• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveebedrijf.nlpluimveebedrijf.nl

Nieuws voor de pluimveehouder

  • Nieuws
  • Kies uw pluimveetak >
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Kalkoenen
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Vermeerdering
    • Vleeskuikens
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
    • Stikstof
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Ondernemen
    • Noteringen en marktprijzen
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Pluimveekrant
    • Uw abonnement op de Pluimveekrant aanpassen
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Nieuwsbrief
    • PluimveePodcast
  • icon

Pluimveebedrijf Visscher: “Is het erg als ik één kip te veel heb?”

Vrije uitloop kippen 21 juli 2017

Afgelopen week bezochten basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 het pluimveebedrijf Visscher in Dalfsen. Eigenaar Erwin Visscher heeft hier een duidelijk doel mee: “We willen de vooroordelen wegnemen. De hele problematiek rondom het milieu wordt vaak aan de landbouw opgehangen. Door scholieren op jonge leeftijd al te laten zien hoe het er werkelijk uitziet hopen we dat beeld te veranderen.”

Visscher zet zijn deuren open en laat de dagelijkse praktijk zien, zonder een moraliserend verhaal op te hangen die eventuele misverstanden bij de jongeren weg zouden kunnen nemen: “We stellen nooit de vraag: wat vind je ervan? We laten alleen zien hoe wij op dit moment werken. Het gaat ons niet om de reacties, maar we laten het gewoon zien. Ze mogen vervolgens zelf hun conclusies trekken.”

Ethische dilemma’s

De band met het onderwijs en het pluimveebedrijf is overigens al jaren heel sterk. Visscher doet elk jaar mee aan een ethiek dag voor VWO leerlingen op een school in Zwolle. Als pluimveehouder staat hij dan zijn mannetje op een dag waarop ‘ethische dilemma’s’ centraal staan. De leerlingen vinden het heel interessant wat ik vertel over de dilemma’s die wij als pluimveehouders hebben. Eén van de mooiste vragen is altijd: wat doe je als je één kip te veel in de stal hebt? De meeste denken dat je een onbeperkt aantal legkippen in de stal kunt hebben. Maar ik leg dan uit dat we te maken hebben met regels en natuurlijk ook ‘normen en waarden’. En met name die laatste is erg belangrijk om mee te geven.”

Eén kip te veel

In het vraaggesprek dat volgt laat Visscher de VWO-leerlingen dan altijd heel even in de schoenen van een controleur stappen: Als een chauffeur één kip te veel bij mij aflevert mag ik die ene kip wel of niet houden? Zij weten niet dat wij officieel onze vergunning moeten inleveren zodra er één kip te veel in de stal staat. Maar de meeste antwoorden dat ze een oogje dicht zouden knijpen en die ene kip extra door de vingers zouden zien. Op zich mooi natuurlijk, maar als ik dan uitleg dat het zo niet werkt omdat het aantal kippen is gebaseerd op de beschikbare ruimte en de verdiensten dan ontdekken ze ‘spelenderwijs’ hoe lastig dit beroep kan zijn.”

Kritischer

Visscher vervolgt zijn verhaal: “Het is niet zo dat ik de illusie heb dat deze schoolklassen geen vooroordelen meer hebben, want die hebben wij zelfs nog. Ik ben bijvoorbeeld niet heel erg thuis in de varkenssector. Dus als ik daarover negatief nieuws hoor, dan neem ik dat al heel snel voor waar aan. Je kan nou eenmaal niet alle details weten over een sector waarin je zelf niet werkzaam bent. De jongeren zullen hopelijk wel iets kritischer zijn op berichten in de media. Het enige wat je kan doen om dat te bewerkstelligen is een positief verhaal vertellen, open zijn en hopen dat ze daar iets van oppikken.”

“Als je de kans hebt om de beeldvorming te verbeteren, dan moet je dat doen”

Om die openheid te illustreren heeft Visscher op de bovenverdieping een ontvangstruimte ingericht met een groot raam richting de pluimveestal: “Daar kunnen ze rechtstreeks in de kippenstal kijken en ontdekken dan vaak: dit is anders dan wij vooraf dachten. Onze visie is dan ook: als je de kans hebt om aan de beeldvorming bij te dragen, dan moet je dat doen in mijn ogen.”

