• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveebedrijf.nlpluimveebedrijf.nl

Nieuws voor de pluimveehouder

  • Nieuws
  • Kies uw pluimveetak >
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Kalkoenen
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Vermeerdering
    • Vleeskuikens
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
    • Stikstof
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Ondernemen
    • Noteringen en marktprijzen
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Pluimveekrant
    • Uw abonnement op de Pluimveekrant aanpassen
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Nieuwsbrief
    • PluimveePodcast
  • icon

Stijgende aandacht voor darmgezondheid in het onderwijs: “Dat zagen wij aankomen”

Leghennen Vleeskuikens 19 november 2018

De laatste jaren is er veel meer aandacht gekomen voor darmgezondheid. Was in het verleden vooral de productie leidend, inmiddels is iedereen er wel achter dat ook gezondheid de basis is voor een goede productie. In het onderwijs is darmgezondheid bij pluimvee dan ook een terugkerend thema: “Met bijvoorbeeld ziektes als Coccidiose is dat niet zo gek: zeventig procent van de vleeskuikens heeft ooit een keer op de een of andere manier last gehad hiervan.

Naast vleeskuikens is ook bij leghennen de balans in de darmflora heel belangrijk, want als daar problemen ontstaan dan blijft dat de hele ronde doorwerken”, zo vertelt Ernst Beitler, docent pluimvee en voeding aan de Aeres Hogeschool in Dronten.

Volgens Beitler is niet alleen de aandacht veranderd, maar krijgen de studenten ook gelijk handvaten mee om straks als opvolger of bedrijfsadviseur in de praktijk darmproblemen te herkennen: “We beginnen de lessen altijd met de anatomie van een gezonde kip. Hoe ziet die eruit? Dat is de basis. In het derde jaar gaan we vervolgens kijken hoe er bij de kip tekorten kunnen ontstaan en daar hoort bijvoorbeeld ook het thema voersamenstelling bij. Hoe werken tekorten van vezels of overmaat aan eiwitten door in de vertering, darmgezondheid en voederconversie?”

Veel aandacht voor probleem en oplossingen

Beitler vervolgt: “Er wordt in veel van mijn lessen aandacht aan darmgezondheid of daaraan gerelateerde zaken besteed. Het is een interessant onderwerp en heel belangrijk voor mensen die in de pluimveesector willen werken. Voer is de grootste directe kostenpost bij de meeste pluimveebedrijven. De studenten die thuis ook een pluimveebedrijf hebben, zijn mede daardoor extra geïnteresseerd in de achtergronden en oplossingen bij darmproblemen. Wij hebben natuurlijk als groot voordeel dat hier een 3-sterren Beter Levenstal staat waardoor we al die zaken vanuit een praktische invalshoek kunnen benaderen en tonen.”


Foto: Laura Star (links) met MBO-docent Cor Duim in de 3-sterren Beter Levenstal bij Aeres Farms in Dronten waar ze de leerlingen in de praktijk leren een gezonde kip te herkennen

 “Wat in de kip gaat, heeft effect op wat er uitkomt”

Cor Duim is teamleider veehouderij bij Aeres MBO Barneveld. Net als in Dronten heeft ook de Mbo-school een eigen pluimveestal. In Barneveld zijn dat er zelfs twee: één met vleeskuikens en één met leghennen. Duim is enkele jaren geleden begonnen met een E-learning project. “Zo willen we leerlingen beter voorbereiden op de toekomst. Voeding is dan één van de onderwerpen. We beschrijven in het E-learning project het hele proces: van de eerste dag tot en met de eerste kenmerken van een afwijkende darmgezondheid. Je moet dan denken aan zaken als: hoe herken je afwijkende mest, wat zie je en wat is de oorzaak? Er is de laatste jaren daardoor veel meer bewustwording gekomen dat wat in de kip gaat, effect heeft op hetgeen er uitkomt.”

