De consumentenprijsindex van eieren is in de periode maart tot mei 2025 verder gestegen en bereikte in mei een index van 131 punten (2020=100). De stijgende trend in de producentenprijs (prijzen bij eierhandel) zette ook door naar 177 punten in mei, een toename van circa 4% ten opzichte van maart 2025. De af-boerderijprijzen voor eieren laten een correctie zien van 11% na een forse stijging in de afgelopen maanden.

Prijsontwikkeling
De consumentenprijsindex van eieren is in de afgelopen maanden licht gestegen met ongeveer 1% en bereikte in mei een index van 131 punten (2020=100). De consumentenprijs is daarmee vrij stabiel in de afgelopen maanden, omdat deze index vrijwel uitsluitend eieren met een keurmerk bevat, zoals Beter Leven 1 ster (scharrel met uitloop), 2 sterren (vrije uitloop) of 3 sterren (biologisch). Deze eieren worden doorgaans via langlopende contracten met vaste prijzen afgezet, waardoor supermarkten minder gevoelig zijn voor snelle prijsbewegingen op de vrije markt.
De index voor de afzetprijzen van de binnenlandse eierhandel is van maart tot mei 2025 met circa 4% gestegen, van 170 naar 177 punten.
Na een daling in januari 2025 zijn de af-boerderijprijzen in de daaropvolgende maanden uitzonderlijk hard gestegen. In januari stond de prijsindex op 193 punten, zo’n 10% onder het piekniveau van november 2024. Vervolgens is de af-boerderijprijs in slechts twee maanden tijd met meer dan 40% toegenomen. Een lichte stijging in het eerste kwartaal is gebruikelijk, maar deze toename is veel sterker dan normaal. De prijsstijgingen van eieren tussen januari 2024 en mei 2025 zijn te danken aan een combinatie van factoren, waaronder vogelgriepuitbraken, opkoopregelingen, exportgroei en seizoensgebonden vraag. Deze elementen hebben geleid tot een krapper aanbod en hogere prijzen op zowel de binnenlandse als internationale markten.
De af-boerderijprijs heeft betrekking op reguliere scharreleieren die voornamelijk naar de foodservice en exportmarkten gaan. Deze prijsindex is daarom niet een-op-een te vergelijken met de consumentenprijzen in supermarkten.
Keten
De tafeleieren in het schap bij de supermarkten zijn direct door de pakstations afgeleverd of door grossiers via de pakstations. Leghennenhouders leveren eieren aan de pakstations, doen aan huisverkoop (automaten) of leveren direct aan de eiproductenindustrie. In de eierketen zijn broederijen en opfokkers van jonge hennen belangrijke voorschakels. Mengvoerfabrikanten zijn belangrijke toeleveranciers.
Leghennenbedrijven
In Nederland houden ongeveer 800 bedrijven leghennen, in verschillende houderijsystemen. Het merendeel van de hennen wordt gehouden als scharrelkip. Daarnaast worden ook hennen gehouden in de biologische houderij, in systemen met vrije uitloop of in kooihuisvesting (‘koloniekooien’).
Handel
De geproduceerde eieren worden op de boerderij verpakt of geleverd aan pakstations. Deze sorteren en verpakken de eieren in consumentenverpakkingen.
Afzet
De Nederlandse pakstations leveren tafeleieren aan supermarkten in Nederland (circa 30% van de productie) en Duitsland (ook circa 30% van de productie). Een deel van de eieren (30 tot 35%) gaat naar de eiproductenindustrie in of buiten Nederland, waar ze worden verwerkt tot vloeibaar of gedroogd eiproduct. Dit eiproduct wordt vervolgens weer gekocht door de levensmiddelenindustrie, waarbij fabrikanten van sauzen en pasta en bakkerijen belangrijke afnemers zijn. Bijna 90% van de tafeleieren wordt afgezet via de supermarkten. Er is geen noemenswaardige import van eieren voor de afzet via supermarkten. Nederland is dus zelfvoorzienend als het gaat om tafeleieren.
Prijsvorming
De leghennenhouders maken veelal per legronde afspraken met een pakstation. Naast kwaliteitsaspecten kan er ook een afspraak gemaakt worden over de prijs voor de eieren. Veel leghennenhouders werken met een vrije marktprijs, waarbij voor elke geleverde partij eieren de dan geldende marktprijs betaald wordt. Er is een duidelijk seizoenspatroon in de marktprijzen. In de zomer zijn de eierprijzen voor de leghennenhouders in de regel lager dan in de rest van het jaar. Leghennenhouders die eieren met het Beter Leven keurmerk aan Nederlandse supermarkten leveren hebben vaak een minimaal gegarandeerde opbrengstprijs. Een klein deel van de leghennenhouders maakt voor elke ronde leghennen prijsafspraken met de eierhandel. Vooral bedrijven met vrije uitloop en biologische hennen werken met vaste prijsafspraken.
Prijsindices
De diverse prijsindices sluiten niet naadloos op elkaar aan. De consumentenprijsindex (CPI) is gebaseerd op de prijzen voor tafeleieren in de supermarkt. Dat zijn bijna uitsluitend eieren met een keurmerk, met name het Beter Leven keurmerk. De producentenprijsindex (PPI) is gebaseerd op de binnenlandse opbrengstprijzen van pakstations én die van de eiproductenindustrie. De af-boerderijprijs (API) is gebaseerd op reguliere scharreleieren, die naar de foodservicesector (onder andere horeca, catering) gaan of geëxporteerd worden.
BRON: WUR