• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveebedrijf.nlpluimveebedrijf.nl

Nieuws voor de pluimveehouder

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Broederij
    • Biologisch pluimvee
    • Eendenhouderij
    • Kalkoenen
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Ondernemen
    • Noteringen en marktprijzen
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • PluimveePodcast
  • icon

Ruim 70 miljoen voor het Nederlands epicentrum van voedselinnovatie en kennis

Bedrijfsnieuws 22 juli 2019

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit heeft op 19 juli, mede namens minister Ollongren van Binnenlandse Zaken, bekend gemaakt de regio Foodvalley te steunen met een impuls van 20 miljoen euro. In totaal investeren het Rijk en de regiopartners in de Regio Deal Foodvalley ruim 70 miljoen euro in de regio.

De provincies Gelderland en Utrecht en de regiogemeenten uit de Foodvalley gaan met vele partners aan de slag met de versnelling van de transitie naar een gezond en duurzaam voedselsysteem. Zij doen dit in nauwe samenwerking met vele partners, waaronder de Universiteit Utrecht (UU), Wageningen University & Research (WUR), en belangenorganisaties VNO-NCW Midden alsmede Waterschap Vallei en Veluwe en LTO Noord.

"De Regiodeal Foodvalley geeft onze boeren goede handvatten om haalbare en betaalbare technieken te ontwikkelen voor vraagstukken rondom luchtkwaliteit, bodem en het circulair werken", zegt Fije Visscher, voorzitter LTO Noord afdeling Gelderse Vallei. "Het zet de boer aan het roer. Zodat boeren handelingsperspectief houden en met verdienmogelijkheden aan de slag kunnen om de verduurzaming te bekostigen. Dat is essentieel voor de omslag die we willen maken."

Bundeling van krachten

De Regio Deal Foodvalley is een meerjarig partnerschap tussen het Rijk en verschillende regionale overheden, ondernemers, onderwijs- en kennisinstellingen. “In 2050 wonen er ruim 9 miljard mensen op de aarde. Het is een enorme uitdaging om al deze monden te voeden in het perspectief van klimaatverandering en het verdwijnen van landbouwgronden. Met deze deal kunnen we onze krachten bundelen en een cruciale bijdrage leveren aan gezond en duurzaam voedsel voor iedereen”, aldus voorzitter van het Bestuurlijk Overleg van de Regio Deal Foodvalley René Verhulst.

Concrete resultaten

Het is de bedoeling dat de projecten in de Regio Deal binnen drie jaar tot concrete resultaten leiden voor de regio als geheel, maar ook voor de verschillende gemeenten en haar inwoners individueel op het gebied van onder andere gezondheid, werkgelegenheid, een betere leefomgeving en brede welvaart. De kennis en innovaties die opgehaald en gerealiseerd worden in deze intensieve samenwerking zijn bovendien door te vertalen naar andere regio’s en landen. Verhulst geeft aan dat hij de regiogemeenten zeer erkentelijk is voor de financiële steun en zeer verheugd is met het partnerschap van het Rijk: “Zo kunnen we aan de slag om echt te kunnen werken aan impact van belangrijke voedselvraagstukken.”

Pijlers transitie

De concrete vertaling van de versnelling naar duurzaam en gezond voedsel heeft drie complementaire hoofdpijlers met daarin de volgende uitwerkingen:

1.      Versnelling van de transitie naar een toekomstbestendige landbouw

Er wordt ingezet op toekomstbestendige, duurzame, circulaire landbouw. Denk aan maatregelen voor emissiereductie, het sluiten van kringlopen en de ontwikkeling van nieuwe verdienmodellen voor agrariërs. Er is tevens focus op een sterkere verbinding tussen boeren en inwoners in het gebied.

