• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveebedrijf.nlpluimveebedrijf.nl

Nieuws voor de pluimveehouder

  • Nieuws
  • Kies uw pluimveetak >
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Kalkoenen
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Vermeerdering
    • Vleeskuikens
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
    • Stikstof
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Ondernemen
    • Noteringen en marktprijzen
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Pluimveekrant
    • Uw abonnement op de Pluimveekrant aanpassen
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Nieuwsbrief
    • PluimveePodcast
  • icon

Alternatieve eiwitbronnen voor varkens, koeien en kippen

Mengvoer 30 mei 2022

Eiwitrijke fractie van gras scheiden via grasraffinage en voeren aan varkens of kippen. Of het beter benutten van bijproducten afkomstig van de slacht. Of het effectiever voeren van melkvee door het eiwitgehalte in het voer te verlagen. Het zijn volgens Wageningse wetenschappers kansrijke mogelijkheden om eiwitbronnen als sojaschroot te vervangen zonder op de productie in te leveren.

Op jaarbasis importeert Nederland een slordige 1800 kiloton sojaproducten met daarin ongeveer 720 kiloton eiwit bestemd voor veevoer. In het rapport ‘Analyse van potenties van extra eiwitproductie in Nederland via teelt, reststromen en andere bronnen’ kijken onderzoekers naar nieuwe eiwitbronnen voor veevoer en naar eiwitbronnen die direct voor humane consumpties ingezet zouden kunnen worden.

De onderzoekers verrekenen in de studie voedereiwitten met voedseleiwitten: de inschatting is dat 1 kilo plantaardig voedseleiwit 5 kilo veevoedereiwit verdringt. Het aanboren van nieuwe eiwitbronnen kan volgens de studie verschillende doelen dienen, zoals verhoging van voedingswaarde voor mens of dier, het verbeteren van inzetbaarheid voor voeding of veevoer, de ontwikkeling van een niche-product of verhoging van het bulk productiepotentieel.   

Voorjaarsgras persen 

Een van de routes is het opwaarderen van huidige eiwitbronnen zoals voorjaarsgras. Door raffinage toe te passen kunnen varkens en kippen de eiwitten efficiënter benutten. Bij grasraffinage wordt het geoogste gras uitgeperst. Er ontstaan dan twee producten: vezels en een nutriëntenrijk sap. Uit het sap kunnen eiwitten verkregen worden.  Als 1 procent van het gras geraffineerd wordt, zou volgens de wetenschappers 15 kiloton minder sojaschroot nodig zijn.  

Voor koeien kunnen volgens de studie de ruweiwitgehaltes van 165 naar 155 gram per kilo voer verlaagd worden, met nauwelijks effect op de melkproductie. Met deze maatregel zou 300 kiloton minder sojaschroot nodig zijn. Aanpassingen in het voeren van melkvee liggen politiek gevoelig. Toenmalig LNV-minister Schouten heeft eerder een voorgenomen voermaatregel ingetrokken om eiwit in krachtvoer te verlagen. Het doel was om daarmee de stikstofuitstoot van de melkveehouderij te verlagen. 

Benut reststromen

De inzet van nieuwe reststromen laat in de studie een tweeledig beeld zien. Vooral eiwitrijke bijproducten van bio-ethanolproductie worden al ingezet en andere reststromen zoals azijnzuur ‘verdienen de aanbeveling om verder te onderzoeken als bron voor veevoer’. Het benutten van keukenafval, al dan niet via insectenteelt, is vanuit het oogpunt van voedselveiligheid ‘onrealistisch’. Hetzelfde geldt voor het benutten van eiwit uit slib afkomstig van waterzuivering. 

Grootschalige productie van insecten-eiwit voor veevoer levert extra eiwit als stromen die nu niet zijn toegestaan voor veevoer ingezet mogen worden als insectenvoer. Huidige productie vindt plaats op stromen die nu veelal ook direct als veevoer ingezet kunnen en mogen worden. Via insecten wordt eiwit wel veel efficiënter omgezet dan bij kippen, varkens en koeien. En de vraag naar vetten en eiwitten uit insecten groeit wereldwijd hard.

