• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveebedrijf.nlpluimveebedrijf.nl

Nieuws voor de pluimveehouder

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Broederij
    • Biologisch pluimvee
    • Eendenhouderij
    • Kalkoenen
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Ondernemen
    • Noteringen en marktprijzen
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • PluimveePodcast
  • icon

Nog te veel onwetendheid over voedingswaarde van het ei

Ondernemen 27 december 2022

Nog te veel onwetendheid over voedingswaarde van het ei

Meer dan honderd landen hebben op 14 en 15 oktober jl. wereldeidag gevierd met als thema: “Eieren voor een beter leven”. De Wereldeidagen in Barneveld gingen op 14 oktober van start met een symposium in het Pluimveemuseum met een presentatie van Anneke Ammerlaan van VisionOnFood over de waarde van het ei in deze tijd.

Anneke Ammerlaan is al meer dan twintig jaar foodtrendanalist en signaleert en onderzoekt trends in voeding. Ze maakt daarmee relevante culturele, psychologische en sociale invloeden inzichtelijk. Daarnaast doet ze breed onderzoek naar consumentengroepen en ontwikkelt verschillende segmentatietools en innovatiemodules. Dankzij haar culinaire en maatschappelijke kennis komt een concept of product nooit los te staan van de context.

Ongewaardeerd

De hoofdboodschap die Anneke op 14 oktober op het symposium meegaf, is dat het ei ondergewaardeerd wordt. Het ei heeft een veel grotere culinaire lading dan men denkt en het past perfect in de huidige dinertrend. Het biedt tal van bereidingsmogelijkheden en als belangrijk voedingsmiddel is het goed voor de gezondheid van jong en oud. De sector zou meer het ei als waardevol product kunnen benutten. “Mensen zijn nog te onwetend over de voedingswaarde van het ei en dat zou nog beter kunnen worden gepromoot, maar dan wel gezamenlijk”, betoogt Ammerlaan.

Amerikaans onderzoek heeft volgens haar bijvoorbeeld aangetoond dat als je gewicht wilt verliezen met een dieet, je met ontbijten met een ei meer aan gewicht verliest en dus een lagere BMI behaalt dan met andere diëten. Daarnaast zijn er tal van onderzoeken die aantonen dat het regelmatig eten van een ei goed is voor je hart en geheugen. Het ei past ook perfect in één van de nieuwste eettrends waarbij een bepaalde groep consumenten streeft naar tachtig procent plantaardig en twintig procent dierlijk voedsel. Het ei is op allerlei manieren toepasbaar: van ontbijt tot diner en niet alleen als gekookt eitje, maar bijvoorbeeld als breakfast wrap of als pittig ei met spinazie en naanbrood of heerlijk in een curry of op rijst. Daarnaast is een ei makkelijk en snel te bereiden en versterkt het de smaak van een gerecht. In veel receptenboeken komen eieren voor in creatieve gerechten.

Ter ondersteuning van de presentatie van Anneke verzorgde Otilio Valerius, Executive Chef bij Aeon Plaza Hotels, een aantal creatieve voorbeelden. Hij serveerde een viertal culinaire eiergerechten en gaf daarbij uitleg.

Publieksdag

Tijdens de publieksdag op 15 oktober konden kinderen in de tent op het Raadhuisplein in Barneveld een eischilderijtje maken, was er een puzzeltocht door het centrum en traden het Shantykoor ‘Het Roer Om’ en de Boerenkapel ‘De Barre Bloazers’ op. De mmmEggies zorgden voor gebakken eitjes in allerlei vormpjes. Er zijn in totaal 250 gebakken eitjes genuttigd door de bezoekers. Tevens werden de winnende kinderen bekend gemaakt uit de ruim honderd kleurplaten, die over geheel Nederland bij pluimveehouders waren ingeleverd.

