• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveebedrijf.nlpluimveebedrijf.nl

Nieuws voor de pluimveehouder

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Broederij
    • Biologisch pluimvee
    • Eendenhouderij
    • Kalkoenen
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Ondernemen
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • PluimveePodcast
  • icon

Belangrijke rol pluimveesector in eiwittransitie

Kies pluimveetak 23 februari 2018

Jeroen Willemsen van ‘Green Protein Alliance’ ziet een belangrijke rol weggelegd voor de pluimveehouders om de eiwitconsumptie-balans te herstellen. “In de transitie van meer plantaardig in plaats van dierlijk eiwit heeft de pluimveesector een taak om de rood-vleesconsumptie te vervangen voor kwalitatief hoogwaardig kippenvlees”, aldus Willemsen.

Innovatiemanager Willemsen deed deze uitspraak tijdens zijn inspiratiesessie ‘Nederland wereldkampioen eiwittransitie’ aan de Aeres Hogeschool. Volgens hem halen we zonder protein-shift het klimaatakkoord van Parijs niet. “In de transitie van dierlijk naar plantaardig moeten we niet de nadruk leggen op vegetarisch voedsel, maar we moeten juist terug naar een gezonde balans. De stap naar een puur plantaardig dieet is ook veel te groot. Als we het hebben over de omschakeling van de eiwitconsumptie naar veertig procent dierlijk en zestig procent plantaardig, dan zit daar nog steeds veertig procent dierlijk in. Idealiter wordt dat deel voornamelijk ingevuld door kwalitatief goed vlees.”

Gezond (kippen)vlees

En met ‘goed’ bedoelt Willemsen eigenlijk vooral gezond. “Daar is op dit moment natuurlijk veel te doen, met name vanuit het voedingscentrum. En dan gaat het vooral over rood en slecht bewerkt vlees. Ik denk persoonlijk dat pluimvee (gevogelte, red.) een heel belangrijk deel van die veertig procent moet gaan leveren.”

“Eiwittransitie biedt vooral kansen voor de pluimveesector”

Willemsen vervolgt: “Als ik met mensen uit de sector praat, dan hebben wij ook hetzelfde verhaal. Pluimveehouder Johan Leenders, die hier vandaag ook aanwezig is en Ruud Zanders van Kipster geven in mijn optiek dan ook het goede voorbeeld. Als ik met Ruud praat dat zegt hij ook Jeroen: we moeten niet streven naar zestig procent plantaardig en veertig procent dierlijk, maar zelfs naar een verhouding zeventig-dertig. De doelstellingen zoals die geformuleerd zijn voor het herstellen van de eiwitconsumptie-balans bieden dan ook vooral kansen en geen bedreigingen voor de pluimveesector.”

Authentiek en geloofwaardig

Willemsen roert tijdens zijn inspiratiesessie in het ‘potje’ van vleesvervangers, maar volgens hem zijn initiatieven als Kipster nog belangrijker om te voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs: “Zanders roert in een enorme kookpot van de pluimveehouderij. Dat roept ook weleens wat weerstand op, maar het is hard nodig dat er mensen zijn die hun nek durven uit te steken. Daar is lef voor nodig, maar dan kan je pas echt het verschil maken. Ik geloof hier in en niet vanuit een commercieel belang. Zo word je authentiek en geloofwaardig. Mensen zoals Ruud Zanders zijn hard nodig voor die bewustwording.”

Verbinding productie en consumptie

Willemsen concludeert verder dat er heel veel goede initiatieven zijn die de eiwittransitie al in gang hebben gezet. “Maar daarmee zijn we er nog lang niet. De verbinding tussen productie (pluimveesector) en consumptie (consumenten/supermarkten) is de volgende stap die gezet moet worden. En daar hebben we de pluimveesector hard bij nodig.”

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Krimp veestapel creëert overcapaciteit bij foodindustrie
29 aug

Krimp veestapel creëert overcapaciteit bij foodindustrie

Plettenburg, Versleijen en Strocon bundelen krachten in Airnovate
28 aug

Plettenburg, Versleijen en Strocon bundelen krachten in Airnovate

Bezoek Proefbedrijf Pluimveehouderij tijdens Dag van de Landbouw
28 aug

Bezoek Proefbedrijf Pluimveehouderij tijdens Dag van de Landbouw

“Mobiele slachteenheid oplossing voor kleine houderijen”
27 aug

“Mobiele slachteenheid oplossing voor kleine houderijen”

Nieuwe stikstofregels Gelderland: Wat betekent dit voor u?
27 aug

Nieuwe stikstofregels Gelderland: Wat betekent dit voor u?

Toon meer

Aanbevolen voor jou!

Krimp veestapel creëert overcapaciteit bij foodindustrie

Krimp veestapel creëert overcapaciteit bij foodindustrie

Plettenburg, Versleijen en Strocon bundelen krachten in Airnovate

Plettenburg, Versleijen en Strocon bundelen krachten in Airnovate

Bezoek Proefbedrijf Pluimveehouderij tijdens Dag van de Landbouw

Bezoek Proefbedrijf Pluimveehouderij tijdens Dag van de Landbouw

Themapagina's

Wet en regelgevingDiergezondheidMarktprijzenKies uw pluimveetakHuisvestingMest

Pluimveerechten

Stikstof

PAS

Fijnstof

Gecombineerde opgave

Luchtkwaliteit

Fosfaat pluimveehouderij

Antibioticareductie

Subsidie pluimveehouderij

Salderingsregeling

Asbestsanering

SDE+

Toon meer

Footer

Vakpartners

Trouw Nutrition Pluimvee

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Agenda
  • Contact
  • Adverteren
  • Nieuwsbrief
  • PluimveePodcast
Pluimveebedrijf pluimvee nieuws

Copyright © 2025 Prosu BV | | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Kalkoenen
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Ondernemen
    • Marktprijzen pluimveehouderij
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • PluimveePodcast
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
  • Cookiebeleid