• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveebedrijf.nlpluimveebedrijf.nl

Nieuws voor de pluimveehouder

  • Nieuws
  • Kies uw pluimveetak >
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Kalkoenen
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Vermeerdering
    • Vleeskuikens
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
    • Stikstof
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Ondernemen
    • Noteringen en marktprijzen
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Pluimveekrant
    • Uw abonnement op de Pluimveekrant aanpassen
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Nieuwsbrief
    • PluimveePodcast
  • icon

Van onze partner Trouw Nutrition

Feit of fabel: Leidt minder antibioticagebruik tot meer uitval?

Antibioticareductie Ondernemen 10 februari 2022

Feit of fabel: Leidt minder antibioticagebruik tot meer uitval?

Verrassend genoeg neemt de gemiddelde sterfte meestal af wanneer het gebruik van antibiotica geleidelijk wordt verminderd. Dit kan worden verklaard door de toepassing van doordachte strategieën, een afname van de werkzaamheid van antibiotica en de verbetering van productienormen. 

Gebaseerd op één van de talloze projecten ter vermindering van antibiotica die Trouw Nutrition de afgelopen tien jaar heeft uitgevoerd, blijkt dat het mogelijk is het antibioticagebruik in de pluimveesector terug te dringen zonder de sterfte te verhogen (figuur 1). Hieronder gaan we in op factoren die het verminderen van antibiotica al dan niet tot een succes kunnen maken.

Feit of fabel: Leidt minder antibioticagebruik tot meer uitval?
Figuur 1 Het verminderen van antibioticagebruik op het Spaanse pluimveeverwerkingsbedrijf Grupo SADA leidt tot een reductie van de sterfte.

Minder antibioticagebruik: situatie van de Nederlandse pluimveesector

De trend om het gebruik van antibiotica in de veehouderij terug te dringen, krijgt wereldwijd navolging. Vanaf 28 januari 2022 gaat er ook in de EU een nieuwe verordening (2019/6) van kracht. Hierdoor wordt elk preventief gebruik van antibiotica aan banden gelegd. Zo is het routinematig, preventief inzetten van Lincospectine (of Spectoliphen), een antibioticum dat soms gebruikt wordt bij de opstart van een ronde, niet langer toegestaan. Voor Nederlandse pluimveebedrijven heeft deze wetgeving weinig gevolgen: Lincospectine (of Spectoliphen) werd hier al niet als preventief middel ingezet tegen pootproblemen. Toch blijft antibioticareductie ook in ons land nog zeker een aandachtspunt.

Testen, plannen en voorbereiden

Voldoende tijd, middelen en voorbereidingen zijn de sleutels tot succes bij het verminderen van antibioticagebruik. Voordat je inspanningen doet om antibiotica binnen je bedrijfsproces verder terug te dringen of zelfs helemaal uit te bannen, moet je eerst de belangrijkste risicofactoren van het gebruik van antibiotica vaststellen. Breng daarbij zoveel mogelijk risicofactoren in kaart, zoals de kwaliteit van de grondstoffen, de samenstelling van het voeder, endemische dierziekten en overige managementaspecten van je bedrijfsvoering. Aangezien antibioticagebruik sommige potentiële risico’s kan verhullen, is het aan te raden een audit door een extern bedrijf te laten uitvoeren om risico’s op te sporen die anders misschien verborgen zouden blijven.

Pootproblemen en conclusies vanuit Nederland

Het risico op pootproblemen in Nederland is drastisch verminderd door de komst van de traag groeiende rassen. Daarnaast speelt ook de uitkomst in de stal een grote rol. Pootproblemen gaan vaak gepaard met enterokokken-infecties. Deze besmetting kan al optreden in de broeikast. Nadien kan water nog een besmettingsbron vormen. Het tegengaan van pootproblemen vereist dan ook een totaalaanpak. Het toepassen van middelen die grampositieven (zoals enterokokken) remmen kan bijdragen aan het verminderen van besmettingsrisico’s. Selko® 4Health bevat actieve componenten die bijdragen aan het onderdrukken van de groei van enterokokken en vormt handvatten om deze problematiek te lijf te gaan.

Antibioticagebruik afbouwen: stap voor stap!
Wil je je antibioticagebruik, verder afbouwen? Begin met geleidelijke veranderingen voor de beste resultaten. Een stapsgewijze aanpak stelt je in staat actie te ondernemen, resultaten te evalueren, verbeteringen door te voeren en de meeste vooruitgang te boeken.
Een ‘stap-voor-stap-strategie’ zorgt bovendien voor bewustzijn en biedt alternatieve oplossingen voor risicofactoren die je voorheen misschien met antibiotica aanpakte. Door gebruik te maken van nieuwe inzichten en kleine, geleidelijke stappen te zetten om risicofactoren aan te pakken, is het effect op de prestaties vaak groter dan bij de vroegere productiewijze met behulp van antibiotica.

Neem contact op met Harry Hulman voor meer informatie

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Aanbevolen voor jou! antibioticareductie

Trouw Nutrition zet volop inop ‘state of the art’ pluimveeonderzoek

Van onze partner Trouw Nutrition

Trouw Nutrition zet volop in op ‘state of the art’ pluimveeonderzoek

Themapagina's

Wet en regelgevingDiergezondheidMarkprijzenKies uw pluimveetakHuisvestingMest

Pluimveerechten

Stikstof

PAS

Fijnstof

Gecombineerde opgave

Luchtkwaliteit

Fosfaat pluimveehouderij

Antibioticareductie

Subsidie pluimveehouderij

Salderingsregeling

Asbestsanering

SDE+

Toon meer

Footer

Vakpartners

Trouw Nutrition Pluimvee
  • Agenda
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
  • PluimveePodcast
Pluimveebedrijf pluimvee nieuws

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Nieuws
  • Kies uw pluimveetak >
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Kalkoenen
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Ondernemen
    • Marktprijzen pluimveehouderij
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Pluimveekrant
    • Uw abonnement op de Pluimveekrant aanpassen
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Nieuwsbrief
    • PluimveePodcast
Pluimveebedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies Policy

Privacy statement

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Zie ook onze <a href="https://www.pluimveebedrijf.nl/privacy-statement/">cookieverklaring</a>.
Analytics

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Opslaan en accepteren