• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveebedrijf.nlpluimveebedrijf.nl

Nieuws voor de pluimveehouder

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Broederij
    • Biologisch pluimvee
    • Eendenhouderij
    • Kalkoenen
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Ondernemen
    • Noteringen en marktprijzen
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • PluimveePodcast
  • icon

Met korte keten Kuijpers Kip: lekker eten voor iedereen

Broederij Luchtwassers Stalklimaat pluimveehouderij Ventilatie pluimveehouderij Vleeskuikenprijs Vleeskuikens 13 juni 2019

Hoofdfoto: Vleeskuikenstal – broederij: Op de stal, pal naast de A73, prijkt het logo 'Lekker eten voor iedereen'

Familie Kuijpers is in het Limburgse Grubbenvorst druk met de bouw van een korte keten vleeskuikenbedrijf. Hun missie ‘Lekker eten voor iedereen’ prijkt op de gevel van het bedrijf in aanbouw. De eerste kuikens zijn 25 mei op het bedrijf geboren.

Het is een drukte op het terrein. De eerste twee afdelingen voor vleeskuikens zijn klaar, aan de derde wordt hard gewerkt. “Volgende week zetten we daar de kuikens op,” zegt Jan Kuijpers. Broederij Elshuis levert de 18-daagse broedeieren voor de eerste drie koppels. Het vierde koppel komt uit de eigen broederij die in aanbouw is op het terrein.

De missie van familie Kuijpers, bestaande uit Cor, Marcel, Joris en Jan Kuijpers is ‘Lekker eten voor iedereen’.  “We willen kippenvlees produceren in de juiste balans tussen mens, dier en milieu. Een goed stalklimaat, goed dierenwelzijn, een lage carbon footprint en oog voor de kostprijs van het vlees. Betaalbaar voor iedereen,” legt Marcel Kuijpers uit.

De Kloeke Kip

De korte keten start bij de opfok van de vleeskuikenouderdieren. Kuijpers Kip heeft een samenwerkingsovereenkomst met een vaste opfokker voor de opfok van hun vleeskuikenouderdieren. In Stevensbeek is Joris Kuijpers verantwoordelijk voor de 81.000 vleeskuikenouderdieren. De broedeieren gaan naar Grubbenvorst, worden daar uitgebroed en komen uit in het patiosysteem.

De eerste fase is de bouw van vier afdelingen met elk 64.000 vleeskuikens en de broederij. Daarna volgen weer vier afdelingen en de slachterij. Het vlees wordt afgezet onder de merknaam ‘De Kloeke Kip’.

Afdelingen: In de eerste en tweede afdeling zitten al kuikens, de derde en vierde zijn in aanbouw

Techniek

De eerste twee afdelingen zijn opgewarmd met losse kachels. “Dat is de enige warmte die we erin pompen. Nu starten we met de familiewarmte: de luchtwassers zijn gereed en zetten we in werking. De luchtwasser recyclet de warmte uit de ventilatielucht en brengt die kiemvrij naar de jongste kuikens,” legt Jan uit. Het nieuwe bedrijf is één brok techniek afkomstig uit de pluimveehouderij maar ook andere agrarische sectoren.

“Samen met onze sparringpartners, gerenommeerde technische bedrijven, hebben we technieken gecombineerd. Wij als pluimveehouders, en zij de beschikbare en innovatieve technieken”, aldus Marcel Kuijpers. Het bedrijf heeft geen gasaansluiting, voorziet in eigen stroom via zonnepanelen op het dak en heeft een innovatief brandveiligheidssysteem.

Jarenlange procedure

De gebroeders Kuijpers kregen het idee voor de duurzame korte vleespluimveeketen al bijna 20 jaar geleden. We werden toen voor gek verklaard dat het niet mogelijk was om én vleeskuikenouderdieren, broederij, vleeskuikens en slachterij op één locatie te houden”, blikt Marcel terug. De familie zette door, werkte samen met sparringpartners en ontwikkelden hun eigen plannen.

Het duurde bijna 15 jaar voordat de vergunningen helemaal rond waren. In juni 2018 startte de bouw. Het uiteindelijke doel is 960.000 vleeskuikens te gaan houden, die op eigen bedrijf worden gebroed en uitkomen in de stal en daar ook geslacht worden. Het vlees wordt afgezet onder het eigen label ‘De Kloeke Kip’.

Auteur: Monique van Loon

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
“Met het juiste vaccin schade door Eimeria necatrix beperken”
16 jun

“Met het juiste vaccin schade door Eimeria necatrix beperken”

Aviaire metapneumovirus: de onzichtbare dreiging in de stal
12 jun

Aviaire metapneumovirus: de onzichtbare dreiging in de stal

Jeroen Kemper wint Agroscoopbokaal Pluimvee 2025
10 jun

Jeroen Kemper wint Agroscoopbokaal Pluimvee 2025

De Heus Voeders neemt Voeders Huys over enversterkt haar positie in België en Noord-Frankrijk
4 jun

De Heus Voeders neemt Voeders Huys over en versterkt haar positie in België en Noord-Frankrijk

‘De toekomst, dat is onze moeder die weer lacht’
4 jun

‘De toekomst, dat is onze moeder die weer lacht’

Toon meer

Aanbevolen voor jou!

“Met het juiste vaccin schade door Eimeria necatrix beperken”

“Met het juiste vaccin schade door Eimeria necatrix beperken”

Aviaire metapneumovirus: de onzichtbare dreiging in de stal

Aviaire metapneumovirus: de onzichtbare dreiging in de stal

Jeroen Kemper wint Agroscoopbokaal Pluimvee 2025

Jeroen Kemper wint Agroscoopbokaal Pluimvee 2025

Themapagina's

Wet en regelgevingDiergezondheidMarktprijzenKies uw pluimveetakHuisvestingMest

Vleeskuikens

Vermeerdering

Leghennen

Broederij

Biologische pluimvee

Vrije uitloop kippen

Kalkoenen

Moederdieren

Eendenhouderij

Toon meer

Footer

Vakpartners

Trouw Nutrition Pluimvee

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Agenda
  • Contact
  • Adverteren
  • Nieuwsbrief
  • PluimveePodcast
Pluimveebedrijf pluimvee nieuws

Copyright © 2025 Prosu BV | | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Kalkoenen
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Ondernemen
    • Marktprijzen pluimveehouderij
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • PluimveePodcast
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
  • Cookiebeleid