• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveebedrijf.nlpluimveebedrijf.nl

Nieuws voor de pluimveehouder

  • Nieuws
  • Kies uw pluimveetak >
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Kalkoenen
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Vermeerdering
    • Vleeskuikens
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
    • Stikstof
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Ondernemen
    • Noteringen en marktprijzen
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Pluimveekrant
    • Uw abonnement op de Pluimveekrant aanpassen
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Nieuwsbrief
    • PluimveePodcast
  • icon

Vleestaks niet populair bij Nederlandse consument

Marktontwikkeling Vleeskuikens 4 september 2020

Slechts een kleine minderheid van de Nederlanders voelt iets voor een vleestaks om het consumeren van minder vlees te stimuleren. Dat blijkt uit een representatief onderzoek onder ruim 1500 Nederlanders, uitgevoerd in opdracht van LTO Nederland. Uit het onderzoek blijkt verder dat iemands politieke kleur van grote invloed is op het antwoord op de vraag óf vermindering van de vleesconsumptie gewenst is. In de praktijk blijft de consumptie van vlees in Nederland nagenoeg gelijk, en zal die wereldwijd toenemen.

Er is veel discussie over de hoeveelheid vlees die in Nederland wordt geconsumeerd. Sommigen pleiten voor een belastingheffing op vlees. Uit het onderzoek van onderzoeksbureau Direct Research blijkt dat dit geen populaire maatregel is; ook niet bij mensen die vinden dat er minder vlees moet worden gegeten.

Voorlichting door het Voedingscentrum wordt als een veel betere maatregel gezien; 62% procent van de mensen die vindt dat er minder vlees moet worden gegeten ziet dit als beste middel. Bijna de helft van de ‘zelfverklaarde vleesminderaars’ denkt dat een hogere prijs via een keurmerk de beste route is. Denk hierbij aan een biologisch of Beter Leven keurmerk. Slechts 36% van de mensen die vindt dat er minder vlees moet worden geconsumeerd ziet iets in het invoeren van een vleestaks. Gemeten naar alle respondenten komt dit neer op slechts 2 op de 10 Nederlanders. Het overgrote merendeel van de Nederlandse bevolking voelt dus niets voor een vleestaks.

Meer of minder vlees? Politieke kleur van invloed

Respondenten werd ook gevraagd op welke politieke partij ze zouden stemmen als er nu verkiezingen zouden zijn. De politieke voorkeur blijkt van invloed te zijn op het antwoord op de vraag of de vleesconsumptie wel of niet verminderd hoeft te worden.

D66- (85%), ChristenUnie- (80%) en GroenLinks-stemmers (84%) vinden het verminderen van de consumptie van vlees het meest belangrijk. PVV-, Forum voor Democratie- en CDA-stemmers vinden het verminderen van de consumptie van vlees het minst belangrijk; respectievelijk 34%, 35% en 43%.

Het is de vraag of de consument dezelfde keuze maakt als hij of zij voor het schap staat. Uit onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat de vleesconsumptie de afgelopen 10 jaar nagenoeg gelijk is gebleven. Het afgelopen jaar is er zelfs een lichte stijging te zien. Wat mensen zeggen en wat mensen doen verschilt dus. Wereldwijd zal de consumptie van vlees blijven toenemen, vooral van pluimveevlees. Dat blijkt uit onderzoek van de OECD en FAO.

LTO: vleestaks draagt niet bij aan verduurzaming

Alle boeren willen een eerlijke prijs voor vlees en andere producten. Dat is essentieel voor de verdere verduurzaming van de veehouderij en een eerlijk inkomen voor boerengezinnen.

Een heffing is niet de gewenste manier om verduurzaming vorm te geven. Kwaliteit en duurzaamheid komen in de Europese markteconomie voort uit de inzet van de hele keten, van primaire producent tot verwerker en retailer. Dat is geen makkelijk proces, niet in de laatste plaats omdat de consument nog te vaak voor het goedkoopste stukje vlees kiest. Een vleestaks is in ieder geval geen oplossing.

LTO maakt zich al jaren sterk voor duurzaamheidsinitiatieven waarbij de boer of teler een meerprijs krijgt ter compensatie van de extra inspanningen voor klimaat, natuur, omgeving en/of dierenwelzijn. Dat doen we onder andere door te lobbyen voor betere mededingingsregels rondom duurzaamheid en een sterke positie van de boer in de keten, maar ook door onderdeel te zijn van maatschappelijke bewegingen zoals het Deltaplan Biodiversiteit. Daar hebben we hogere verwachtingen van dan van een generieke belasting op vlees.

Onderzoek

LTO heeft onafhankelijk onderzoeksbureau DirectResearch gevraagd om de waardering voor en de perceptie van problemen, oplossingen en verantwoordelijkheden rondom boeren en tuinders bij het Nederlandse publiek te peilen. Het kwantitatieve brede onderzoek onder 1560 Nederlanders is gewogen naar Nederland en representatief op geslacht, leeftijd en opleiding. Het onderzoek richtte zich op de houding van het Nederlandse publiek ten aanzien van de productie en consumptie van voedsel. Daarnaast zijn er verschillende thema’s aangesneden die op dit moment spelen in de Nederlandse land- en tuinbouw. De komende weken zal LTO hier met enige regelmaat over berichten.

Bron: LTO Nederland

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Bedrijf in Hierden voor tweede keer in 2022 geruimd wegens vogelgriep
18 aug

Vogelgriep in Lunteren aangetroffen op een eendenbedrijf

Dashboard Vogelgriep
18 aug

Dashboard Vogelgriep: vogelgriep in Lunteren aangetroffen op een een eendenbedrijf

“Een rug kun je niet op Marktplaats kopen”
18 aug

“Een rug kun je niet op Marktplaats kopen”

“Impact klimaat is groot, maar goed te sturen als je techniek in de vingers hebt”
18 aug

“Impact klimaat is groot, maar goed te sturen als je techniek in de vingers hebt”

“Aanzuren drinkwater geeft goede resultaten”
18 aug

“Aanzuren drinkwater geeft goede resultaten”

Toon meer

Aanbevolen voor jou!

Bedrijf in Hierden voor tweede keer in 2022 geruimd wegens vogelgriep

Vogelgriep in Lunteren aangetroffen op een eendenbedrijf

Dashboard Vogelgriep

Dashboard Vogelgriep: vogelgriep in Lunteren aangetroffen op een een eendenbedrijf

“Een rug kun je niet op Marktplaats kopen”

“Een rug kun je niet op Marktplaats kopen”

Themapagina's

Wet en regelgevingDiergezondheidMarkprijzenKies uw pluimveetakHuisvestingMest

Pluimveerechten

Stikstof

PAS

Fijnstof

Gecombineerde opgave

Luchtkwaliteit

Fosfaat pluimveehouderij

Antibioticareductie

Subsidie pluimveehouderij

Salderingsregeling

Asbestsanering

SDE+

Toon meer

Footer

Vakpartners

Trouw Nutrition Pluimvee
  • Agenda
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
  • PluimveePodcast
Pluimveebedrijf pluimvee nieuws

Copyright © 2022 Prosu Media Producties | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Nieuws
  • Kies uw pluimveetak >
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Kalkoenen
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Ondernemen
    • Marktprijzen pluimveehouderij
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Pluimveekrant
    • Uw abonnement op de Pluimveekrant aanpassen
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Nieuwsbrief
    • PluimveePodcast
Pluimveebedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies Policy

Privacy statement

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Zie ook onze <a href="https://www.pluimveebedrijf.nl/privacy-statement/">cookieverklaring</a>.
Analytics

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Opslaan en accepteren