• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveebedrijf.nlpluimveebedrijf.nl

Nieuws voor de pluimveehouder

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Broederij
    • Biologisch pluimvee
    • Eendenhouderij
    • Kalkoenen
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Ondernemen
    • Noteringen en marktprijzen
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • PluimveePodcast
  • icon

‘Week zonder vlees’: zijn de cijfers wel objectief?

Kies pluimveetak Vleeskuikens 6 maart 2018

‘Prima, dat maatschappelijke partijen het bewustzijn willen bevorderen rond vlees. Maar als  uitgangspunten voor dit soort publiekscampagnes inhoudelijk niet kloppen en er valse claims gecommuniceerd worden, dan trekken wij aan de bel.’ Dat zegt voorzitter Jos Goebbels van de COV naar aanleiding van de ‘Week zonder Vlees’.

‘Als de initiatiefnemers uitgaan van een gemiddelde consumptie van 200 gram per persoon, dan slaan ze de plank bewust mis’, zegt Goebbels. ‘Met een consumptie aan vlees(waren) van mannen en vrouwen tussen de 19 en 50 jaar van resp. 130 en 88 gram (bron: RIVM) zit Nederland op de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden van het Voedingscentrum. Dat is ook goed, want vlees bevat veel hoogwaardige bouwstoffen, die goed zijn voor het menselijk lichaam. Vlees zit niet voor niets in de Schijf van Vijf en past prima in een gezond en gevarieerd eet- en leefpatroon.’
 
Als de ‘Week zonder Vlees’ uitgaat van pakweg een ‘dubbele consumptie’, dan gaan de doorrekeningen naar de footprint voor CO2, water en autokilometers ook mank. ‘De veronderstelde milieuwinst moeten we met een hele grote korrel zout nemen,’ aldus Goebbels. ‘Bovendien klopt het niet om mondiale gegevens los te laten op Nederland. Wij hebben de meest duurzame vee- en vleessectoren en kunnen internationaal als voorbeeld dienen voor een integraal duurzame productie.’
 
Het is misleidend te suggereren dat vlees wordt gemaakt van douchewater (= green water). Goebbels: ‘Het overgrote deel van het water, dat via gras en andere gewassen bij runderen en andere landbouwdieren binnenkomt is regenwater (= blue water). Dat wordt optimaal benut, omdat het gras verder geen doel dient. De claims rond het water moeten we met een factor tien lager leggen dan de initiatiefnemers zeggen te besparen met een vegetarisch menu.’ Ook het verbruik van ‘zeven maanden aan douchewater’ is zwaar overdreven. Het RIVM en Blonk Consultants komen uit op ‘zes dagen’. Als dagelijks een vleesvervanger wordt gegeten, scheelt dat nog geen drie ‘douchedagen’. 
 
Bij de autokilometers weegt de ‘Week zonder Vlees’ het effect van de vleesconsumptie af tegen de theoretische uitstoot van nieuwe auto’s. Goebbels: ‘Als je uitgaat van de werkelijke uitstoot en de gemiddelde levensduur, blijkt de besparing ruim 60% lager te liggen. Dan nog iets, de initiatiefnemers melden helemaal niet wat de milieudruk is van de vervangers, die toch gegeten zullen moeten worden en die ook druk leggen op het milieu.’ 

De COV-voorzitter: ‘Al met al communiceert de ‘Week zonder Vlees’ een vertekend beeld van de milieuwinst die de actie zou opleveren. Wij zijn van dit selectieve gegoochel niet onder de indruk, maar verbazen ons wel hoe makkelijk diverse partijen waaronder veel media de aangeboden cijfers en feiten voor waar aannemen zonder deze te verifiëren. Goebbels: ‘We hebben als Nederlandse vleessector een goed verhaal over de manier waarop dieren gehouden worden en het vlees geproduceerd. Op basis van onze Toekomstvisie pakken wij diverse uitdagingen actief op en wordt het maatschappelijk verantwoord ondernemen steeds verder uitgerold. Wij halen op heel veel gebieden goede cijfers: ons vlees verdient meer waardering.’ 

Algemene achtergrondinformatie leest u op Vlees.nl: zie onder meer:

Over de footprint: www.vlees.nl/themas/milieu-techniek/footprint-co2/ 

Over de waterprint:  www.vlees.nl/themas/milieu-techniek/footprint-water/ 

Bron: Centrale Organisatie voor de Vleessector 
 

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
8 aug

Wat te doen bij een (bijna-)bedrijfsongeval?

ForFarmers ziet
7 aug

ForFarmers ziet volume stijgen naar 5,2 miljoen ton in eerste helft 2025

Vijfde editie Loeren bij de Boeren: dít kun je verwachten
6 aug

Vijfde editie Loeren bij de Boeren: dít kun je verwachten

Subsidieregeling voor PAS-melders in zicht
5 aug

Samenwerking veehouder en akkerbouwer biedt volop voordeel

Boeren met LEF groeit dankzij nieuwe coöperatieve partners
4 aug

Boeren met LEF groeit dankzij nieuwe coöperatieve partners

Toon meer

Aanbevolen voor jou!

Wat te doen bij een (bijna-)bedrijfsongeval?

ForFarmers ziet

ForFarmers ziet volume stijgen naar 5,2 miljoen ton in eerste helft 2025

Vijfde editie Loeren bij de Boeren: dít kun je verwachten

Vijfde editie Loeren bij de Boeren: dít kun je verwachten

Themapagina's

Wet en regelgevingDiergezondheidMarktprijzenKies uw pluimveetakHuisvestingMest

Pluimveerechten

Stikstof

PAS

Fijnstof

Gecombineerde opgave

Luchtkwaliteit

Fosfaat pluimveehouderij

Antibioticareductie

Subsidie pluimveehouderij

Salderingsregeling

Asbestsanering

SDE+

Toon meer

Footer

Vakpartners

Trouw Nutrition Pluimvee

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Agenda
  • Contact
  • Adverteren
  • Nieuwsbrief
  • PluimveePodcast
Pluimveebedrijf pluimvee nieuws

Copyright © 2025 Prosu BV | | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Kalkoenen
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Ondernemen
    • Marktprijzen pluimveehouderij
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • PluimveePodcast
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
  • Cookiebeleid