• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveebedrijf.nlpluimveebedrijf.nl

Nieuws voor de pluimveehouder

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Broederij
    • Biologisch pluimvee
    • Eendenhouderij
    • Kalkoenen
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Ondernemen
    • Noteringen en marktprijzen
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • PluimveePodcast
  • icon

Deelnemers sluiten project ‘Doehetzelfkip’ af met slacht

Vleeskuikens 29 juni 2018

Rond deze tijd zijn de kippen geslacht die zijn voortgekomen uit de eieren die de deelnemers aan de doehetzelfkip dit voorjaar kregen. Pluimveehouders en initiatiefnemers van het project, Jan van den Broek van Bioboerderij Het Schop en Corne Ansems van de Ruurhoeve, zetten dit project op met experimenteel productiehuis Jansen, Jansen, Bachrach & Landshoff (JJBL) en de Landbouw Innovatie Campus. Deze week werd het project afgesloten met een diner.

Vleesconsumptie en ethiek

De doehetzelvers en de boeren kwamen bij elkaar om ervaringen van de afgelopen periode uit te wisselen. Aan de orde kwamen de ethische aspecten van de vleesconsumptie, onderzoek naar de waarde van vlees en kip eten. Wat hebben ze van het traject van ei tot kipfilet geleerd?

En wat is het perspectief voor Jan van den Broek en Corne Ansems, de twee boeren die naar toevoegingen zoeken die consumenten verleiden om meer te betalen voor het vlees dat zij aanbieden? Bioboer Jan van den Broek adviseerde: “Het is goed om weinig vlees te eten. En het vlees dat je eet niet gedachteloos, maar met respect voor het leven te eten.”

Boeren en doehetzelvers kwamen bij elkaar om ervaringen van de afgelopen periode uit te wisselen.

Collega-boer Corne Ansems van de Ruurhoeve en gedeputeerde Johan van den Hout van de provincie Brabant gingen in gesprek over de transitie waar de landbouw en veehouderij in zitten. Corne Ansems: “Die transitie doet pijn en wringt en ik weet ook niet waar we uitkomen en hoe het moet. Maar we moeten het ons hardop afvragen en nieuwe oplossingsrichtingen uitproberen.”

De Landbouw Innovatie Campus, opdrachtgever van het project, kijkt terug op een bijzonder en leerzaam traject. Wim Coenraadts van LIC: “Gaandeweg de doehetzelfkip werd het ons als opdrachtgevende overheid steeds scherper dat het project veelomvattender is dan enkel en alleen de slacht en de waarde van vlees. We hebben als overheid ervaren dat zo'n social design project aanzienlijk meer dingen losmaakt dan je op voorhand denkt. Dankzij de vorm en de uitwerking van de doehetzelfkip blijven de vraagstukken rondom vlees niet abstract en komt het heel dichtbij. Je krijgt veel directer feedback en komt in gevoelige situaties terecht met je stakeholders. Dat helpt ons te begrijpen waar instemming en weerstand zit en daarmee ruimte voor beweging te bepalen.”

Slacht zichtbaar maken

De deelnemers uit de Brabantse huishoudens, door de boeren gekozen uit 180 aanmeldingen, gingen in maart aan de slag met een kist met daarin bevruchte eieren, een broedmachine, spullen om de eind april uitgekomen kippen te verzorgen zoals een opfokhok, materiaal voor het slachten van de kippen plus instructies.

Ter afsluiting van het project mochten de deelnemers hun kip na drie maanden zelf slachten onder deskundige begeleiding. Met name de slacht blijft uit het zicht terwijl de voedselketens steeds transparanter worden, constateert JJBL. Het productiehuis wil  het zelf slachten van de doehetzelfkip tot onderdeel van het eten van vlees maken en onderzoeken wat dat betekent voor de consumptie van vlees.

Manon Kersten, een van de deelnemers die haar kippen zelf slachtte: “Ik ben me toch wel echt gaan hechten aan de kippen, maar dat vind ik eigenlijk wel mooi. Ik heb ze ingevroren om er straks een heel leuk diner met vrienden mee te maken. Met kip uit de supermarkt had ik dat nooit gedaan, nu wil ik er echt iets bijzonders van maken.”

Deelnemer Quinten van Iersel:  “Het slachten wilde ik zelf doen en dat ging prima. Maar de dag na de slacht had ik toch een leeg gevoel. Er waren bij ons op kantoor een aantal mensen die het er echt niet mee eens waren dat we de kippen gingen slachten. Dat zorgde voor heftige gesprekken”, constateerde een deelnemer van Spring House.  

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Sojateelt in Vlaanderen: tussen ambitie en realiteit
22 mei

Sojateelt in Vlaanderen: tussen ambitie en realiteit

Netcongestie: houd de regie over uw energie
22 mei

Netcongestie: houd de regie over uw energie

Handvaten voor een betere infectiepreventie
22 mei

Handvaten voor een betere infectiepreventie

De Walhoeve verkozen tot beste boerderijwinkel van Nederland
19 mei

De Walhoeve verkozen tot beste boerderijwinkel van Nederland

Wie is de AR-coach?
19 mei

Wie is de AR-coach?

Toon meer

Aanbevolen voor jou!

Sojateelt in Vlaanderen: tussen ambitie en realiteit

Sojateelt in Vlaanderen: tussen ambitie en realiteit

Netcongestie: houd de regie over uw energie

Netcongestie: houd de regie over uw energie

Handvaten voor een betere infectiepreventie

Handvaten voor een betere infectiepreventie

Themapagina's

Wet en regelgevingDiergezondheidMarktprijzenKies uw pluimveetakHuisvestingMest

Vleeskuikens

Vermeerdering

Leghennen

Broederij

Biologische pluimvee

Vrije uitloop kippen

Kalkoenen

Moederdieren

Eendenhouderij

Toon meer

Footer

Vakpartners

Trouw Nutrition Pluimvee

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Agenda
  • Contact
  • Adverteren
  • Nieuwsbrief
  • PluimveePodcast
Pluimveebedrijf pluimvee nieuws

Copyright © 2025 Prosu BV | | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Kalkoenen
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Ondernemen
    • Marktprijzen pluimveehouderij
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • PluimveePodcast
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
  • Cookiebeleid