• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveebedrijf.nlpluimveebedrijf.nl

Nieuws voor de pluimveehouder

  • Nieuws
  • Kies uw pluimveetak >
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Kalkoenen
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Vermeerdering
    • Vleeskuikens
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
    • Stikstof
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Ondernemen
    • Noteringen en marktprijzen
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Pluimveekrant
    • Uw abonnement op de Pluimveekrant aanpassen
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Nieuwsbrief
    • PluimveePodcast
  • icon

Veelbelovende resultaten bij onderzoek naar leghanen

Broederij Vleeskuikens 21 juni 2022

Veelbelovende resultaten bij onderzoek naar leghanen

Er zijn veel ontwikkelingen in Europa rond de regelgeving voor leghanen. Deze hanen werden voorheen vaak als ééndagskuiken eruit geselecteerd, maar door de aangescherpte wetgeving (in Duitsland) moeten deze hanen nu wel worden opgefokt of via geslachtsbepaling in het ei vroegtijdig worden geselecteerd.

Schothorst Feed Research (SFR) heeft vorig jaar een eerste onderzoek gedaan naar verschillende voerstrategieën bij de opfok van leghanen. Hierbij is gekeken welke strategie het meest kostenefficiënt is zonder dat het ten koste gaat van het dierenwelzijn.

GroepRantsoenEnergiegehalte (kcalAME/kg)
 Fase 1 – 2 – 3
vAZ (g vLys/kg) Fase 1 – 2 – 3Kostprijs/ kg voer* Fase 1 – 2 – 3
1Opfok leg voer2725 – 2625 – 257510,0 – 8,5 – 7,0€ 0,295 – 0,272 – 0,255
2Normaal2900 – 2975 – 305010,0 – 8,5 – 7,0€ 0,315 – 0,303 – 0,292
3Meer vAZ2900 – 2975 – 305011,0 – 9,4 – 7,7€ 0,334 – 0,319 – 0,304
*Voerprijs bij opzet van het onderzoek in 2021

Resultaten verschillen in voeropname

Tijdens het onderzoek werd een groot verschil in voeropname waargenomen. De hanen in groep 1 aten, over de gehele periode van 98 dagen, ruim 600 gram meer dan de hanen in groep 2 en 3. Daarnaast was een verschil in groei te zien, waarbij het gewicht van de hanen uit groep 1 en 3 vergelijkbaar was, namelijk 1426 gram in groep 1 en 1436 gram in groep 3. In de tweede groep bleef het eindgewicht achter en was deze 1379 gram.

De hogere voeropname van groep 1 resulteerde in een negatief effect op de voederconversie (4,17). Ter vergelijking, in groep 2 was de voederconversie 3,86 en in groep 3 (slechts) 3,725. Vergeleken met vleeskuikens is de voederconversie natuurlijk zeer hoog.

Financiële resultaten van leghanen

Binnen dit onderzoek zijn ook de financiële resultaten onderzocht. Hierbij is gekeken naar de compensatieregeling minus de gemaakte voerkosten. Waarbij verondersteld is dat de stalkosten overeenkomen met die van reguliere vleeskuikens. Het behaalde financiële resultaat van groep 1 en 2 was vergelijkbaar. Doordat het voer van de derde groep een hogere kostprijs had, is de winstmarge toch lager uitgevallen, ondanks dat de hanen in groep 3 een veel lagere voeropname hadden dan groep 1.

Belangrijk hierbij te vermelden is, dat het financiële resultaat mede afhankelijk is van de compensatieregeling die betaald wordt door de leghennenhouder. Op het moment dat deze vergoeding daalt, heeft dit natuurlijk invloed op de financiële resultaten. Uit het onderzoek komt naar voren dat het houden van leghanen een goed resultaat geeft en gekozen kan worden voor het standaard opfokvoer voor leghennen (groep 1). De toevoeging van extra aminozuren is niet noodzakelijk. Een voordeel van het voer uit de tweede behandeling is dat hiervan 600 gram minder nodig was, waardoor het een lagere milieudruk (stikstofuitscheiding) heeft dan het rantsoen uit groep 1.

