• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveebedrijf.nlpluimveebedrijf.nl

Nieuws voor de pluimveehouder

  • Nieuws
  • Kies uw pluimveetak >
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Kalkoenen
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Vermeerdering
    • Vleeskuikens
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
    • Stikstof
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Ondernemen
    • Noteringen en marktprijzen
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Pluimveekrant
    • Uw abonnement op de Pluimveekrant aanpassen
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Nieuwsbrief
    • PluimveePodcast
  • icon

Duurzame productie van eieren zet door

Leghennen Leghenstal Ondernemen 1 september 2021

Duurzame productie van eieren zet door

Legpluimveebedrijven richten zich op het opfokken en houden van leghennen. De vraag naar eieren is tijdens de coronapandemie gegroeid en zal in de EU de komende jaren blijven doorgroeien. Eieren passen in een gezond en afwisselend voedingspatroon, ze zijn goedkoop en mogen vanuit ieder geloof gegeten worden. Wat betekent dit voor de toekomst van de legpluimveebedrijven op korte en lange termijn? Lees de laatste trends en ontwikkelingen.

Economische ontwikkelingen legpluimveehouderijen

De laatste jaren stijgt de vraag naar en de productie van eieren. In de EU worden jaarlijks gemiddeld 213 eieren per persoon gegeten en in Nederland 210, en dat aantal blijft stijgen. Hiervan wordt 65 procent tot 70 procent van de eieren zo uit de dop gegeten, het overige gedeelte wordt in gerechten bereid. In Nederland worden in de supermarkt alleen eieren verkocht met minimaal 1 ster van het Beter Leven Keurmerk.

Ondanks de goede vraag naar eieren staan de marges sinds begin dit jaar onder druk. Enerzijds komt dit door de hoge voerprijzen en anderzijds door de onbalans in vraag en aanbod. En dit tekent zich vooral af in de markt voor reguliere scharrel- en kooi-eieren. Daar staan lopende betalingsverplichtingen onder druk. Het is goed om dit als ondernemer scherp in beeld te hebben. De steeds verdere verduurzaming van de productie van eieren, zoals het 1 ster Beter Leven Keurmerk, gebeurt vaak onder vaste prijsafspraken. Deze vangen het vrije deel de prijsschommelingen op. Dit vraagt om scherpe focus op de kostprijs.

De Nederlandse legpluimveehouderij bestond in 2020 uit 790 legpluimveebedrijven met 32,1 miljoen leghennen, die dat jaar ongeveer 10-10,5 miljard eieren produceerden. Daarnaast waren er 140 opfokbedrijven met 11,6 miljoen opfokplaatsen. De verwachtingen voor de komende periode zijn gematigd doordat de vraag naar eieren op niveau blijft. De voerprijzen blijven voorlopig echter op een hoog niveau en zetten de marges onder druk. Het aanbod zal verder verduurzamen en meer en meer gericht zijn op regionale afzet. Een gelijke ontwikkeling ziet de Rabobank in Duitsland; de belangrijkste afzetmarkt van Nederlandse eieren.

Nederlandse export van eieren groeit, maar heeft uitdagingen

De Nederlandse export van consumptie-eieren ligt iets boven de 500 miljoen euro, waarvan 95 procent binnen de EU blijft. Duitsland is met ruim 80 procent de belangrijkste exportbestemming. Daar neemt de vraag naar vrije-uitloop- en biologische eieren (net als lokale/regionale eieren) langzaam toe. Nederland kan deels in die behoefte voorzien, maar merkt ook concurrentie vanuit Duitsland zelf. Zij gaan zelf ook meer eieren in het hoge segment produceren.

De komende jaren neemt het aandeel kooiproductie verder af. De marge voor kooi-eieren in de Europese markt staat onder druk, waardoor de productie verplaatst naar andere landen zoals Spanje, Frankrijk en Polen. Dit zorgt voor hogere concurrentie in de Europese markt voor reguliere scharreleieren.

Veranderende wensen consument van invloed op pluimveehouderijen

Tegenwoordig zijn consumenten steeds kritischer op wat ze wel en niet eten. Zo ook op eieren. In Noordwest-Europa zien we dat consumenten bewegen van scharrel plus naar vrije-uitloop en biologische eieren. De retailverkopen nemen toe. De scharrelhouderij kan zijn positie binnen de rest van Europa verstevigen door in te spelen op deze trend van kooivrij fokken.