Kunstwerk

Aan het einde van de middag werd bekend gemaakt welke kunstenaar een groot ei gaat omtoveren in een kunstwerk. Het ei zal worden beschilderd naar het ontwerp van kunstenaars Wijnand Thomassen en Julia Borsboom. Hun ontwerp is gekozen door een vakkundige jury onder leiding van burgemeester Jan Luteijn van de gemeente Barneveld.

De oproep aan kunstenaars die in september werd gedaan, kreeg veel respons en staat in het teken van de Wereldeidagen ter promotie van het ei als belangrijk voedingsmiddel. De genomineerden waren: Hanny van Ee met het ontwerp ‘Spiegelei’’, Arnoud Paauwe met ‘Space Egg’, Aukje Westra met ‘Barnevelder’, Wijnand Thomassen en Julia Borsboom met ‘Juweel van Barneveld’ en Julia Borsboom met het ontwerp ‘Vele gezichten’. De ontwerpen moesten aan de volgende criteria voldoen:

  • Originaliteit; is het echt een ‘eyecatcher/eicatcher’? Staan mensen er straks bij stil of lopen ze er heen?
  • Past het op het terrein van AERES MBO Barneveld en bij het publiek dat daar komt?

Daarnaast werden duurzaamheid en onderhoudsbehoefte ook meegenomen in de beoordeling.

De jury bestond naast Jan Luteijn uit Karelien Druijff, cultuurmakelaar van de gemeente Barneveld en Arjen Droog, directeur van Regio Foodvalley. Deze vakjury heeft in haar eindkeuze de stemmen van de publieksjury, die op vrijdag 14 oktober het symposium in het Pluimveemuseum bezochten, meegenomen. Het grote ei wordt de komende tijd beschilderd en daarna tentoongesteld bij Aeres MBO Barneveld.

Dit is een artikel uit de Pluimveekrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.

Ontvang jij de Pluimveekrant al? 2
Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
SDE++ subsidie 2025: belangrijke subsidieronde start op 7 oktober
3 jul

SDE++ subsidie 2025: belangrijke subsidieronde start op 7 oktober

Einde ophokplicht in Gelderse Vallei: pluimvee kan in heel Nederland weer naar buiten
2 jul

Einde ophokplicht in Gelderse Vallei: pluimvee kan in heel Nederland weer naar buiten

Grensoverschrijdend gebruik T-rijbewijzen vanaf 1 juli
2 jul

Grensoverschrijdend gebruik T-rijbewijzen vanaf 1 juli

Dierenartsen ontwikkelen FlockVision: met slimme camera’s altijd zicht op het koppel
27 jun

Dierenartsen ontwikkelen FlockVision: met slimme camera’s altijd zicht op het koppel

Geert Moelker nieuwe directeur Slachttoezicht NVWA
27 jun

Geert Moelker nieuwe directeur Slachttoezicht NVWA

Toon meer

Aanbevolen voor jou! ondernemen

Grensoverschrijdend gebruik T-rijbewijzen vanaf 1 juli

Grensoverschrijdend gebruik T-rijbewijzen vanaf 1 juli

Geert Moelker nieuwe directeur Slachttoezicht NVWA

Geert Moelker nieuwe directeur Slachttoezicht NVWA

BTN de Haas viert 100 jaar agrarisch ondernemerschap 

Themapagina's

Wet en regelgevingDiergezondheidMarktprijzenKies uw pluimveetakHuisvestingMest

Pluimveerechten

Stikstof

PAS

Fijnstof

Gecombineerde opgave

Luchtkwaliteit

Fosfaat pluimveehouderij

Antibioticareductie

Subsidie pluimveehouderij

Salderingsregeling

Asbestsanering

SDE+

Toon meer

Footer

Vakpartners

Trouw Nutrition Pluimvee

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Agenda
  • Contact
  • Adverteren
  • Nieuwsbrief
  • PluimveePodcast
Pluimveebedrijf pluimvee nieuws

Copyright © 2025 Prosu BV | | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Kalkoenen
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Ondernemen
    • Marktprijzen pluimveehouderij
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • PluimveePodcast
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
  • Cookiebeleid