• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveebedrijf.nlpluimveebedrijf.nl

Nieuws voor de pluimveehouder

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Broederij
    • Biologisch pluimvee
    • Eendenhouderij
    • Kalkoenen
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Ondernemen
    • Noteringen en marktprijzen
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • PluimveePodcast
  • icon

Voedselvoorziening tijdens coronacrisis

Marktontwikkeling Onderzoek 15 oktober 2020

Komt onze voedselvoorziening in gevaar in tijden van crises? Met die vraag houdt sociologe Yuna Chiffoleau zich al sinds 2017 bezig in opdracht van het Franse onderzoeksinstituut INRAE. In eerste instantie werd er gekeken naar scenario’s als een blokkade of een brand bij belangrijke groothandels voor versproducten. Uiteindelijk bleek het gevaar uit een andere hoek te komen. In heel Europa werd dit jaar de bevolking in lockdown geplaatst om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Chiffoleau ging dan ook na welke impact deze crisis had op de voedselketen.

Enquêtes over de voedselketen

In samenwerking met de partners Institut Agro en Terralim deed de onderzoekster enquêtes over de voedselketen bij producenten, distributeurs en consumenten. Er werd gekeken naar hun ervaringen, de problemen waarmee ze geconfronteerd werden en de oplossingen die ze hiervoor vonden. Ook vergeleek ze de officiële richtlijnen van de overheid en de situatie in de praktijk. In een nieuwsbrief communiceerde Chiffoleau vervolgens op regelmatige basis de resultaten van de bevragingen.

Droge voeding

In de eerste week van de lockdown werd er in Franse supermarkten, net zoals in vele andere landen, vooral droge voeding gehamsterd. De stormloop op verse producten bleef daarentegen uit, maar verplaatste zich wel. In plaats van in de supermarkten kochten de Fransen nu opvallend meer verse producten op lokale markten. Ze schakelden dus over van de lange naar de korte keten.

Nieuwe concepten

Toen de lokale markten in de tweede week van de lockdown gesloten werden, vreesden producenten dat ze met hun producten zouden blijven zitten. Ze vonden echter snel alternatieven. Er werden verscheidene projecten opgezet, zoals online verkoop, leveringen aan huis en samenwerkingen met andere producenten. Ook lokale besturen zorgden mede voor de promotie van plaatselijke ondernemingen. De korte keten slaagde er dus in om snel nieuwe distributiekanalen op poten te zetten om zo de voedselvoorziening te kunnen blijven garanderen.

Dit betreft een deel van een artikel uit het vakblad Melkveebedrijf. Het hele artikel lezen, of soortgelijke artikelen thuis op de mat? Vraag een gratis proefnummer aan!

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Van sturen op stikstofneerslag naar sturen op stikstofuitstoot
14 jul

Van sturen op stikstofneerslag naar sturen op stikstofuitstoot

Vertrouwenspersoon zorgt voor toename meldingen criminele situaties buitengebied
11 jul

Vertrouwenspersoon zorgt voor toename meldingen criminele situaties buitengebied

ECC-concept getoetst: welzijn omhoog, emissie omlaag?
7 jul

ECC-concept getoetst: welzijn omhoog, emissie omlaag?

Einde ophokplicht in Gelderse Vallei: pluimvee kan in heel Nederland weer naar buiten
2 jul

Einde ophokplicht in Gelderse Vallei: pluimvee kan in heel Nederland weer naar buiten

Grensoverschrijdend gebruik T-rijbewijzen vanaf 1 juli
2 jul

Grensoverschrijdend gebruik T-rijbewijzen vanaf 1 juli

Toon meer

Aanbevolen voor jou!

Van sturen op stikstofneerslag naar sturen op stikstofuitstoot

Van sturen op stikstofneerslag naar sturen op stikstofuitstoot

Vertrouwenspersoon zorgt voor toename meldingen criminele situaties buitengebied

Vertrouwenspersoon zorgt voor toename meldingen criminele situaties buitengebied

ECC-concept getoetst: welzijn omhoog, emissie omlaag?

ECC-concept getoetst: welzijn omhoog, emissie omlaag?

Themapagina's

Wet en regelgevingDiergezondheidMarktprijzenKies uw pluimveetakHuisvestingMest

Pluimveerechten

Stikstof

PAS

Fijnstof

Gecombineerde opgave

Luchtkwaliteit

Fosfaat pluimveehouderij

Antibioticareductie

Subsidie pluimveehouderij

Salderingsregeling

Asbestsanering

SDE+

Toon meer

Footer

Vakpartners

Trouw Nutrition Pluimvee

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Agenda
  • Contact
  • Adverteren
  • Nieuwsbrief
  • PluimveePodcast
Pluimveebedrijf pluimvee nieuws

Copyright © 2025 Prosu BV | | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Kalkoenen
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Ondernemen
    • Marktprijzen pluimveehouderij
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • PluimveePodcast
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
  • Cookiebeleid