Stalmanagement

Het stalmanagement verschilt niet veel van het houden van vleeskuikens. Er zijn wel een aantal aandachtspunten. Zo zijn de leghanen een stuk bewegelijker dan vleeskuikens. Dit geeft veel stof in de stal. Daarnaast bestaat de kans dat ze hierdoor in de hoppers vast kunnen komen te zitten.

De hanen zijn gevoeliger voor stress. Hierdoor is het noodzakelijk dat er veel rust in en rond de stal is, en harde geluiden vermeden worden. Hierin is een goed stalmanagement van belang, waarbij het tijdig ingrijpen essentieel is. Opvallend was dat het uitvalspercentage in alle drie de groepen laag was, namelijk gemiddeld 0,93%.

Invloed van licht op leghanen

In het onderzoek is gewerkt met een standaard lichtschema van vleeskuikens. Hier deden de hanen het goed op. Wel is het van belang om de lichtintensiteit wat lager en gelijkmatiger te houden waardoor de hanen minder agressief naar elkaar zijn. Zitstokken, pikblokken en strobalen helpen hier ook goed bij.

Doordat de hanen langer worden gehouden dan vleeskuikens, was het entschema ook anders. Zo zijn twee IB-entingen gegeven en zijn alle drie de groepen geënt voor Marek, coccidiose, IBD en twee keer voor NCD.

Vervolgonderzoek

De uitkomsten van dit onderzoek zijn veel belovend. SFR is dan ook voornemend hier verder mee te gaan en een vervolgonderzoek te starten. Er zal verder onderzoek gedaan worden naar de optimale voerstrategie, zodat SFR in de toekomst haar klanten nog beter kan bedienen van (nutritioneel) advies m.b.t. deze nieuwe uitdaging in de sector.

Bron: Schothorst Feed Research

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
ForFarmers UK en 2Agriculture zien af van joint venture
7 feb

ForFarmers UK en 2Agriculture zien af van voorgestelde joint venture

Eierprijs 80 procent hoger dan vorig jaar, maar is het genoeg?
7 feb

Eierprijs 29 procent hoger voor pluimveehouder in twee maanden tijd

Intentieverklaring samenwerking tussen KNMI
7 feb

KNMI, HHNK, HDSR en WL zien de noodzaak om beter samen te werken

Consumentenprijs pluimveevlees 1% hoger, verder herstel prijs af boerderij
7 feb

Prijs pluimveevlees iets lager, maar 38% hoger dan jaar eerder

Flevoland investeert in tegengaan voedselverspilling
6 feb

Flevoland investeert in tegengaan voedselverspilling

Toon meer

Aanbevolen voor jou! vleeskuikens

Consumentenprijs pluimveevlees 1% hoger, verder herstel prijs af boerderij

Prijs pluimveevlees iets lager, maar 38% hoger dan jaar eerder

LTO/NOP: vraag slachterij om een brandstoftoeslag

Vleeskuikenhouders worden geadviseerd om aan te dringen op een brandstoftoeslag

Inkomen leghennenhouders in 2022 gestegen, inkomen vleeskuikenhouders daalt

Inkomen leghennenhouders gestegen, vleeskuikenhouders daalt

Themapagina's

Wet en regelgevingDiergezondheidMarktprijzenKies uw pluimveetakHuisvestingMest

Vleeskuikens

Vermeerdering

Leghennen

Broederij

Biologische pluimvee

Vrije uitloop kippen

Kalkoenen

Moederdieren

Eendenhouderij

Toon meer

Footer

Vakpartners

Trouw Nutrition Pluimvee
  • Agenda
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
  • PluimveePodcast
Pluimveebedrijf pluimvee nieuws

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Nieuws
  • Kies uw pluimveetak >
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Kalkoenen
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Ondernemen
    • Marktprijzen pluimveehouderij
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Pluimveekrant
    • Uw abonnement op de Pluimveekrant aanpassen
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Nieuwsbrief
    • PluimveePodcast
Pluimveebedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies Policy

Privacy statement

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Zie ook onze <a href="https://www.pluimveebedrijf.nl/privacy-statement/">cookieverklaring</a>.
Analytics

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Opslaan en accepteren