• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveebedrijf.nlpluimveebedrijf.nl

Nieuws voor de pluimveehouder

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Broederij
    • Biologisch pluimvee
    • Eendenhouderij
    • Kalkoenen
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Ondernemen
    • Noteringen en marktprijzen
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • PluimveePodcast
  • icon

Mycotoxines afbreken met enzymen

Ondernemen 21 mei 2024

Landbouwconjunctuur

Mycotoxines zijn giftige stoffen die geproduceerd worden door schimmels. Ze komen veelvuldig voor op gewassen zoals granen, en zijn moeilijk te verwijderen. Er zijn heel wat gezondheidsrisico’s verbonden aan de consumptie van mycotoxines. Zo kunnen ze problemen opleveren voor de vruchtbaarheid en het immuunsysteem.

Sommige soorten zijn ook kankerverwekkend. Het is daarom cruciaal om mycotoxines te weren uit voeding en veevoeder, maar de traditionele methodes blijken hiervoor ontoereikend. Onderzoekers van het Chinese Ministerie van Landbouw en de Shenyang Agricultural University verzamelden informatie over een nieuwe techniek die enzymen inzet om mycotoxines af te breken.

Traditioneel worden fysieke en chemische methodes ingezet om schimmels op voedingsstoffen te verwijderen. Met die eerste bedoelt men bijvoorbeeld het pellen, malen of verhitten van granen. Deze methodes zijn echter niet zo efficiënt, omdat ze niet alle mycotoxines elimineren. Bij de chemische technieken worden reactiemiddelen toegevoegd die de gifstoffen afbreken. Het nadeel is hier dat de chemische stoffen negatieve effecten kunnen hebben op het milieu en ook de voedingswaarde van het voeder kunnen aantasten.

Een oplossing ligt volgens de onderzoekers bij de biologische methodes om mycotoxines te verwijderen. Ze maken daarbij gebruik van enzymen om de gifstoffen af te breken. Deze techniek levert de meest efficiënte en consistente resultaten op. Men slaagt er dus elke keer in om alle gifstoffen af te breken. De enzymen hebben bovendien geen impact op het milieu en tasten ook de voedingswaarde niet aan.

De vier meest voorkomende mycotoxines zijn aflatoxinen, zearalenon, deoxynivalenol en ochratoxine A. Voor elk gif kunnen verscheidene enzymen ingezet worden. Voorbeelden zijn Laccase, Peroxidase en Lactonase. Er is echter nog meer onderzoek nodig vooraleer de enzymen die mycotoxines afbreken, in de praktijk ingezet kunnen worden.

Samenstelling: Maarten Ceyssens – www.yumax.be


Je hebt zojuist een artikel uit vakblad Varkensbedrijf gelezen

Wil je vaker én meer van zulke artikelen lezen?

Met een abonnement op vakblad Varkensbedrijf ontvang je het laatste nieuws. Iedere editie heeft een nieuw, toepasselijk thema wat aansluit op de huidige praktijk. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. In deze reportages maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-varkenshouders.

Shop hieronder direct een jaarabonnement of ga naar de website van Varkensbedrijf

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Varken besmet met vogelgriepvirus 
18 jun

Sector geschokt door vermoedelijke terroristische aanslag

LTO Noord vernieuwt algemeen bestuur met nieuwe én vertrouwde namen
18 jun

LTO Noord vernieuwt algemeen bestuur met nieuwe én vertrouwde namen

Oorlog zet druk op eiersector Oekraïne, maar veerkracht blijft zichtbaar
18 jun

Oorlog zet druk op eiersector Oekraïne, maar veerkracht blijft zichtbaar 

“Vleeskuikens vaccineren tegen coccidiose is de toekomst”
17 jun

“Vleeskuikens vaccineren tegen coccidiose is de toekomst”

“Met het juiste vaccin schade door Eimeria necatrix beperken”
16 jun

“Met het juiste vaccin schade door Eimeria necatrix beperken”

Toon meer

Aanbevolen voor jou! ondernemen

Jeroen Kemper wint Agroscoopbokaal Pluimvee 2025

Jeroen Kemper wint Agroscoopbokaal Pluimvee 2025

‘De toekomst, dat is onze moeder die weer lacht’

‘De toekomst, dat is onze moeder die weer lacht’

Wereldeidag 2025: Pluimveehouders gezocht voor Contactdag

Wereldeidag 2025: Pluimveehouders gezocht voor Contactdag

Themapagina's

Wet en regelgevingDiergezondheidMarktprijzenKies uw pluimveetakHuisvestingMest

Pluimveerechten

Stikstof

PAS

Fijnstof

Gecombineerde opgave

Luchtkwaliteit

Fosfaat pluimveehouderij

Antibioticareductie

Subsidie pluimveehouderij

Salderingsregeling

Asbestsanering

SDE+

Toon meer

Footer

Vakpartners

Trouw Nutrition Pluimvee

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Agenda
  • Contact
  • Adverteren
  • Nieuwsbrief
  • PluimveePodcast
Pluimveebedrijf pluimvee nieuws

Copyright © 2025 Prosu BV | | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Kalkoenen
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Ondernemen
    • Marktprijzen pluimveehouderij
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • PluimveePodcast
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
  • Cookiebeleid