• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveebedrijf.nlpluimveebedrijf.nl

Nieuws voor de pluimveehouder

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Broederij
    • Biologisch pluimvee
    • Eendenhouderij
    • Kalkoenen
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Ondernemen
    • Noteringen en marktprijzen
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • PluimveePodcast
  • icon

Fermentatie van bijproducten: goed voor milieu? 

Mengvoer Voersysteem 14 maart 2023

Fermentatie van bijproducten: goed voor milieu? 

Voor het milieu is het interessant als bijproducten van de voedselverwerkende industrie op een nuttige manier aangewend worden, bijvoorbeeld met fermentatie. De resten worden slechts in zeldzame gevallen gebruikt voor menselijke consumptie. Voor veevoeder is er wel een markt. Ongeveer 60 procent van de bijproducten wordt ingezet voor het voederen van dieren. Een andere mogelijke toepassing is de aanmaak van bio-energie. 

Experimenteren met fermentatie

Onderzoekers van het Franse INRAE onderzochten nu of we meer dan 60 procent van de bijproducten kunnen benutten voor veevoeder. Ze experimenteerden daarom met fermentatie. Bij dit proces worden bacteriën of schimmels toegevoegd aan voedingsmiddelen in een zuurstofarme omgeving. Zo wordt het product omgezet in minder complexe en daardoor beter verteerbare voedingsstoffen.

We kennen fermentatie vooral in zijn toepassingen bij vloeistoffen, bijvoorbeeld om yoghurt of alcohol te maken. In deze studie onderzocht men echter fermentatie van vaste stoffen zoals tarwezemelen. Ten slotte wilden de onderzoekers nog te weten komen of het ook een ecologisch voordeel oplevert. 

Zes bijproducten uit de voedselverwerkende industrie

Om een compleet zicht te krijgen op de milieu-impact van fermentatie, maakten de onderzoekers een analyse van de levenscyclus van zes bijproducten uit de voedselverwerkende industrie. Vervolgens vergeleken ze de fermentatie van deze voedingsmiddelen met andere toepassingen, zoals de conversie naar bio-energie of het rechtstreeks voederen van de producten aan vee. De analyse hield rekening met een breed spectrum aan factoren die de impact op het milieu in kaart brengen. Zo werd er onder meer gekeken naar de invloed op klimaatopwarming, landgebruik en waterverbruik. 

Toevoegen aan veevoeder: met of zonder fermentatie?

De resultaten gaven veel verschillen aan tussen de producten. In het algemeen leverde fermentatie een milieuvoordeel op als de bijproducten daarna ingezet konden worden voor menselijke consumptie. Bij de verwerking voor veevoeder was er slechts een minimaal voordeel omdat dieren veel energie nodig hebben om de producten om te zetten in voedingsstoffen voor de mens. Bijproducten met een hoge voedingswaarde kunnen beter direct, dus zonder fermentatie, toegevoegd worden aan veevoeder. Hebben de producten daarentegen een lage voedingswaarde, dan zijn ze vanuit ecologisch oogpunt het meest geschikt voor de aanmaak van biogas. 

Bron: Varkensbedrijf februari 2023 – lees hier meer

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Dierenartsen ontwikkelen FlockVision: met slimme camera’s altijd zicht op het koppel
27 jun

Dierenartsen ontwikkelen FlockVision: met slimme camera’s altijd zicht op het koppel

Geert Moelker nieuwe directeur Slachttoezicht NVWA
27 jun

Geert Moelker nieuwe directeur Slachttoezicht NVWA

Boeren mogen Harmonix Rodent Paste binnen gebruiken zonder certificering
27 jun

Nederlandse boeren mogen Harmonix Rodent Paste binnen gebruiken zonder certificering

Krimp veestapel reikt verder dan het boerenerf
26 jun

Krimp veestapel reikt verder dan het boerenerf

25 jun

BTN de Haas viert 100 jaar agrarisch ondernemerschap 

Toon meer

Aanbevolen voor jou! mengvoer

Exclusieve mijlpaal drie jaar pluimveevoer met verwerkt dierlijk eiwit

Exclusieve mijlpaal drie jaar pluimveevoer met verwerkt dierlijk eiwit

Voergroep Zuid blijft groeien in krimpende markt

Voergroep Zuid blijft groeien in krimpende markt

De Heus neemt Van der Linden over

De Heus neemt Van der Linden over

Themapagina's

Wet en regelgevingDiergezondheidMarktprijzenKies uw pluimveetakHuisvestingMest

Vogelgriep

Bloedluizen

Fipronil

Hittestress pluimveehouderij

Coryza

Mycoplasma

Voetzoollaesie

Mengvoer

In ovo

Salmonella kip

Vogelpest

Coccidiose

Toon meer

Footer

Vakpartners

Trouw Nutrition Pluimvee

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Agenda
  • Contact
  • Adverteren
  • Nieuwsbrief
  • PluimveePodcast
Pluimveebedrijf pluimvee nieuws

Copyright © 2025 Prosu BV | | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Kalkoenen
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Ondernemen
    • Marktprijzen pluimveehouderij
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • PluimveePodcast
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
  • Cookiebeleid