Leghennenhouder Jacco Korenblik uit Harfsen gaat bloedluis te lijf met MiClean. Een middel dat mechanisch werkt en daardoor ook op biologische bedrijven en gedurende de ronde ingezet kan worden. “Ik houd er bloedluis goed mee onder controle. Ik dien het middel toe met de rugspuit. De volgende stap is een automatisch spraysysteem, dan zijn mijn kippen met weinig werk goed beschermd”, aldus de pluimveehouder.
Jacco Korenblik zit niet om werk verlegen. Hij houdt 9.000 biologische leghennen. Vijf dagen in de week werkt hij daarnaast als pluimveespecialist bij coöperatie Raiffeissen Ems-Vechte. Hij adviseert met name vleeskuikenhouders. Samen met zijn vrouw Jannie heeft hij een zorgboerderij voor dementerende ouderen. Daarnaast houdt Korenblik nog wat hobby-vee. “Doordeweeks start ik elke ochtend hier in de stal, daarna douche ik en ga ik op pad voor Ems-Vechte. In ben veel onderweg, zit aan tafel bij pluimveehouders en loop daar veel in de stal. Na werktijd ga ik hier thuis in de stal aan de slag. Ik doe controles en draai de eieren af. Ik laat mijn hennen overdag gerust achter. De stal heeft natuurlijke ventilatie. Een eventuele stroomstoring zal dus geen desastreuse gevolgen hebben.”
Van Freiland naar biologisch
Drie dagen in de week is de locatie in Harfsen een thuis voor een tiental dementerende ouderen. Deze zorgtak wordt gerund door zijn vrouw Jannie, daarbij geholpen door een verpleegkundige. “De ouderen hoeven hier niet te werken hoor. Het gaat erom dat ze andere prikkels krijgen dan thuis, en kunnen genieten. Dat werkt. Je ziet ze soms echt opfleuren. Op de dagen dat ze hier zijn, proberen we een warme sfeer neer te zetten. We fungeren als een groot gezin”, vertelt Korenblik. Op de boerderij genieten de ouderen van de kippen, helemaal als ze buiten lopen. “Dat is ook één van de redenen dat we legkippen hebben”, vertelt Korenblik.
“Voordat we in het jaar 2000 de zorgtak opstartten, hadden we vleeskuikens. Leghennen stralen toch iets meer gezelligheid uit. Daarom hebben we toen de stal omgebouwd en zijn we naar Freilandhennen overgeschakeld. De Freilandbedrijven moesten echter groeien om rendabel te blijven. We zijn daarom in 2004 overgeschakeld op biologische hennen.” Korenblik kiest voor H&N Brown Nick die worden geleverd door opfokbedrijf Maatman. “Dit zijn mooie rustige kippen. Witte kippen hebben doorgaans een wat hogere productie, maar zijn vaak ook wat schrikkeriger. Een bruine hen komt in de stal naar je toe, een witte moet je vangen. Ook vind ik bruine kippen in de uitloop een mooier gezicht dan witte”, aldus de pluimveehouder.
Bloedluis is een uitdaging
Net als bij andere pluimveehouders zorgt bloedluis in de stal voor uitdagingen. “De eerste maanden van de ronde hebben we hier niet veel problemen. Ik laat na elke ronde de hele stal inclusief de volière namelijk nat schoonmaken en ontsmetten door een professionele schoonmaakploeg. Dan ben je in theorie van de bloedluis af. Tot zo’n 35 weken zie je ze dan ook niet. Maar als je ze ziet, dan moet je ze ook meteen aanpakken. Zeker bij warm weer, want dan vermenigvuldigen ze zich extreem snel. Ik weet waar ze zich bij ons in de stal graag ophouden. Bijvoorbeeld onder de houten platen boven de eierband of in het u-profiel van de van de volière. Als ik ze daar zie, dan zet ik bestrijding in.”
Gemakkelijk en veilig bestrijden van bloedluis
Om bloedluis aan te pakken gebruikt Korenblik sinds vorig jaar het product MiClean van NovioPonics. Dit is een middel zonder chemische toevoegingen, zodat het ook in de biologische houderij kan worden gebruikt. Ook is het geen probleem het tijdens de ronde in te zetten. MiClean dringt na sprayen door in de kleine scheuren en kieren waar bloedluizen zich graag in verschuilen. De bloedluis wordt vervolgens ingekapseld en verstikt. “Het is een bloedluismiddel waar ik heel blij mee ben. Het is net zo veilig als een vliegenmepper. Ik heb bij Ems-Vechte dan ook geadviseerd het in het assortiment op te nemen”, vertelt Korenblik. “Ik houd er infecties goed mee onder controle. Het is een kwestie van op het juiste moment op de juiste plek sprayen. Ik spray nu nog met een accuspuit, maar ik zou het liefst automatisch gaan sprayen via nozzles in de stal. Overdag kan ik dan het inventaris sprayen en ’s nachts de kippen. Dan houd ik met weinig werk bloedluis goed en veilig onder controle. Maar zo’n systeem vraagt om de nodige tijd en investeringen. Voor we het zover hebben, sprayen we zelf.”
Tekst en beeld: Gerben Hofman