• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveebedrijf.nlpluimveebedrijf.nl

Nieuws voor de pluimveehouder

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Broederij
    • Biologisch pluimvee
    • Eendenhouderij
    • Kalkoenen
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Ondernemen
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • PluimveePodcast
  • icon

Geuremissiefactor vleeskippen wordt geëvalueerd

Vleeskuikens 7 januari 2021

Recente geurstudies van onze zuiderburen geven aan dat de gebruikte geuremissiefactor niet zou overeenstemmen met de realiteit. Daarom zal dat cijfer geüpdatet zijn op basis van de nieuwe gegevens. Dat antwoordde de Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) op een vraag van parlementslid Chris Steenwegen (Groen).

Geurimpact in kaart brengen

Om de geurimpact van een landbouwbedrijf in kaart te brengen, zijn twee methodes gebruikt: snuffelmetingen en een theoretische modellering. Bij snuffelmetingen is op het terrein nagegaan wat de geurimpact is voor de omwonenden. Bij de theoretische modellering is per dier een geuremissiefactor bepaald aan de hand van geurmonsters. Milieueffectenrapporten (MER) en geurstudies zijn berekend aan de hand van een vastgestelde geuremissiefactor per diersoort. Op vandaag bedraagt de geuremissiefactor voor vleeskippen 0,33 odeur units.

De provincie West-Vlaanderen liet in maart 2018 een studie uitvoeren om na te gaan of de theoretische modelleringen – die voor een vergunningsaanvraag worden opgemaakt – overeenstemmen met de realiteit. Want hoewel uit de modellering bleek dat de geurimpact aanvaardbaar zou zijn, werden er in het openbaar onderzoek ernstige bezwaren ingediend.

Theorie vs. praktijk

Bij 8 bedrijven zijn in de periode van 2018 tot en met 2019 snuffelmetingen uitgevoerd. Het ging bij die bedrijven om zowel klassieke als emissiearme stallen. Begin november is de studie door de deputatie van West-Vlaanderen besproken.

“De conclusie bevestigt dat de theoretische modellen niet overeenstemmen met de realiteit: Ze onderschatten de geurhinder”. Dit stelt Vlaams parlementslid Chris Steenwegen (Groen). “De studie bevestigt de vermoedens die er al waren. Namelijk dat de huidige geurimpactbepaling op basis van het geuremissiecijfer niet overeenstemt met de vaststellingen tijdens de metingen. Wetende dat er de laatste jaren een sterke groei aan kippenstallen is, moeten we beseffen dat de reële impact van die kippen groter is dan we eigenlijk dachten.”

Moeten de theoretische modellen dan aangepast worden? “Uit de studie in West-Vlaanderen bleek dat een vleeskip een geuremissiefactor zou hebben van 0,77 odeur units”, duidt minister Demir. “We nemen de aanwijzing dat de gehanteerde geuremissiefactor van 0,33 odeur units te laag zou zijn, uiteraard zeer ernstig. Daarom werkt de administratie aan een evaluatie van die factor.”

Geuremissie metingen vleeskippenbedrijven

Ook het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) heeft in het afgelopen anderhalf jaar geuremissiemetingen uitgevoerd bij vleeskippenbedrijven. “De resultaten van deze metingen zijn uitgevoerd met het oog op een herziening van de geuremissiefactor voor de vleeskippen”, weet Demir. “De metingen zijn onlangs gefinaliseerd en de gegevens zijn op dit moment verwerkt en afgetoetst aan de resultaten van de West-Vlaamse geurstudie. Deze geuremissiefactor zal begin 2021 worden afgeklopt en zal de huidige geuremissiefactor voor vleeskippen, zoals opgenomen in het Richtlijnenboek Landbouwdieren, vervangen.”

Bron: VILT

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Afwegen van de voor- en nadelen van ECC-vleeskuikenproductie
16 sep

Afwegen van de voor- en nadelen van ECC-vleeskuikenproductie

Subsidie voor productieve investeringen groen-blauw en dierenwelzijn
16 sep

Flex-e subsidie: Nu ook beschikbaar voor laagspanningsaansluitingen

Toekomstgericht pluimveeonderzoek lokt 2475 bezoekers
15 sep

Toekomstgericht pluimveeonderzoek lokt 2475 bezoekers

DGZ en MCC openen deuren in Torhout tijdens Open Bedrijvendag
15 sep

DGZ en MCC openen deuren in Torhout tijdens Open Bedrijvendag

Sterke uitganspositie duurzaamheid Nederlandse diervoeders123
15 sep

Sterke uitganspositie duurzaamheid Nederlandse diervoeders

Toon meer

Aanbevolen voor jou! vleeskuikens

Afwegen van de voor- en nadelen van ECC-vleeskuikenproductie

Afwegen van de voor- en nadelen van ECC-vleeskuikenproductie

Krimp veestapel creëert overcapaciteit bij foodindustrie

Krimp veestapel creëert overcapaciteit bij foodindustrie

ECC-concept getoetst: welzijn omhoog, emissie omlaag?

ECC-concept getoetst: welzijn omhoog, emissie omlaag?

Themapagina's

Wet en regelgevingDiergezondheidMarktprijzenKies uw pluimveetakHuisvestingMest

Vleeskuikens

Vermeerdering

Leghennen

Broederij

Biologische pluimvee

Vrije uitloop kippen

Kalkoenen

Moederdieren

Eendenhouderij

Toon meer

Footer

Vakpartners

Trouw Nutrition Pluimvee

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Agenda
  • Contact
  • Adverteren
  • Nieuwsbrief
  • PluimveePodcast
Pluimveebedrijf pluimvee nieuws

Copyright © 2025 Prosu BV | | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Nieuws
  • Pluimveetak
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Kalkoenen
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Ondernemen
    • Marktprijzen pluimveehouderij
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Vakpartners
    • Trouw Nutrition
    • MSD Animal Health
  • Contact & meer
    • PluimveePodcast
    • Contact
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
  • Cookiebeleid