De LTO/NOP vakgroep pluimveehouderij heeft overleg gevoerd met medewerkers van Economische Zaken en RVO.nl over de verstuurde definitieve beschikking heffingen Diergezondheidfonds 2015. LTO/NOP hadden hier om gevraagd nadat zij veel klachten hadden gekregen over de verstuurde beschikkingen van 2015.
Om te voorkomen dat RVO overspoeld wordt met bezwaarschriften wil LTO/NOP samen met het Ministerie van Economische Zaken en RVO.nl kijken of zij de ontstane problematiek in goed overleg kunnen oplossen omdat ook de uitvoering van deze regeling door de sector betaald dient te worden.
Economische Zaken en RVO hebben aan het begin van het overleg aangegeven hoe zij tot de bestaande uitvoering van de regeling zijn gekomen. LTO/NOP hebben na deze uitleg duidelijk aangegeven waar het in hun ogen fout is gegaan. Met behulp van praktijk situaties zijn diverse problemen besproken en werd het voor beide partijen duidelijk waar de problemen zaten, maar dat deze niet zomaar opgelost zijn. De sector vraagt het Ministerie en RVO.nl om bij de berekening de gemiddelde dieraantallen uit de praktijk zo realistisch mogelijk te benaderen. Dit kan door gebruik te maken van de aantallen aangevoerde en afgevoerde dieren uit het KIP systeem. Hiervoor is het wel belangrijk dat alle ondernemers deze hebben ingevoerd. LTO/NOP vragen de pluimveehouders dan ook om te controleren of alle aan- en afgevoerde koppels van de jaren 2013 tot heden zowel aan- als afgemeld zijn en dat bij het aanmelden ook de juiste categorie gemeld is. Dit om de te betalen Diergezondheidsheffing zo goed mogelijk bij de praktijk aan te laten sluiten. De huidige beschikkingen zijn vast gesteld door gebruik te maken van de aanvoerdatum van de dieren en een vaste omzetsnelheid behorende bij de diercategorie. Hierdoor kunnen grote afwijkingen voorkomen in het gemiddeld aantal dieren waardoor een hogere heffing dient te worden afgedragen.
LTO/NOP hebben het Ministerie gevraagd om de huidige definitieve heffing in te trekken, het ministerie heeft aangegeven op dit verzoek in de komende dagen terug te komen.
Pro forma bezwaarschrift
LTO/NOP adviseren pluimveehouders nog even te wachten met het insturen van het pro forma bezwaarschrift, waar zij afgelopen week toe opriepen, totdat vanuit het Ministerie is aangegeven hoe men omgaat met de verstuurde beschikkingen. Voor volgende week staat een overleg tussen Avined en het Ministerie gepland waarna NOP hoopt met nieuws te komen over de Diergezondheidsheffing, mogelijk al eerder.
Salmonella berekening
Bij de berekening van de salmonella heffing en de verdeling van de kosten tussen de diverse sectoren is Omissie geslopen doordat bestaande wetgeving moest worden toegepast, waardoor de houders van scharreldieren een lagere heffing dienen te betalen dan de houders van kooi, freiland en biologisch. De wetgeving staat het niet toe om tussentijds deze bedragen te verhogen maar mag deze wel verlagen. De kosten voor salmonella zijn voor de andere drie sectoren wel verlaagd tot de werkelijke kosten maar voor de scharrelhuisvesting zijn deze niet verhoogd omdat de wetgeving dit niet toestaat. Deze correctie zal in 2018 worden doorgevoerd.
Bron: LTO Noord