Direct voor consumptie 

Sommige beschikbare eiwitten kunnen volgens de studie beter direct voor humane voeding worden ingezet dan eerst als veevoer te dienen. Het gaat met name om plantaardige eiwitten van bonen, erwten en lupine. Via verdere veredeling zouden de komende jaren de gewassen nog geschikter gemaakt kunnen worden voor menselijke consumptie. Deze vlinderbloemige gewassen zijn ook interessant om de landbouw te verduurzamen en biodiversiteit te verhogen waarbij eiwitproductie zoveel mogelijk op niveau blijft. 

Gewasresten als bietenblad zijn vaak van hoge kwaliteit en kunnen direct als humane voeding ingezet worden. Ook een kansrijke route volgens de studie: eiwitten uit vruchtwater van zetmeelaardappelen gebruiken als bijvoorbeeld bindmiddel in vleesvervangers. Met name eiwitfermentaties zijn een belangrijk vehikel voor de eiwittransitie, schrijven de onderzoekers. Het kan plantaardige eiwitproducten aantrekkelijker en beter opneembaar maken. 

Eendenkroos en algen 

Eiwitproductie door algen, zeewier en eendenkroos is vooralsnog flink duurder dan gangbare eiwitgewassen wanneer de eiwitten geëxtraheerd moeten worden. De productiviteit van eenvoudige teeltsystemen blijft achter. Ook zijn er belemmeringen voor de inzet van mest en digestaat die nodig zijn om de productie op te schalen en als eiwitbron concurrerend te zijn op de markt.  

Bron: Groen Kennisnet

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Omschakeling van Bio naar Scharrel
24 mrt

Omschakeling van Bio naar Scharrel doe je zo

Vaccinatietraject vogelgriep gaat door met twee vaccins
24 mrt

Vaccinatietraject vogelgriep gaat door met twee vaccins

Gecombineerde Opgave
23 mrt

LTO en NAJK willen uitstel voor Gecombineerde Opgave

Scharrelvleeskuikens
23 mrt

Scharrelvleeskuikens kunnen lagere klimaatimpact hebben dan reguliere vleeskuikens 

ABZ Diervoeding
22 mrt

ABZ De Samenwerking sluit bewogen jaar naar tevredenheid af

Toon meer

Aanbevolen voor jou! mengvoer

Fermentatie van bijproducten: goed voor milieu? 

Fermentatie van bijproducten: goed voor milieu? 

Eiwit blijft duur, dalende prijzen voor bijproducten

Grondstoffenmarkt: eiwit blijft krap en duur, dalende prijzen voor bijproducten

Insecten als duurzaam veevoer: reëel alternatief?

Insecten als duurzaam veevoer: reëel alternatief?

Themapagina's

Wet en regelgevingDiergezondheidMarktprijzenKies uw pluimveetakHuisvestingMest

Vogelgriep

Bloedluizen

Fipronil

Hittestress pluimveehouderij

Coryza

Mycoplasma

Voetzoollaesie

Mengvoer

In ovo

Salmonella kip

Vogelpest

Coccidiose

Toon meer

Footer

Vakpartners

Trouw Nutrition Pluimvee

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Agenda
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
  • PluimveePodcast
Pluimveebedrijf pluimvee nieuws

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Nieuws
  • Kies uw pluimveetak >
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Kalkoenen
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Ondernemen
    • Marktprijzen pluimveehouderij
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Pluimveekrant
    • Uw abonnement op de Pluimveekrant aanpassen
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Nieuwsbrief
    • PluimveePodcast
Pluimveebedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies Policy

Privacy statement

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Zie ook onze <a href="https://www.pluimveebedrijf.nl/privacy-statement/">cookieverklaring</a>.
Analytics

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Opslaan en accepteren