Scharrelkippen

Dat beeldvorming cruciaal is ontdekten Visscher een paar jaar geleden al. Het bedrijf huisvest 100.000 legkippen van het ras Dekalb die hij houdt in een scharrelstal: “Vijf jaar terug waren scharrelkippen prima, maar toen werden we nog vergeleken met legbatterijen. Nu lijkt het erop dat alles vrije uitloop moet gaan worden. Door de vogelgriep van afgelopen winter, konden de consumenten alleen scharreleieren kopen en dat bleek, naast het vrije uitloopei, ook een prima ei te zijn. Daarnaast ontdekt men – mede doordat wij hier onze deuren openstellen – dat de kippen hier ook een goed leven hebben.”

Streekproducten

Ook dichter bij huis blijkt beeldvorming van doorslaggevend belang te zijn: “Wij verkopen onze eieren bij de Jumbo hier in Dalfsen. De eigenaar van die supermarkt kwam naar mij en vroeg of hij onze eieren mocht verkopen als streekproduct. Toen zei ik tegen hem: weet je wel dat het geen bio-eieren zijn? Dat maakt niks uit, zei hij toen. Toen zei ik: maar het zijn ook geen vrije uitloopkippen hoor. Ook daarop zei hij: maakt niks uit. Verbaasd zei ik toen: de markt vraagt daar toch om? Nee, zei hij. Mensen willen vooral weten waar een product vandaan komt. Jullie hebben hier in de regio een goede naam, dus mensen kopen jullie producten graag ook al gaat dat tegen de huidige markttrends in. Zo werkt dat in een dorp als Dalfsen, in grotere plaatsen gaat dat natuurlijk heel anders.”

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Bedrijfsopvolging is familiezaak voor boeren, werkboek helpt ze
31 mrt

Bedrijfsopvolging is familiezaak voor boeren, werkboek helpt ze op weg

Nieuwe Europese wetgeving kan duurzaam boeren aantrekkelijker maken
31 mrt

Nieuwe Europese wetgeving kan duurzaam boeren aantrekkelijker maken

natuurvergunningen
30 mrt

LTO verzet zich tegen intrekken bestaande natuurvergunningen

MAXIMAAL € 160.000 VERGOEDING MET DE TEK-REGELING
30 mrt

Maximaal €160.000 vergoeding met de TEK-regeling

Houd het GLB aantrekkelijk voor Nederlandse boeren en tuinders
30 mrt

“Houd het GLB aantrekkelijk voor Nederlandse boeren en tuinders”

Toon meer

Aanbevolen voor jou!

Bedrijfsopvolging is familiezaak voor boeren, werkboek helpt ze

Bedrijfsopvolging is familiezaak voor boeren, werkboek helpt ze op weg

Nieuwe Europese wetgeving kan duurzaam boeren aantrekkelijker maken

Nieuwe Europese wetgeving kan duurzaam boeren aantrekkelijker maken

natuurvergunningen

LTO verzet zich tegen intrekken bestaande natuurvergunningen

Themapagina's

Wet en regelgevingDiergezondheidMarktprijzenKies uw pluimveetakHuisvestingMest

Vleeskuikens

Vermeerdering

Leghennen

Broederij

Biologische pluimvee

Vrije uitloop kippen

Kalkoenen

Moederdieren

Eendenhouderij

Toon meer

Footer

Vakpartners

Trouw Nutrition Pluimvee

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Agenda
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
  • PluimveePodcast
Pluimveebedrijf pluimvee nieuws

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Nieuws
  • Kies uw pluimveetak >
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Kalkoenen
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Ondernemen
    • Marktprijzen pluimveehouderij
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Abonneren & meer
    • Gratis abonnement op de Pluimveekrant
    • Uw abonnement op de Pluimveekrant aanpassen
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Nieuwsbrief
    • PluimveePodcast
Pluimveebedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies Policy

Privacy statement

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Zie ook onze <a href="https://www.pluimveebedrijf.nl/privacy-statement/">cookieverklaring</a>.
Analytics

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Opslaan en accepteren