• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveebedrijf.nlpluimveebedrijf.nl

Nieuws voor de pluimveehouder

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Broederij
    • Biologisch pluimvee
    • Eendenhouderij
    • Kalkoenen
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Ondernemen
    • Noteringen en marktprijzen
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • PluimveePodcast
  • icon

Low Food Lab: de hele kip

Ondernemen Voersysteem 22 mei 2023

Low Food

Na het succesvolle Low Food Lab Granen is er nu een nieuw lab: Low Food Lab Chicken – Oranjehoen. Voor dit lab zoekt een aantal praktijkspecialisten naar gastronomische toepassingen voor de minder gangbare en daarom moeilijk te verwaarden delen van de kip.

Steeds meer boeren gaan op zoek naar alternatieven voor massaproductie. Ze doen dit vanuit de wens hun product volledig te waarderen. En voor een prijs te verkopen die recht doet aan de kwaliteit en smaak. Zo ook Johan Leenders, kippenboer en akkerbouwer in Swifterbant. Van zijn kip is nu maar liefst 60% afgewaardeerd.

Excellente kip

Zijn volledig circulaire boerderij produceert de Oranjehoen, een premium kippenras dat zelfs de drie sterren van het ‘Beter Leven’ keurmerk ontstijgt. Hij voert zijn kippen met reststroom groenten van zijn eigen akkerland vermengd met kruiden van een kruidenkwekerij in de buurt. Door dit speciale voer krijgen de kippen een unieke, oranje kleur en een verfijnde smaak.

Leenders verkoopt zijn kippen voornamelijk aan Hello Fresh, die er alleen de borst (voor kipfilet), de dijen en drumsticks van gebruikt –  feitelijk maar 40% van de kip. De andere 60% heeft op dit moment een zeer lage waarde en wordt meest geëxporteerd naar Afrika of eindigt in diervoeder.

Doel van het Lab

Omdat de vraag naar de Oranjehoen groeiende is, heeft hij Flevo Campus gevraagd te onderzoeken of er toepassingen gevonden kunnen worden voor die 60% van de kip. Want: als hij veel méér kippen zou gaan produceren wordt de reststroom ook groter. Dat schaadt niet alleen Leenders maar de hele keten. Daarom is zijn onderzoeksvraag aan Low Food:

Met welke gastronomische toepassingen van de reststromen van de Oranjehoen kunnen we de gehele kip beter verwaarden door de hele keten?

Voor dit Chicken Lab wordt de productie van de Oranjehoen gevolgd op de boerderij, en daarna op de weg die de kip aflegt door de hele korte keten van de slachterij, via de poelier naar de afzetmarkt van de consument. Het doel is om nieuwe toepassingen te vinden voor die delen van de kip die nu een lage waarde hebben. Met dit doel voor ogen gaat een team van specialisten (zie kader onderaan de pagina) de komende twee maanden experimenteren met de nek, poten, huid en andere delen van de kip die in Nederland niet of nauwelijks gegeten worden.

Bron: Flevo Campus

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
“Met het juiste vaccin schade door Eimeria necatrix beperken”
16 jun

“Met het juiste vaccin schade door Eimeria necatrix beperken”

Aviaire metapneumovirus: de onzichtbare dreiging in de stal
12 jun

Aviaire metapneumovirus: de onzichtbare dreiging in de stal

Jeroen Kemper wint Agroscoopbokaal Pluimvee 2025
10 jun

Jeroen Kemper wint Agroscoopbokaal Pluimvee 2025

De Heus Voeders neemt Voeders Huys over enversterkt haar positie in België en Noord-Frankrijk
4 jun

De Heus Voeders neemt Voeders Huys over en versterkt haar positie in België en Noord-Frankrijk

‘De toekomst, dat is onze moeder die weer lacht’
4 jun

‘De toekomst, dat is onze moeder die weer lacht’

Toon meer

Aanbevolen voor jou! voersysteem

Kan het energie- en eiwitgehalte in het voer worden verlaagd?

Kan het energie- en eiwitgehalte in het voer worden verlaagd?

Insectensector werkt aan professionalisering

Insectensector werkt aan professionalisering

Zaagtand-analyse: wat eten jouw hennen?

Zaagtand-analyse: wat eten jouw hennen?

Themapagina's

Wet en regelgevingDiergezondheidMarktprijzenKies uw pluimveetakHuisvestingMest

Luchtwassers

Ventilatie pluimveehouderij

Stalhygiëne pluimveehouderij

Drinksysteem pluimveehouderij

Leghenstal

Stalklimaat pluimveehouderij

Stallampen pluimveehouderij

Voersysteem

Eierlokaal

Wintergarten

Toon meer

Footer

Vakpartners

Trouw Nutrition Pluimvee

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Agenda
  • Contact
  • Adverteren
  • Nieuwsbrief
  • PluimveePodcast
Pluimveebedrijf pluimvee nieuws

Copyright © 2025 Prosu BV | | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Kalkoenen
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Ondernemen
    • Marktprijzen pluimveehouderij
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • PluimveePodcast
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
  • Cookiebeleid