• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveebedrijf.nlpluimveebedrijf.nl

Nieuws voor de pluimveehouder

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Broederij
    • Biologisch pluimvee
    • Eendenhouderij
    • Kalkoenen
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Ondernemen
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • PluimveePodcast
  • icon

Afwegen van de voor- en nadelen van ECC-vleeskuikenproductie

Vleeskuikens 16 september 2025

Afwegen van de voor- en nadelen van ECC-vleeskuikenproductie

De overstap van conventionele vleeskuikenhouderij naar het European Chicken Commitment (ECC)-systeem brengt zowel voordelen als uitdagingen met zich mee, zo blijkt uit onderzoek van Wageningen Social & Economic Research. De transitie verbetert het dierenwelzijn en vermindert het gebruik van antibiotica, maar leidt ook tot hogere productiekosten en een grotere klimaatvoetafdruk.

Het onderzoek vergeleek ECC met conventionele productie in zes EU-landen. Daaruit bleek dat de omschakeling naar ECC resulteert in productiekosten die 18 tot 20 procent hoger liggen op het niveau van het pluimveebedrijf, 16 tot 17 procent hoger na slacht en 19 tot 20 procent hoger na verwerking. In Nederland stegen de kosten met circa 20 procent bij uitladen en met bijna 27 procent zonder uitladen. Vooral de kosten voor voer, arbeid en huisvesting nemen toe.

Grotere klimaatvoetafdruk bij ECC

Ook de uitstoot van broeikasgassen neemt toe bij ECC-productie. In de Nederlandse situatie lag de emissie per kilo levend gewicht 6 procent hoger op boerderijniveau, 7 procent hoger per kilo karkasgewicht na slacht en 11 procent hoger per kilo vlees na verwerking. De belangrijkste oorzaak is de lagere voerefficiëntie van langzamer groeiende rassen.

Sterke daling antibioticagebruik

Een van de duidelijkste voordelen van ECC, naast het betere dierenwelzijn, is de forse vermindering van het antibioticagebruik. Praktijkgegevens uit Nederland (2022-2024) laten zien dat conventionele koppels gemiddeld tien tot twaalf dagdoseringen per dier per jaar krijgen. Bij langzaam groeiende vleeskuikens ligt dit cijfer onder de twee. Het onderzoek laat zien dat een volledige overgang naar ECC het antibioticagebruik met 80 tot 85 procent kan terugdringen, wat de voedselveiligheid ten goede komt.

Toenemende steun in Europa

Het ECC-systeem werd gelanceerd door een coalitie van ngo’s en richt zich op langzamer groeiende rassen, meer ruimte, daglicht en verrijking in de stallen. Inmiddels hebben meer dan 300 voedselbedrijven en foodservice-aanbieders in Europa zich aangesloten, met de belofte om uiterlijk in 2026 aan de ECC-standaarden te voldoen. Nederland loopt hierin voorop: sinds 2007 zijn veel pluimveehouders overgestapt naar langzaam groeiende vleeskuikens. Inmiddels komt vrijwel al het verse kippenvlees in Nederlandse supermarkten uit deze systemen.

Bron: Wageningen University Research

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Afwegen van de voor- en nadelen van ECC-vleeskuikenproductie
16 sep

Afwegen van de voor- en nadelen van ECC-vleeskuikenproductie

Subsidie voor productieve investeringen groen-blauw en dierenwelzijn
16 sep

Flex-e subsidie: Nu ook beschikbaar voor laagspanningsaansluitingen

Toekomstgericht pluimveeonderzoek lokt 2475 bezoekers
15 sep

Toekomstgericht pluimveeonderzoek lokt 2475 bezoekers

DGZ en MCC openen deuren in Torhout tijdens Open Bedrijvendag
15 sep

DGZ en MCC openen deuren in Torhout tijdens Open Bedrijvendag

Sterke uitganspositie duurzaamheid Nederlandse diervoeders123
15 sep

Sterke uitganspositie duurzaamheid Nederlandse diervoeders

Toon meer

Aanbevolen voor jou! vleeskuikens

Krimp veestapel creëert overcapaciteit bij foodindustrie

Krimp veestapel creëert overcapaciteit bij foodindustrie

ECC-concept getoetst: welzijn omhoog, emissie omlaag?

ECC-concept getoetst: welzijn omhoog, emissie omlaag?

Dierenartsen ontwikkelen FlockVision: met slimme camera’s altijd zicht op het koppel

Dierenartsen ontwikkelen FlockVision: met slimme camera’s altijd zicht op het koppel

Themapagina's

Wet en regelgevingDiergezondheidMarktprijzenKies uw pluimveetakHuisvestingMest

Vleeskuikens

Vermeerdering

Leghennen

Broederij

Biologische pluimvee

Vrije uitloop kippen

Kalkoenen

Moederdieren

Eendenhouderij

Toon meer

Footer

Vakpartners

Trouw Nutrition Pluimvee

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Agenda
  • Contact
  • Adverteren
  • Nieuwsbrief
  • PluimveePodcast
Pluimveebedrijf pluimvee nieuws

Copyright © 2025 Prosu BV | | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Kalkoenen
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Ondernemen
    • Marktprijzen pluimveehouderij
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • PluimveePodcast
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
  • Cookiebeleid