In 2021 hebben de Belgische distributieketens aangekondigd dat ze tegen 2026 enkel kippenvlees gaan aanbieden van kippen gehouden volgens het European Chicken Commitment (ECC of BCC). Deze normen willen dierenwelzijn verbeteren.
Het ECC schrijft voor om kippen te houden van trager groeiende rassen die later slachtrijp zijn dan 40 dagen. De maximale stalbezetting hoort ook lager te zijn en de lichtsterkte moet minimum 50 lux zijn. Daarnaast zijn daglicht, piksubstraten en zitstokken vereist. Deze maatregelen verbeteren enerzijds het dierenwelzijn van vleeskuikens, maar hebben anderzijds een impact op bedrijfsmanagement, productie, rendabiliteit, strooiselkwaliteit en milieu.
Wat met de stikstofuitstoot?
Sinds 2021 is de stikstofproblematiek in Vlaanderen zeer actueel. Om de Europese natuurdoelen te halen, moet de uitstoot van stikstof sterk dalen. Het Stikstofdecreet schrijft een daling in emissies van 40% voor ammoniak en 45% voor stikstofoxiden voor. Strenge maatregelen moeten ervoor zorgen dat de veehouderij deze reducties kan halen.
Het verlagen van de bezetting en het gebruik van trager groeiende kuikens met een langere groeiperiode heeft duidelijke effecten op strooiselkwaliteit, en op de emissies. In het demonstratieproject OptiWel-Emis onderzochten we de impact van deze maatregelen in de praktijk. Naast een kleinschalige voederproef op het ILVO, volgden we emissies, welzijn en productie op tijdens praktijkproeven in de vleeskippenstallen van het Proefbedrijf Pluimveehouderij.
Emissiemetingen in semi-praktijkomstandigheden
Het omschakelen naar het ECC-concept omvat twee factoren die een directe invloed op emissie vanuit een stal kunnen hebben:
- het verlagen van de bezetting;
- het houden van trager groeiende kuikens met een langere groeiperiode.
Om het globale effect op de totale ammoniakemissie uit een stal bij toepassing van dit concept te bepalen, werden er 4 proefrondes opgezet waarbij de emissie continu gemeten is in semi-praktijkomstandigheden. Lees meer over de proefopzetten, de methodiek en de emissiemetingen in de eindbrochure van OptiWel-Emis.
Bron: Provincie Antwerpen