Laura Star: “Al jaren met darmgezondheid bezig”

De verhoogde aandacht voor dierenwelzijn, diergezondheid en dus ook darmgezondheid is volgens Laura Star (lector precisievoeding en duurzame pluimveehouderij aan de Aeres Hogeschool) geen toeval: “Wij zijn als school al jaren met darmgezondheid bezig. Hierdoor weten wij al heel veel over wat de juiste voeding is voor onze kippen. En die kennis brengen we over op onze leerlingen en studenten, waardoor wij als onderwijsinstelling op agrarisch gebied voorop blijven lopen en de pluimveesector voorzien van nieuwe aanwas met nieuwe inzichten op het gebied van voeding, gezondheid en bijvoorbeeld ook huisvesting.”

Complete leerlijn

Door de oprichting van het Poultry Expertise Centrum in Barneveld ontstond er een complete leerlijn voor toekomstige pluimveehouders. Ondanks die voortrekkersrol die het onderwijs hierin duidelijk neemt en de stijgende bewustwording over de processen in de stal en in het dier is er geen sprake van stijgende interesse voor de opleiding pluimvee. Deels is dat te verklaren vanuit de negatieve publiciteit over de totale sector, maar anderzijds ook opmerkelijk omdat er enorm veel kansen liggen voor nieuwe instromers en opvolgers.

“Pluimveestudenten hebben baangarantie” 

Star: “Het aantal aanmeldingen voor de opleiding pluimvee is al jaren gelijk. Dat is best vreemd, want Nederland is wereldwijd koploper als het gaat om pluimvee-innovaties. En er is ontzettend veel vraag naar pluimveespecialisten, zowel binnen de sector als in de periferie. Werken met dieren, hun (darm)gezondheid op peil houden en een optimale productie behalen is dé uitdaging voor de komende jaren. En daar is veel praktijkkennis en -ervaring voor nodig. Door als jongeren in deze sector te stappen kan je meewerken aan het weer sexy en hip maken van dit prachtige werkgebied. We zeggen als school altijd: als je hier op school hebt gezeten en je hebt pluimvee gestudeerd, dan heb je altijd de zekerheid van een goede baan.”

Bron: Aeres Hogeschool Dronten, Pluimveekrant oktober editie, 19-11-2018

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Omschakeling van Bio naar Scharrel
24 mrt

Omschakeling van Bio naar Scharrel doe je zo

Vaccinatietraject vogelgriep gaat door met twee vaccins
24 mrt

Vaccinatietraject vogelgriep gaat door met twee vaccins

Gecombineerde Opgave
23 mrt

LTO en NAJK willen uitstel voor Gecombineerde Opgave

Scharrelvleeskuikens
23 mrt

Scharrelvleeskuikens kunnen lagere klimaatimpact hebben dan reguliere vleeskuikens 

ABZ Diervoeding
22 mrt

ABZ De Samenwerking sluit bewogen jaar naar tevredenheid af

Toon meer

Aanbevolen voor jou!

Omschakeling van Bio naar Scharrel

Omschakeling van Bio naar Scharrel doe je zo

Vaccinatietraject vogelgriep gaat door met twee vaccins

Vaccinatietraject vogelgriep gaat door met twee vaccins

Gecombineerde Opgave

LTO en NAJK willen uitstel voor Gecombineerde Opgave

Themapagina's

Wet en regelgevingDiergezondheidMarktprijzenKies uw pluimveetakHuisvestingMest

Vleeskuikens

Vermeerdering

Leghennen

Broederij

Biologische pluimvee

Vrije uitloop kippen

Kalkoenen

Moederdieren

Eendenhouderij

Toon meer

Footer

Vakpartners

Trouw Nutrition Pluimvee

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Agenda
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
  • PluimveePodcast
Pluimveebedrijf pluimvee nieuws

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Nieuws
  • Kies uw pluimveetak >
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Kalkoenen
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Ondernemen
    • Marktprijzen pluimveehouderij
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Pluimveekrant
    • Uw abonnement op de Pluimveekrant aanpassen
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Nieuwsbrief
    • PluimveePodcast
Pluimveebedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies Policy

Privacy statement

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Zie ook onze <a href="https://www.pluimveebedrijf.nl/privacy-statement/">cookieverklaring</a>.
Analytics

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Opslaan en accepteren