Op 24 januari 2024 stemde het Vlaams Parlement het stikstofdecreet. Al van bij de totstandkoming van het decreet, heeft Boerenbond aan de alarmbel getrokken over de kaduke wetenschappelijke en juridische onderbouwing van het decreet en oplossingsrichtingen aangeboden. Boerenbond dient nu, binnen de termijnen die het Grondwettelijk Hof vooropstelt, drie verzoekschriften tot vernietiging van het decreet in. Lode Ceyssens: “De juridische weg is helaas het laatste instrument om voor landbouwers rechtszekerheid en toekomstperspectief af te dwingen.”
Boerenbond heeft samen met een aantal leden drie verzoekschriften tot vernietiging van het stikstofdecreet ingediend bij het Grondwettelijk Hof. Omwille van het uitzonderlijke belang van het bestreden stikstofdecreet voor de landbouwsector, werkte het Hoofdbestuur van Boerenbond samen met drie afzonderlijke advocatenkantoren. Ze hebben elk een verzoekschrift opgemaakt volgens hun eigen expertise.
Drie verzoekschriften tot vernietiging van stikstofdecreet
Boerenbond focust zich op de vernietiging van een aantal cruciale artikels uit het stikstofdecreet. Zo worden de reductiedoelstellingen die gebaseerd zijn op een te zwakke wetenschappelijke onderbouwing aangevochten. Eveneens verzet Boerenbond zich tegen de discriminatie tussen landbouw en de andere sectoren (industrie en mobiliteit). Het gebruik van verschillende drempelwaarden en de impactscores waarbij landbouwbedrijven veel sneller een passende beoordeling dienen op te maken dan industrie en mobiliteit, is het meest gekende voorbeeld.
Ook de invoering van de zogenaamde ‘PAS-referentie 2030’ waarmee de emissiereductiedoelstellingen voor de landbouwsector tegen 2030 moeten worden gerealiseerd, is voor Boerenbond een doorn in het oog. Die vormt namelijk een regelrechte inbreuk op bestaande vergunningen en straft bovendien landbouwers af die in het verleden al hun emissies hadden afgebouwd. Andere sectoren hebben trouwens geen PAS-referentie opgelegd gekregen.
Daarnaast wijst Boerenbond in zijn verzoekschriften op het feit dat het stikstofdecreet in heel wat ongrondwettelijke eigendomsbeperkingen voorziet zoals de regeling inzake verplichte nulbemesting in groene bestemmingen en de ongrondwettelijke afroming van de NER’s (nutriëntenemissierechten).
Ook de afzonderlijke regeling voor het Turnhouts Vennengebied wordt aangevochten.
Stikstofdecreet biedt geen toekomstperspectief
Lode Ceyssens: “Het stikstofdecreet beperkt de landbouwbedrijven in hun ondernemerschap, het biedt geen toekomstperspectief en is zo slecht onderbouwd dat het geen enkele vorm van rechtszekerheid biedt. We willen dat de Vlaamse regering zo snel mogelijk werk maakt van een ander emissiereductiebeleid dat alle ondernemers in Vlaanderen kansen biedt en dat wel rechtszekerheid en ontwikkelingskansen voorziet. We hebben in het verleden zelf ook oplossingsrichtingen aangereikt en we blijven alvast beschikbaar voor de beleidsmakers om samen te werken aan een echt toekomstgerichte aanpak met een sterke landbouwsector als hoeksteen van de oplossing.”
Geen tijd te verliezen
De regering in lopende zaken heeft in de nasleep van de boerenprotesten dit voorjaar haar ambitie uitgesproken om versneld werk te maken van de omslag van een neerslag- naar een emissiereductiemodel. Landbouwers hebben vandaag geen enkele vorm van perspectief.
De procedure bij het Grondwettelijk Hof is de enige garantie om ervoor te zorgen dat er geen tijd verloren wordt. Landbouwers kunnen immers niet langer stilstaan en wachten op duidelijkheid rond hun toekomstplannen, het verkrijgen van vergunningen en het uitvoeren van broodnodige investeringen. Boerenbond vraagt aan de onderhandelaars van de nieuwe Vlaamse Regering dat ze onmiddellijk werk maken van de omslag naar een emissiereductiemodel.
Bron: Boerenbond