“Doordat er meer veehouderijbedrijven zijn, groeit de maatschappelijke weerstand.”

Daarnaast stijgt de aandacht voor het dierenwelzijn. Zo moeten eieren in de Nederlandse supermarkten minimaal aan het 1 ster Beter Leven van de Dierenbescherming voldoen. Deze focus op dierenwelzijn is blijvend. De gestegen vraag naar diervriendelijkere eieren creëert kansen voor ondernemers. Het is belangrijk dat je als ondernemer in de pluimveeindustrie transparant bent over je manier van werken. Bovendien moet de uitstoot van ammoniak en fijnstof verlaagd worden nu de impact op de volksgezondheid is aangetoond. De overheid heeft daar ook strengere regels voor benoemd. In 2027 moet de fijnstofuitstoot met 50 procent zijn gereduceerd. Bij nieuwe bedrijven is dit zelfs 70 procent.

Innovatie in de legpluimveehouderij

Innovatie op het gebied van techniek en automatisering is steeds belangrijker in de legpluimveehouderij. De Rabobak ziet daarin ontwikkelingen die vooral bijdragen aan (nog) betere procesbesturing van het klimaat, voer, licht, eierverzameling en mestverwerking. Emissiereductie blijft een belangrijk aandachtspunt voor de pluimveehouderij. Met innovatieve systemen wordt hier zoveel mogelijk invulling aan gegeven, zoals bijvoorbeeld nieuwe technieken die fijnstof verminderen. Ook zien we dat steeds meer ondernemers kiezen voor duurzame energiebronnen zoals zonne-energie.

Rabobank heeft vertrouwen in het voortbestaan van pluimveehouderijen mits ze duurzaam en ondernemend zijn. Je moet als vakman veerkrachtig zijn en kunnen meebewegen met de veranderingen in de markt.

Bron: Rabobank

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
ForFarmers UK en 2Agriculture zien af van joint venture
7 feb

ForFarmers UK en 2Agriculture zien af van voorgestelde joint venture

Eierprijs 80 procent hoger dan vorig jaar, maar is het genoeg?
7 feb

Eierprijs 29 procent hoger voor pluimveehouder in twee maanden tijd

Intentieverklaring samenwerking tussen KNMI
7 feb

KNMI, HHNK, HDSR en WL zien de noodzaak om beter samen te werken

Consumentenprijs pluimveevlees 1% hoger, verder herstel prijs af boerderij
7 feb

Prijs pluimveevlees iets lager, maar 38% hoger dan jaar eerder

Flevoland investeert in tegengaan voedselverspilling
6 feb

Flevoland investeert in tegengaan voedselverspilling

Toon meer

Aanbevolen voor jou! leghennen

PluimveePodcast

Nieuwe PluimveePodcast: leghennen houden in Ghana

Einde 16-weken-termijn

Einde 16-weken-termijn

Fors hoger saldo leghennen door bijzondere prijsstijging eieren

Fors hoger saldo leghennen door bijzonder sterke prijsstijging eieren

Themapagina's

Wet en regelgevingDiergezondheidMarktprijzenKies uw pluimveetakHuisvestingMest

Vleeskuikens

Vermeerdering

Leghennen

Broederij

Biologische pluimvee

Vrije uitloop kippen

Kalkoenen

Moederdieren

Eendenhouderij

Toon meer

Footer

Vakpartners

Trouw Nutrition Pluimvee
  • Agenda
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
  • PluimveePodcast
Pluimveebedrijf pluimvee nieuws

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Nieuws
  • Kies uw pluimveetak >
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Kalkoenen
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Ondernemen
    • Marktprijzen pluimveehouderij
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Pluimveekrant
    • Uw abonnement op de Pluimveekrant aanpassen
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Nieuwsbrief
    • PluimveePodcast
Pluimveebedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies Policy

Privacy statement

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Zie ook onze <a href="https://www.pluimveebedrijf.nl/privacy-statement/">cookieverklaring</a>.
Analytics

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Opslaan en accepteren