs kwamen dinsdag 29 oktober naar de themabijeenkomst Pluimvee van Agrivaknet, de vereniging van bedrijfsadviseurs, naar Bens BoerderEI in het Brabantse Haps waar Hugo en Rianne Bens 100.000 scharrelhennen houden.

Rationeel emotie verkopen

Hugo Bens is ervan overtuigd dat je produceren in de toekomst rationeel moet onderbouwen. ‘Toekomst wordt vaak gekoppeld aan duurzaam. Dat is een mooi streven maar je onderneming moet toekomstbestendig zijn. Als ondernemer moet je zorgen dat je de emotie die uit de samenleving komt, kunt verkopen’, aldus Hugo Bens. Bens investeerde de laatste jaren in zonnepanelen, sojavrij voeren, droogtunnels, emissiebeperking, bedrijfshygiëne, imago, risicomanagement en eikwaliteit. ‘Weet waar je eieren heen gaan en lever kwaliteit. Dat vertaalt zich terug in rendement’. De investering in zonnepanelen hebben ze bijvoorbeeld gerealiseerd bij vandebron.nl; burgers kunnen direct energie afkomstig van BensBoerderEI kopen. Imago en productpromotie vinden Hugo en Rianne belangrijk. ‘Zorg voor draagvlak in je omgeving en doe wat bij je past’, zei Hugo Bens.

Burgeropvattingen pluimveehouderij

Mariska van Asselt, docent en onderzoeker aan de Aeres Hogeschool Dronten onderzocht de percepties van pluimveehouders, dierenarts en burgers op het gebied van dierenwelzijn en volksgezondheid. Mariska: ‘Emoties, morele overtuigingen, kennis, ervaringen en belangen spelen een grote rol bij de perceptie van pluimveeproductie. Voor de toekomstige pluimveeproductie moet je die meenemen. Dat zijn niet allemaal rationele onderbouwingen. De context; de totale beleving en omgeving van de burger en pluimveehouder is wisselend, ze zullen op basis van dezelfde feiten andere afwegingen maken en dat maakt het ongrijpbaar hoe pluimveehouders in de toekomst moeten produceren. Hoe kan de sector omgaan met de diversiteit aan meningen?’

Van Asselt concludeerde dat burgers bij beoordeling van de pluimveeproductie dicht bij hun morele overtuigingen blijven, terwijl veehouders hun morele overtuigingen afwegen tegen kennis en hun belangen, die de burger niet heeft. Deze verschillende percepties zijn een uitdaging voor de pluimveesector. Mariska van Asselt adviseerde de bedrijfsadviseurs verder te kijken dan het economisch rendement. ‘Sta open voor andere meningen, ga in dialoog zowel als pluimveehouder als bedrijfsadviseur. Kijk hoe de toekomst eruit gaat zien, houdt bedrijven een spiegel voor en probeer op afstand naar bedrijven te kijken om los te komen van de huidige situatie.’

Mariska van Asselt

Noud Janssen, voorzitter Agrivaknet: ‘De bijeenkomst leverde adviezen en inzichten op die de bedrijfsadviseurs in hun dagelijks werk kunnen toepassen. Dat is waar Agrivaknet voor staat; verbinden en versterken en een bredere kijk op ontwikkelingen op bedrijfsniveau.’

Tekst en foto's: Monique van Loon

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Wereldeidag: zaterdag 11 oktober 2025
8 mei

Wereldeidag: zaterdag 11 oktober 2025

Exclusieve mijlpaal drie jaar pluimveevoer met verwerkt dierlijk eiwit
7 mei

Exclusieve mijlpaal drie jaar pluimveevoer met verwerkt dierlijk eiwit

Bijmengverplichting groen gas definitief vanaf 2027
6 mei

Bijmengverplichting groen gas definitief vanaf 2027

ForFarmers en Reudink huldigen winnaars Agroscoopbokaal 2021
2 mei

Zes veehouders in de prijzen bij ForFarmers en Reudink

P. Bos veevoeders en Van Benthem Diervoeders bundelen krachten
1 mei

P. Bos veevoeders en Van Benthem Diervoeders bundelen krachten

Toon meer

Aanbevolen voor jou!

Wereldeidag: zaterdag 11 oktober 2025

Wereldeidag: zaterdag 11 oktober 2025

Exclusieve mijlpaal drie jaar pluimveevoer met verwerkt dierlijk eiwit

Exclusieve mijlpaal drie jaar pluimveevoer met verwerkt dierlijk eiwit

Bijmengverplichting groen gas definitief vanaf 2027

Bijmengverplichting groen gas definitief vanaf 2027

Themapagina's

Wet en regelgevingDiergezondheidMarktprijzenKies uw pluimveetakHuisvestingMest

Pluimveerechten

Stikstof

PAS

Fijnstof

Gecombineerde opgave

Luchtkwaliteit

Fosfaat pluimveehouderij

Antibioticareductie

Subsidie pluimveehouderij

Salderingsregeling

Asbestsanering

SDE+

Toon meer

Footer

Vakpartners

Trouw Nutrition Pluimvee

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Agenda
  • Contact
  • Adverteren
  • Nieuwsbrief
  • PluimveePodcast
Pluimveebedrijf pluimvee nieuws

Copyright © 2025 Prosu BV | | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Kalkoenen
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Ondernemen
    • Marktprijzen pluimveehouderij
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • PluimveePodcast
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
  • Cookiebeleid