• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveebedrijf.nlpluimveebedrijf.nl

Nieuws voor de pluimveehouder

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Broederij
    • Biologisch pluimvee
    • Eendenhouderij
    • Kalkoenen
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Ondernemen
    • Noteringen en marktprijzen
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • PluimveePodcast
  • icon

Eiwittransitie houdt niet in dat iedereen vegetariër moet worden

Vleeskuikens 8 juli 2019

We moeten anders gaan eten om onszelf gezond en de wereld leefbaar te houden. Belangrijk is daarbij om minder vlees te gaan eten. De vraag is hoe je de omgeving zo kunt inrichten dat mensen een gezondere keuze maken. Onderzoekers houden zich bezig met de eiwittransitie, wat betekent dat ze kijken naar de overgang naar meer plantaardige eiwitten, zo meldt GroenKennisnet.

Het voedsel, en als onderdeel daarvan de hoeveelheid eiwitten, is oneerlijk verdeeld in de wereld. In het Westen eten mensen over het algemeen teveel eiwit terwijl in Derde Wereldlanden er een tekort is aan eiwitten, zo is te lezen in het artikel 'De wereld is te klein voor een vleesrijk dieet' dat in Wageningen World verscheen. Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen. Zowel een tekort als een overschot aan dierlijke eiwitten brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. De FAO voorspelt een verdubbeling van de wereldwijde vleesconsumptie in 2050. Dit wordt veroorzaakt door de wereldwijde bevolkingsgroei en doordat mensen meer te besteden hebben. Als het inkomen stijgt, stijgt ook de vleesconsumptie.

Milieu

Ook wordt het mileu zwaar belast. Veeteelt zorgt voor uitstoot van broeikasgassen die bijdragen aan klimaatverandering. En de dieren moeten eten, waarvoor veel land nodig is. 70% van de landbouwgrond wordt gebruikt voor veeteelt, meer dan de helft daarvan wordt gebruikt voor het verbouwen van veevoer. Er is twintig kilo plantaardig materiaal nodig om een kilo rundvlees te maken.

Vleesconsumptie Nederland

Vlees is pas sinds de jaren vijfig relatief goedkoop. De vleesconsumptie is in Nederland dertig procent te hoog. Met alle vegetarische initiatieven zou je het niet verwachten, maar de laatste dertig jaar zijn de productie en verkoop van vlees vrijwel stabiel gebleven. Waarschijnlijk blijft de brede middengroep eten wat ze altijd at. De eiwitten uit ons eten zijn voor 60% dierlijke eiwitten. Dit zouden meer plantaardige eiwitten moeten worden.

Eiwittransitie

Eiwittransitie dus de overgang van minder dierlijke naar meer plantaardige eiwitten, is complex. Er is niet één hoofdoplossing. Dit alleen al omdat er wereldwijd grote verschillen zitten in bijvoorbeeld het soort gewas wat er gekweekt kan worden. Onderzoekers duiken in dit onderwerp vanuit verschillende invalshoeken. Technologen doen onderzoek naar vleesvervangers en sociale wetenschappers kijken of deze producten kunnen aanslaan bij consumenten.

"Eiwittransitie houdt niet in dat iedereen vegetariër moet worden"

De eiwittransitie houdt niet in dat iedereen vegetariër moet worden. Minder vlees eten en meer peulvruchten, zoals kikkererwten of linzen, zou ook al veel schelen. Maar vleesliefhebbers zullen dit liever anders zien. Zij zullen een mentaliteitsverandering moeten doormaken. Goede vleesvervangers (technologie) en het juiste imago (mentaliteit) is belangrijk in de eiwittransitie. Kleine aanpassingen zijn eenvoudiger dan een grote verschuiving in het eetpatroon. Het is zaak om kleine stappen te maken. Dus een beetje meer groenten of vleesvervangers en iets minder vlees.

Bij de eiwittansitie moet ook aandacht besteed worden aan de productiekant: de vleessector zal moeten bewegen. Het meest duurzame scenario is als de veeteelt alleen maar afval zou eten wat ontstaat bij de productie van voedsel, en biomassa, zoals hooi, dat mensen niet eten. Dit is zelfs een duurzamer scenario dan een wereld waarin iedereen vegetariër is.

Bron: GroenKennisnet

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Wereldeidag: zaterdag 11 oktober 2025
8 mei

Wereldeidag: zaterdag 11 oktober 2025

Exclusieve mijlpaal drie jaar pluimveevoer met verwerkt dierlijk eiwit
7 mei

Exclusieve mijlpaal drie jaar pluimveevoer met verwerkt dierlijk eiwit

Bijmengverplichting groen gas definitief vanaf 2027
6 mei

Bijmengverplichting groen gas definitief vanaf 2027

ForFarmers en Reudink huldigen winnaars Agroscoopbokaal 2021
2 mei

Zes veehouders in de prijzen bij ForFarmers en Reudink

P. Bos veevoeders en Van Benthem Diervoeders bundelen krachten
1 mei

P. Bos veevoeders en Van Benthem Diervoeders bundelen krachten

Toon meer

Aanbevolen voor jou!

Wereldeidag: zaterdag 11 oktober 2025

Wereldeidag: zaterdag 11 oktober 2025

Exclusieve mijlpaal drie jaar pluimveevoer met verwerkt dierlijk eiwit

Exclusieve mijlpaal drie jaar pluimveevoer met verwerkt dierlijk eiwit

Bijmengverplichting groen gas definitief vanaf 2027

Bijmengverplichting groen gas definitief vanaf 2027

Themapagina's

Wet en regelgevingDiergezondheidMarktprijzenKies uw pluimveetakHuisvestingMest

Vleeskuikens

Vermeerdering

Leghennen

Broederij

Biologische pluimvee

Vrije uitloop kippen

Kalkoenen

Moederdieren

Eendenhouderij

Toon meer

Footer

Vakpartners

Trouw Nutrition Pluimvee

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Agenda
  • Contact
  • Adverteren
  • Nieuwsbrief
  • PluimveePodcast
Pluimveebedrijf pluimvee nieuws

Copyright © 2025 Prosu BV | | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Kalkoenen
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Ondernemen
    • Marktprijzen pluimveehouderij
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • PluimveePodcast
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
  • Cookiebeleid