• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveebedrijf.nlpluimveebedrijf.nl

Nieuws voor de pluimveehouder

  • Nieuws
  • Kies uw pluimveetak >
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Kalkoenen
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Vermeerdering
    • Vleeskuikens
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
    • Stikstof
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Ondernemen
    • Noteringen en marktprijzen
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Pluimveekrant
    • Uw abonnement op de Pluimveekrant aanpassen
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Nieuwsbrief
    • PluimveePodcast
  • icon

“Pluimveesector moet terug naar de basis”

Biologische pluimvee Moederdieren Vleeskuikens 23 december 2019

Op dit moment vinden er in het kader van Agroforestry diverse studies plaats om te bekijken of fruitteelt gecombineerd kan worden met het houden van pluimvee. Op de Walnoothoeve(n) in het Brabantse plaatsje Hoeven wordt echter al dertien jaar volgens dit concept gewerkt. Geert en Joke van der Kaa hebben alle scharrelweides voorzien van houtig klein fruit, waaronder diverse soorten bramen, bessen, druiven en pruimen.

Het lijkt er echter op dat wetgeving ervoor gaat zorgen dat deze unieke pluimveehouderij gaat verdwijnen. “En daarmee verdwijnt ook een stuk cultureel erfgoed, want wij zijn één van de laatsten die nog werken met oudhollandse rassen zoals de Chaamse Hoen. Dat was ooit een befaamd streekproduct dat nu volledig lijkt te verdwijnen”, zo stelt Geert van der Kaa teleurgesteld vast.

De Brabantse familie is nog in gesprek met de diverse ministeries, maar ondertussen wordt de Walnoothoeve(n) al langzaam afgebouwd. “Wetgeving maakt het voor ons onmogelijk om zo door te gaan. De politiek laat hierdoor een unieke kans liggen: kleine pluimveebedrijven en poeliers die streekproducten leveren aan de streek verdwijnen doordat er verplicht stallen bijgebouwd dienen te worden. Voor ons komt daarmee langzaam maar zeker het einde in zicht, maar ook voor andere ondernemers die hetzelfde doel voor ogen hebben dreigt het doek te vallen.”

Volgens Van der Kaa gaat het sectorbreed op een aantal fundamentele punten mis. “Wij zijn begonnen door terug te gaan naar de basis. Je moet normaal blijven denken en dan kom je er vanzelf achter dat hoe het vroeger gedaan werd niet eens slecht is. En dan zie je ook welke zaken toen goed gingen, die we nu nog kunnen gebruiken.”

Grote en kleine pluimveebedrijven

Van der Kaa onderneemt vanuit één centrale vraag ‘Hoe kunnen we het ons pluimvee zoveel mogelijk naar de zin te maken?’. “Deze vraag is voor zowel de kleinere als de grote pluimveehouderijen een zeer belangrijke vraag. Wij zijn zelf afkomstig uit de glastuinbouw. Daar hebben we afgelopen jaren heel veel mis zien gaan en we zien dat nu ook in de gehele pluimveesector gebeuren. Groter en groter tot het te groot wordt. Schaalvergroting, prijzen die onder druk staan, stijgende exportcijfers en kleinschalige productie die verdwijnt waardoor de consument vervreemd van het product. De lokale markt is een hele goede markt die nu volledig genegeerd wordt, zeker vanuit de politiek. Onze boodschap aan de sector is; kijk terug naar hoe men het vroeger deed en gebruik die kennis om nu verder te komen. We werken volgens de Slow Food methode en onze dieren voelen zich er heel goed bij. Het concept werkt, maar als de wetgeving het werken volgens dit concept onmogelijk maakt, dan houdt het snel op.”