2.      Voeding en gezondheid van prille start tot oude dag

Met innovaties willen we mensen verleiden tot het consumeren van gezonder en duurzamer voedsel. We willen daarom een gezonde voedselomgeving creëren om zo gemakkelijker te komen tot gezonde en duurzame keuzes. Tevens geven we gezonde voeding een belangrijke plek in curatieve en preventieve gezondheidszorg.

3.      Versterken van kennis- en innovatiesysteem

In de Foodvalley brengen we wetenschap, praktijkonderwijs, starters en bestaande bedrijven bij elkaar om innovaties toe te passen in nieuwe en bestaande producten.

Regiodeal voor inwoners, boeren en bedrijven

De Regio Deal heeft een heel mooie lokale uitwerking voor inwoners, boeren en bedrijven. Voorzitter René Verhulst: “We zien meer werkgelegenheid in het bijzonder voor jonge mensen, zoals op de Food Academy en meer bewustzijn voor gezond en duurzaam eten door een WFC Experience, wat op termijn bijdraagt aan de gezondheid van inwoners. Daarnaast zien we ook baanbrekend onderzoek naar de cruciale voeding van jonge kinderen, dit samen met verloskundigen en consultatiebureaus. Op lange termijn zullen er meer inzichten en resultaten zijn in de gezondheid en voeding van jonge kinderen, evenals schonere lucht door innovatieve productietechnieken en stallen voor onze boeren. Verder investeren we in een toename van kennis bij alle betrokken partijen, doordat er actiever geïnvesteerd wordt in het delen van proeffaciliteiten. Dit doen we met oog voor het bedrijfsleven dat betrokken is bij logistiek, techniek, productie en ICT, waardoor er meer werkgelegenheid komt en het aantal nieuwe innovatie toeneemt. Kortom: een prachtige totaalimpuls voor leefbaarheid en brede welvaart.“

Bron: LTO Noord

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Wereldeidag: zaterdag 11 oktober 2025
8 mei

Wereldeidag: zaterdag 11 oktober 2025

Exclusieve mijlpaal drie jaar pluimveevoer met verwerkt dierlijk eiwit
7 mei

Exclusieve mijlpaal drie jaar pluimveevoer met verwerkt dierlijk eiwit

Bijmengverplichting groen gas definitief vanaf 2027
6 mei

Bijmengverplichting groen gas definitief vanaf 2027

ForFarmers en Reudink huldigen winnaars Agroscoopbokaal 2021
2 mei

Zes veehouders in de prijzen bij ForFarmers en Reudink

P. Bos veevoeders en Van Benthem Diervoeders bundelen krachten
1 mei

P. Bos veevoeders en Van Benthem Diervoeders bundelen krachten

Toon meer

Aanbevolen voor jou!

Wereldeidag: zaterdag 11 oktober 2025

Wereldeidag: zaterdag 11 oktober 2025

Exclusieve mijlpaal drie jaar pluimveevoer met verwerkt dierlijk eiwit

Exclusieve mijlpaal drie jaar pluimveevoer met verwerkt dierlijk eiwit

Bijmengverplichting groen gas definitief vanaf 2027

Bijmengverplichting groen gas definitief vanaf 2027

Themapagina's

Wet en regelgevingDiergezondheidMarktprijzenKies uw pluimveetakHuisvestingMest

Pluimveerechten

Stikstof

PAS

Fijnstof

Gecombineerde opgave

Luchtkwaliteit

Fosfaat pluimveehouderij

Antibioticareductie

Subsidie pluimveehouderij

Salderingsregeling

Asbestsanering

SDE+

Toon meer

Footer

Vakpartners

Trouw Nutrition Pluimvee

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Agenda
  • Contact
  • Adverteren
  • Nieuwsbrief
  • PluimveePodcast
Pluimveebedrijf pluimvee nieuws

Copyright © 2025 Prosu BV | | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Kalkoenen
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Ondernemen
    • Marktprijzen pluimveehouderij
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • PluimveePodcast
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
  • Cookiebeleid