• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveebedrijf.nlpluimveebedrijf.nl

Nieuws voor de pluimveehouder

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Broederij
    • Biologisch pluimvee
    • Eendenhouderij
    • Kalkoenen
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Ondernemen
    • Noteringen en marktprijzen
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • PluimveePodcast
  • icon

Innovaties circulair veevoer proeftuin Boer aan het Roer bekend

Mengvoer Voersysteem 12 maart 2021

Binnen proeftuin Boer aan het Roer worden innovatieve maatregelen gericht op onder meer emissiereductie en gezonde bodem- en waterkwaliteit uitgeprobeerd. Deze worden uitgetest in de praktijk door deelnemers aan de proeftuin.

Kan je varkens voeren met resten uit bakkerijproducten? Op die vraag komt een antwoord door proeftuin Boer aan het Roer. Na de tweede selectieronde zijn in totaal 12 nieuwe innovaties geselecteerd, waaronder 6 voor het thema Circulair Veevoer.

De innovaties gaan onder andere over het inzetten van plantaardige bijproducten bij melkgeiten en pluimvee. Anderen richten zich op het gebruik van grondstoffen in veevoer die niet (meer) geschikt zijn voor humane consumptie (reststromen). Zo kijken ze bijvoorbeeld of je zetmeelbronnen uit bakkerijproducten kan verwerken in varkensvoer. Of of insecten kunnen worden verwerkt in het voerrantsoen van legkippen. Annemarie Rebel van Wageningen UR thematrekker van Circulair Veevoer, is blij met deze eerste selectie van innovaties: “De geselecteerde innovaties richten zich op verschillende diersoorten. Ze zijn gebaseerd op reststromen of op alternatieve eiwitbronnen. Dit geeft een mooie variatie aan innovaties waar diergezondheid, welzijn en emissies bij gemeten zullen worden.”

Bodem- en waterkwaliteit

Binnen het thema Bodem- en waterkwaliteit zijn inmiddels al drie pilots in de regio van start gegaan. Daar komen nog twee innovaties bij: precisielandbouw door leren van gewasreflectie en een gezamenlijk leertraject van loonwerkers en veehouders die op proefvelden met vernieuwende maisteelten aan de slag gaan.

Emissiereductie

Op het thema Emissiereductie zijn vier nieuwe innovaties geselecteerd; drie daarvan hebben betrekking op reductie van fijnstof en/of ammoniak bij pluimvee. Het gaat om het testen van een verhoogde strooiselvloer bij vleeskuikens, het verminderen van de fijnstuitstoot bij het afdraaien van de mest in (leg) stallen en het toepassen van een roostertje tussen de uitloop en de stal bij pluimvee. Als vierde is er een veevoeradditief geselecteerd voor vooronderzoek dat bij meerdere diersoorten een gunstig effect zou kunnen hebben op de uitstoot van ammoniak.

Uitvoeren pilots

De komende tijd zal er voor de innovaties matchmaking gaan plaatsvinden met veehouderijbedrijven; er is naar de aangemelde veehouderijbedrijven gekeken waar de innovaties geïmplementeerd en getest kunnen gaan worden. Dit betekent dat de komende maanden nieuwe pilots zullen starten. Voor een aantal innovaties moet nog vooronderzoek gedaan worden alvorens ze daadwerkelijk van start kunnen. Ook zal voor een aantal innovaties naar aanvullende boerenbedrijven in de regio worden gezocht om deze te kunnen testen. Later dit voorjaar zal meer bekend worden over wanneer een volgende selectieronde zal plaatsvinden.

Proeftuin Boer aan het Roer

In de proeftuin voor de landbouw binnen de Regio Deal Foodvalley worden de komende jaren innovaties getest op het boerenerf. De proeftuin van Boer aan het Roer is onderdeel van de Regio Deal Foodvalley. Hierin worden de komende jaren innovaties getest op boerenbedrijven. Zowel innovaties als boerenbedrijven kunnen hiervoor worden aangemeld. In meerdere selectierondes worden de innovaties beoordeeld op haalbaarheid en toepasbaarheid.

Bron: LTO Noord

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
“Met het juiste vaccin schade door Eimeria necatrix beperken”
16 jun

“Met het juiste vaccin schade door Eimeria necatrix beperken”

Aviaire metapneumovirus: de onzichtbare dreiging in de stal
12 jun

Aviaire metapneumovirus: de onzichtbare dreiging in de stal

Jeroen Kemper wint Agroscoopbokaal Pluimvee 2025
10 jun

Jeroen Kemper wint Agroscoopbokaal Pluimvee 2025

De Heus Voeders neemt Voeders Huys over enversterkt haar positie in België en Noord-Frankrijk
4 jun

De Heus Voeders neemt Voeders Huys over en versterkt haar positie in België en Noord-Frankrijk

‘De toekomst, dat is onze moeder die weer lacht’
4 jun

‘De toekomst, dat is onze moeder die weer lacht’

Toon meer

Aanbevolen voor jou! mengvoer

Exclusieve mijlpaal drie jaar pluimveevoer met verwerkt dierlijk eiwit

Exclusieve mijlpaal drie jaar pluimveevoer met verwerkt dierlijk eiwit

Voergroep Zuid blijft groeien in krimpende markt

Voergroep Zuid blijft groeien in krimpende markt

De Heus neemt Van der Linden over

De Heus neemt Van der Linden over

Themapagina's

Wet en regelgevingDiergezondheidMarktprijzenKies uw pluimveetakHuisvestingMest

Vogelgriep

Bloedluizen

Fipronil

Hittestress pluimveehouderij

Coryza

Mycoplasma

Voetzoollaesie

Mengvoer

In ovo

Salmonella kip

Vogelpest

Coccidiose

Toon meer

Footer

Vakpartners

Trouw Nutrition Pluimvee

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Agenda
  • Contact
  • Adverteren
  • Nieuwsbrief
  • PluimveePodcast
Pluimveebedrijf pluimvee nieuws

Copyright © 2025 Prosu BV | | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Kalkoenen
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Ondernemen
    • Marktprijzen pluimveehouderij
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • PluimveePodcast
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
  • Cookiebeleid