• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveebedrijf.nlpluimveebedrijf.nl

Nieuws voor de pluimveehouder

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Broederij
    • Biologisch pluimvee
    • Eendenhouderij
    • Kalkoenen
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Ondernemen
    • Noteringen en marktprijzen
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • PluimveePodcast
  • icon

Nederlanders blijvend positief over agrarische sector

Bedrijfsnieuws Politiek 10 oktober 2022

Agrarische sector

Net als de afgelopen twee jaar zijn Nederlanders nog steeds positief over de Nederlandse land- en tuinbouw. Dat blijkt uit de Agrifoodmonitor, een jaarlijkse peiling uitgevoerd door Wageningen University & Research (WUR). De waardering van de sector is dit jaar gestabiliseerd na twee jaar stijging.

Verder blijkt uit de monitor dat hoewel de Nederlandse consument duurzaamheid van een product wel belangrijk vindt, waarden als smaak en gezondheid belangrijker worden gevonden.

“Dat Nederlanders onze land- en tuinbouw weten te waarderen is met deze peiling maar weer eens bevestigd. Ondernemers in de sector werken elke dag keihard om ons te voorzien van verse, groene en gezonde producten, waar de consument graag gebruik van maakt. Afgelopen jaar was een uitermate roerig jaar, dus dit is een opsteker voor onze boeren en tuinders” aldus Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland.

Bron: WUR

Totstandkoming waardering

Hoewel de stijgende trend van afgelopen jaren niet doorzet, zijn Nederlanders blijvend positief over de agrarische sector. Vooral belangrijk voor de positieve waardering zijn betrokkenheid van consumenten bij sectoren (bijvoorbeeld de relevantie voor de voedselzekerheid), en de reputatie van een sector (bijvoorbeeld stabiliteit en impact op de economie). Ook in vergelijking met referentiesectoren zoals horeca en kledingindustrie springt de agrarische sector er positief bovenuit.

In de Agrifoodmonitor is ook naar de impact van actuele gebeurtenissen, zoals de oorlog in Oekraïne en de boerenprotesten, gekeken. Waar de oorlog wel het koopdrag van de consument beïnvloedt (meer lokaal en goedkoper), maar geen effect heeft op de waardering van de sector, hebben de boerenprotesten dat wel. Bij negatieve impact door het protest op het persoonlijke leven, gaat ook de waardering voor de sector achteruit – terwijl mensen met positieve emoties bij de protesten de Nederlandse land- en tuinbouw juist meer waarderen.

Duurzaamheid

Consumenten vinden duurzame waarden van hun product belangrijk, maar nog belangrijker zijn waarden als ‘smaak’, ‘versheid’, ‘gezondheid’ en ‘betaalbaarheid’. Wat betreft inspanningen op het gebied van duurzaamheid, zoals diervriendelijkheid en verspilling tegengaan, is de consument positief. Qua gedrag geven consumenten aan vooral brood, groente, fruit en zuivel te eten. Er is wel een intentie om meer alternatieve eiwitten te consumeren met het oog op een voedseltransitie, maar het daadwerkelijk kopen ervan blijft achter.

Bron: LTO Nederland en WUR

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Wereldeidag: zaterdag 11 oktober 2025
8 mei

Wereldeidag: zaterdag 11 oktober 2025

Exclusieve mijlpaal drie jaar pluimveevoer met verwerkt dierlijk eiwit
7 mei

Exclusieve mijlpaal drie jaar pluimveevoer met verwerkt dierlijk eiwit

Bijmengverplichting groen gas definitief vanaf 2027
6 mei

Bijmengverplichting groen gas definitief vanaf 2027

ForFarmers en Reudink huldigen winnaars Agroscoopbokaal 2021
2 mei

Zes veehouders in de prijzen bij ForFarmers en Reudink

P. Bos veevoeders en Van Benthem Diervoeders bundelen krachten
1 mei

P. Bos veevoeders en Van Benthem Diervoeders bundelen krachten

Toon meer

Aanbevolen voor jou! bedrijfsnieuws

Wereldeidag: zaterdag 11 oktober 2025

Wereldeidag: zaterdag 11 oktober 2025

ab ovo kiest voor Respeggt sexing technologie en zet de toon voor de biologische eierketen

ab ovo kiest voor Respeggt sexing technologie en zet de toon voor de biologische eierketen

ABZ Diervoeding voltooit fusie en sluit 2024 naar volle tevredenheid af

ABZ Diervoeding voltooit fusie en sluit 2024 naar volle tevredenheid af

Themapagina's

Wet en regelgevingDiergezondheidMarktprijzenKies uw pluimveetakHuisvestingMest

Pluimveerechten

Stikstof

PAS

Fijnstof

Gecombineerde opgave

Luchtkwaliteit

Fosfaat pluimveehouderij

Antibioticareductie

Subsidie pluimveehouderij

Salderingsregeling

Asbestsanering

SDE+

Toon meer

Footer

Vakpartners

Trouw Nutrition Pluimvee

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Agenda
  • Contact
  • Adverteren
  • Nieuwsbrief
  • PluimveePodcast
Pluimveebedrijf pluimvee nieuws

Copyright © 2025 Prosu BV | | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Kalkoenen
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Ondernemen
    • Marktprijzen pluimveehouderij
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • PluimveePodcast
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
  • Cookiebeleid