Alles onder één dak

De Walnoothoeve(n) staat voor heel veel dingen. Een pluktuin voor de regio, biologische bestrijding en het organiseren van evenementen op de boerderij. Ook heeft de hoeve een eigen EEG-gecertificeerde slachterij, doen ze hun eigen opfok en houden ze ook moederdieren. “De gehele keten binnen één bedrijf en daar zit ook ons verdienmodel, want we houden hier niet veel dieren, maar doordat we alles doen, kunnen we er onze boterham mee verdienen”, zegt Van der Kaa trots. “We voorzien diverse sterrenrestaurants van vlees, maar vanwege de regelgeving moet ik nu restaurants gaan afwijzen.”

Naast de oudhollandse rassen zoals de Chaamse Hoen, de Noord-Hollands Hoen, de Kraaikop en Brabanter lopen er op de Walnoothoeve(n) ook langzaam groeiende vleeskuikens van het ras Sasso en houden ze naakthals kippen. “Het slachten gebeurt als de hennen en hanen tussen de 17 en 26 weken oud zijn volgens traditionele gesloten methoden die stammen uit 1800. Daar komt absoluut geen dierenleed aan te pas. Door deze traditionele wijze ontstaat er ook een heerlijk stukje mals vlees.”

Maar het staat vooral voor liefde voor het vak, de dieren en de producten die ze voortbrengen. “Het zou toch vreselijk wezen dat de Chaamse Hoen, het lekkerste stukje vlees dat Brabant ooit heeft voortgebracht, straks voorgoed verdwijnt zodra wij er hier die stekker uit trekken? We geven het echter niet op, maar het is wel steeds een stapje vooruit, een stapje achteruit, om weer twee stapjes vooruit te kunnen doen. Het gaat heel langzaam. Onze tijd van ondernemer zit er bijna op vanwege onze leeftijd, maar ik blijf vechten om de politiek te overtuigen van het belang van kleine pluimveebedrijven. Daar hebben ook de grote jongens baat bij, want hier zien ze hoe mooi kippen, parelhoenen, duiven en al het andere gevogelte kan zijn.”

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Omschakeling van Bio naar Scharrel
24 mrt

Omschakeling van Bio naar Scharrel doe je zo

Vaccinatietraject vogelgriep gaat door met twee vaccins
24 mrt

Vaccinatietraject vogelgriep gaat door met twee vaccins

Gecombineerde Opgave
23 mrt

LTO en NAJK willen uitstel voor Gecombineerde Opgave

Scharrelvleeskuikens
23 mrt

Scharrelvleeskuikens kunnen lagere klimaatimpact hebben dan reguliere vleeskuikens 

ABZ Diervoeding
22 mrt

ABZ De Samenwerking sluit bewogen jaar naar tevredenheid af

Toon meer

Aanbevolen voor jou!

Omschakeling van Bio naar Scharrel

Omschakeling van Bio naar Scharrel doe je zo

Vaccinatietraject vogelgriep gaat door met twee vaccins

Vaccinatietraject vogelgriep gaat door met twee vaccins

Gecombineerde Opgave

LTO en NAJK willen uitstel voor Gecombineerde Opgave

Themapagina's

Wet en regelgevingDiergezondheidMarktprijzenKies uw pluimveetakHuisvestingMest

Vleeskuikens

Vermeerdering

Leghennen

Broederij

Biologische pluimvee

Vrije uitloop kippen

Kalkoenen

Moederdieren

Eendenhouderij

Toon meer

Footer

Vakpartners

Trouw Nutrition Pluimvee

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Agenda
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
  • PluimveePodcast
Pluimveebedrijf pluimvee nieuws

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Nieuws
  • Kies uw pluimveetak >
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Kalkoenen
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Ondernemen
    • Marktprijzen pluimveehouderij
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Pluimveekrant
    • Uw abonnement op de Pluimveekrant aanpassen
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Nieuwsbrief
    • PluimveePodcast
Pluimveebedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies Policy

Privacy statement

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Zie ook onze <a href="https://www.pluimveebedrijf.nl/privacy-statement/">cookieverklaring</a>.
Analytics

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Opslaan en accepteren