• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveeactueel.nlpluimveeactueel.nl

  • Nieuws
  • Kies uw pluimveetak >
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Kalkoenen
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Vermeerdering
    • Vleeskuikens
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
    • Stikstof
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Noteringen en marktprijzen
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Nieuwsbrief
  • Overig
    • Abonneren op Pluimveekrant
    • Adverteren
  • icon

Geuremissiefactor vleeskippen wordt geëvalueerd

Vleeskuikens 7 januari 2021

Geuremissiefactor vleeskippen wordt geëvalueerd

Recente geurstudies van onze zuiderburen geven aan dat de gebruikte geuremissiefactor niet zou overeenstemmen met de realiteit. Daarom zal dat cijfer geüpdatet zijn op basis van de nieuwe gegevens. Dat antwoordde de Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) op een vraag van parlementslid Chris Steenwegen (Groen).

Geurimpact in kaart brengen

Om de geurimpact van een landbouwbedrijf in kaart te brengen, zijn twee methodes gebruikt: snuffelmetingen en een theoretische modellering. Bij snuffelmetingen is op het terrein nagegaan wat de geurimpact is voor de omwonenden. Bij de theoretische modellering is per dier een geuremissiefactor bepaald aan de hand van geurmonsters. Milieueffectenrapporten (MER) en geurstudies zijn berekend aan de hand van een vastgestelde geuremissiefactor per diersoort. Op vandaag bedraagt de geuremissiefactor voor vleeskippen 0,33 odeur units.

De provincie West-Vlaanderen liet in maart 2018 een studie uitvoeren om na te gaan of de theoretische modelleringen – die voor een vergunningsaanvraag worden opgemaakt – overeenstemmen met de realiteit. Want hoewel uit de modellering bleek dat de geurimpact aanvaardbaar zou zijn, werden er in het openbaar onderzoek ernstige bezwaren ingediend.

Theorie vs. praktijk

Bij 8 bedrijven zijn in de periode van 2018 tot en met 2019 snuffelmetingen uitgevoerd. Het ging bij die bedrijven om zowel klassieke als emissiearme stallen. Begin november is de studie door de deputatie van West-Vlaanderen besproken.

“De conclusie bevestigt dat de theoretische modellen niet overeenstemmen met de realiteit: Ze onderschatten de geurhinder”. Dit stelt Vlaams parlementslid Chris Steenwegen (Groen). “De studie bevestigt de vermoedens die er al waren. Namelijk dat de huidige geurimpactbepaling op basis van het geuremissiecijfer niet overeenstemt met de vaststellingen tijdens de metingen. Wetende dat er de laatste jaren een sterke groei aan kippenstallen is, moeten we beseffen dat de reële impact van die kippen groter is dan we eigenlijk dachten.”

Moeten de theoretische modellen dan aangepast worden? “Uit de studie in West-Vlaanderen bleek dat een vleeskip een geuremissiefactor zou hebben van 0,77 odeur units”, duidt minister Demir. “We nemen de aanwijzing dat de gehanteerde geuremissiefactor van 0,33 odeur units te laag zou zijn, uiteraard zeer ernstig. Daarom werkt de administratie aan een evaluatie van die factor.”

Geuremissie metingen vleeskippenbedrijven

Ook het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) heeft in het afgelopen anderhalf jaar geuremissiemetingen uitgevoerd bij vleeskippenbedrijven. “De resultaten van deze metingen zijn uitgevoerd met het oog op een herziening van de geuremissiefactor voor de vleeskippen”, weet Demir. “De metingen zijn onlangs gefinaliseerd en de gegevens zijn op dit moment verwerkt en afgetoetst aan de resultaten van de West-Vlaamse geurstudie. Deze geuremissiefactor zal begin 2021 worden afgeklopt en zal de huidige geuremissiefactor voor vleeskippen, zoals opgenomen in het Richtlijnenboek Landbouwdieren, vervangen.”

Bron: VILT

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Landbouwexport blijft op de been
22 jan

Landbouwexport blijft op de been

Nieuw onderzoek naar verwaarding van mest uit nieuwe stalsystemen
22 jan

Nieuw onderzoek naar verwaarding van mest uit nieuwe stalsystemen

Waterstof maken uit mest en tegelijk stikstof reduceren?
21 jan

Waterstof maken uit mest en tegelijk stikstof reduceren?

Positie
21 jan

Nieuwe wet zorgt voor betere positie van boer in de keten

Noodzakelijk agrarisch werk blijft mogelijk tijdens avondklok
21 jan

Noodzakelijk agrarisch werk blijft mogelijk tijdens avondklok

Toon meer

Aanbevolen voor jou! vleeskuikens

Stabilisatie in bouwprijzen verwacht

Stabilisatie in bouwprijzen verwacht

Brexit

Brexit gevolgen worden langzaam zichtbaar

Laurens Hoedemaker nieuwe voorzitter COV en VNV

Laurens Hoedemaker nieuwe voorzitter COV en VNV

Themapagina's

Wet en regelgevingDiergezondheidMarkprijzenKies uw pluimveetakHuisvestingMest

Vleeskuikens

Vermeerdering

Leghennen

Broederij

Biologische pluimvee

Vrije uitloop kippen

Kalkoenen

Moederdieren

Eendenhouderij

Toon meer

Footer

  • Agenda
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
Pluimveebedrijf pluimvee nieuws

Copyright © 2021 Prosu Media Producties | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Nieuws
  • Kies uw pluimveetak >
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Kalkoenen
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Marktprijzen pluimveehouderij
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Nieuwsbrief
  • Overig
    • Abonneren op Pluimveekrant
    • Adverteren
  • Marktprijzen akkerbouw
Pluimveebedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies Policy

Privacy statement

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Zie ook onze <a href="https://www.pluimveebedrijf.nl/privacy-statement/">cookieverklaring</a>.
Analytics

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video’s en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Opslaan en accepteren