• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveebedrijf.nlpluimveebedrijf.nl

Nieuws voor de pluimveehouder

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Broederij
    • Biologisch pluimvee
    • Eendenhouderij
    • Kalkoenen
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Ondernemen
    • Noteringen en marktprijzen
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • PluimveePodcast
  • icon

De toekomst voor de Nederlandse Pluimveehouder

Broederij Pluimveerechten Vleeskuikens Vogelgriep 5 oktober 2018

De Nederlandse vleespluimveehouderij heeft een leidende rol binnen Europa. Althans, daar is Jeroen van den Hurk van overtuigd, meldt hij op zijn blog-post. Het krachtige ondernemerschap binnen familiebedrijven, omringt met innoverende partijen binnen de pluimveeketen op internationaal niveau, maakt het tot een sterk geheel. Lees hieronder de gehele blog van Jeroen van den Hurk, sector specialist bij RaboBank.

“Een van de mogelijkheden om leiderschap te behouden is om de verwachte doorgroei naar concepten mede in te vullen.”

Door innovatie, specialisatie en schaalvergroting is de Nederlandse vleespluimveehouder kostprijsleider geworden. Maar dit betekent niet dat vleespluimveehouders achterover kunnen leunen. Integendeel zelfs. De maatschappelijke acceptatie van de vleespluimveesector is een belangrijke succesfactor geworden. Des te belangrijker is het om als vleespluimveehouder mee te bewegen met de markt en omgeving.

Omvang sector stabiliseert

Alle partijen in de keten merken de gevolgen van een sector die in omvang nauwelijks kan groeien. Dit komt doordat de primaire sector wordt begrensd door pluimveerechten, waardoor verwerkers het aanbod niet kunnen laten groeien. Daarnaast is aanvoer vanuit het buitenland lastig, omdat onder andere Duitsland met dezelfde issues kampt. Hierdoor zullen vooral slachterijen en verwerkers gedwongen worden te consolideren en internationaliseren om hun marktpositie voldoende stevig te houden. De pluimveehouders hebben sterke partijen nodig om hun product optimaal te kunnen verwaarden.

Concepten naast standaard groeit door

Een van de mogelijkheden om leiderschap te behouden is om de verwachte doorgroei naar concepten mede in te vullen. De verwachting van de Rabobank is dat de markt van concepten in Europa groeit van de huidige 7% naar 20% in 2025. Foodservice en -processing geven ruimte voor groei, maar ook internationaal liggen er kansen. Het grootste deel van de markt blijft echter reguliere kip, waarbij de houderijstandaarden op een hoger niveau komen te liggen.

“We moeten toe naar een vorming van kortere ketens die samenwerken om specifieke marktsegmenten te bedienen.”

Samenwerking versterkt

De samenwerking tussen ketenpartijen moet beter. De keten van pluimveevlees is nu vooral logistiek geoptimaliseerd. Er is te weinig echte binding tussen de ketenpartijen waarbij kennis, data en marge wordt benut in het voordeel van de keten en niet voor individuele partijen. We moeten toe naar een vorming van kortere ketens die samenwerken om specifieke marktsegmenten te bedienen. Het verbreden van de samenwerking zorgt voor een steviger perspectief en dat is nodig omdat de concurrentie toeneemt. Pluimveehouders moeten bereid zijn mee te gaan in deze veranderingen.

Voortdurend blijven ontwikkelen

"Het verrast mij iedere keer weer hoeveel nieuwe zaken worden uitgedacht door toeleveranciers van de vleespluimveeketen, vaak dienen de vleespluimveebedrijven als proeftuin." meldt Jeroen. Prachtig, dat blijft maar doorgaan. Dat fenomeen zal doorzetten om aan verschillende uitdagingen in de sector vorm te kunnen geven. Een voorbeeld is smart farming met sensortechnologie. Ik geloof er in dat vleespluimveehouders hiermee in de toekomst hun eigen productieruimte kunnen ’verdienen’.

Bron: RABO Bank, 05-10-2018

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Handvaten voor een betere infectiepreventie
22 mei

Handvaten voor een betere infectiepreventie

De Walhoeve verkozen tot beste boerderijwinkel van Nederland
19 mei

De Walhoeve verkozen tot beste boerderijwinkel van Nederland

Wie is de AR-coach?
19 mei

Wie is de AR-coach?

Titel: Meten is weten, maar wees voorbereid op hittestress!
16 mei

Meten is weten, maar wees voorbereid op hittestress!

"Jullie generatie moet hier echt een vuist op maken"
15 mei

"Jullie generatie moet hier echt een vuist op maken"

Toon meer

Aanbevolen voor jou!

Handvaten voor een betere infectiepreventie

Handvaten voor een betere infectiepreventie

De Walhoeve verkozen tot beste boerderijwinkel van Nederland

De Walhoeve verkozen tot beste boerderijwinkel van Nederland

Wie is de AR-coach?

Wie is de AR-coach?

Themapagina's

Wet en regelgevingDiergezondheidMarktprijzenKies uw pluimveetakHuisvestingMest

Vleeskuikens

Vermeerdering

Leghennen

Broederij

Biologische pluimvee

Vrije uitloop kippen

Kalkoenen

Moederdieren

Eendenhouderij

Toon meer

Footer

Vakpartners

Trouw Nutrition Pluimvee

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Agenda
  • Contact
  • Adverteren
  • Nieuwsbrief
  • PluimveePodcast
Pluimveebedrijf pluimvee nieuws

Copyright © 2025 Prosu BV | | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Kalkoenen
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Ondernemen
    • Marktprijzen pluimveehouderij
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • PluimveePodcast
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
  • Cookiebeleid