• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveebedrijf.nlpluimveebedrijf.nl

Nieuws voor de pluimveehouder

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Broederij
    • Biologisch pluimvee
    • Eendenhouderij
    • Kalkoenen
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Ondernemen
    • Noteringen en marktprijzen
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • PluimveePodcast
  • icon

Landschappelijke inpassing van kringlooplandbouw

Bedrijfsnieuws 21 februari 2022

Landschapsarchitect Roeland Meek onderzocht wat een duurzame voedselvoorziening in Nederland betekent voor de inrichting van het polderlandschap. Het resultaat is een transformatie van een lege polder naar een plek waar landbouw, ecologie, recreatie en stedenbouw samen komen.

Met het plan ‘De voedselvrijheid van Utrecht’ studeerde Roeland Meek af als landschapsarchitect aan de academie van bouwkunst in Amsterdam. Hij onderzocht de kansen van kringlooplandbouw in de polder. De Utrechtse polder Rijnenburg koos hij als projectgebied. Daarbij hielt hij rekening met waterbeheer, recreatie en vervoer. Zo ontstond een plek waar stadsbewoners kunnen deelnemen in de productie van hun eigen voedsel.

Kringlooplandbouw

Meek wil zich inspannen voor in zijn ogen noodzakelijke transformatie van het landbouwlandschap. Te lezen is dat de agrarische monoculturen leiden tot versnipperde natuur, afname van de bodemkwaliteit, overbemesting, uitstoot van CO2 en stikstof etc. “De roep om groene openbare ruimte, kennis over waar je voedsel vandaan komt en welke impact je eetpatroon heeft op deze aarde wordt steeds luider in de steeds verder verdichtende stad.”, aldus Meek.

Om deze uitdagingen het hoofd te bieden kiest het kabinet voor een omslag naar Kringlooplandbouw in 2030. Deze omslag is echter makkelijker gezegd dan gedaan. De omschakeling naar kringlooplandbouw heeft een grote impact op het landschap. Het open groene polderlandschap moet daarbij plaatsmaken voor een gevarieerd, kleinschalig landschap. Meek onderzocht de kansen van kringlooplandbouw in de Utrechtse Polder Rijnenburg.

Lancet dieet

In het rapport wordt eerst ingegaan op de voedselinteractie tussen mens, milieu en biosfeer. De historie van de stat Utrecht en ons dieet wordt veelal grafische weergaves in kaart gebracht. Meek maakt duidelijk dat er een verandering van de hele keten nodig is. Ook ons dieet zal aangepast moeten worden. In zijn onderzoek neemt hij het ‘Lancet dieet’ als uitgangspunt. Dit is een gemengd plantaardig en dierlijk dieet. Dit dieet is zo samengesteld dat op de huidige landbouwgronden in de wereld de mensheid tot in 2050 gevoed kan worden.

Polder Rijnenburg

In de uitwerking van Meek wordt de Polder Rijnenburg een aantrekkelijk recreatief landbouwgebied. De waterstand vormt de basis voor zijn ontwerp.  Er wordt voor 5000 huishoudens lokaal voedsel geproduceerd door 10 bedrijven. Ook is er ruimte voor natuur en recreatie. Zo worden er klompenbaden en fietspaden aangelegd zodat men kan zien hoe het voedsel geproduceerd wordt. Kringlooplandbouw rondom Utrecht kan voor ongeveer 30 procent voorzien in de voedselbehoefte van de stad.

In zijn ontwerp richt het veenweidegebied zich op veeteelt, zuivelproductie en de productie van vis. Op het zand ligt de nadruk op bosbouw en aardappelteelt. Het kleigebied richt zich op groente en fruitteelt. De teelt wisselt jaarlijks zodat het bodemleven in balans blijft. Tenslotte heeft Meek een visueel model gemaakt van hoe een boerderij er in de toekomst kan gaan uitzien. Dit is een coöperatie van drie veehouderijen met verschillende landschappelijke ondergronden die aan elkaar zijn geschakeld in één kringloopcoöperatie.

Bron: Groen Kennisnet

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
De gemiddelde trekker is 33 jaar oud
17 jul

De gemiddelde trekker is 33 jaar oud

Waar je allemaal op moet letten bij het kopen van een tractor
15 jul

Waar je allemaal op moet letten bij het kopen van een tractor

VLIF-investeringssteun in cijfers: wat levert het op qua duurzaamheid?
15 jul

VLIF-investeringssteun in cijfers: wat levert het op qua duurzaamheid?

Van sturen op stikstofneerslag naar sturen op stikstofuitstoot
14 jul

Van sturen op stikstofneerslag naar sturen op stikstofuitstoot

Vertrouwenspersoon zorgt voor toename meldingen criminele situaties buitengebied
11 jul

Vertrouwenspersoon zorgt voor toename meldingen criminele situaties buitengebied

Toon meer

Aanbevolen voor jou! bedrijfsnieuws

BTN de Haas viert 100 jaar agrarisch ondernemerschap 

De Heus Voeders neemt Voeders Huys over enversterkt haar positie in België en Noord-Frankrijk

De Heus Voeders neemt Voeders Huys over en versterkt haar positie in België en Noord-Frankrijk

Wereldeidag 2025: Pluimveehouders gezocht voor Contactdag

Wereldeidag: zaterdag 11 oktober 2025

Themapagina's

Wet en regelgevingDiergezondheidMarktprijzenKies uw pluimveetakHuisvestingMest

Pluimveerechten

Stikstof

PAS

Fijnstof

Gecombineerde opgave

Luchtkwaliteit

Fosfaat pluimveehouderij

Antibioticareductie

Subsidie pluimveehouderij

Salderingsregeling

Asbestsanering

SDE+

Toon meer

Footer

Vakpartners

Trouw Nutrition Pluimvee

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Agenda
  • Contact
  • Adverteren
  • Nieuwsbrief
  • PluimveePodcast
Pluimveebedrijf pluimvee nieuws

Copyright © 2025 Prosu BV | | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Kalkoenen
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Ondernemen
    • Marktprijzen pluimveehouderij
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • PluimveePodcast
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
  • Cookiebeleid