• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveeactueel.nlpluimveeactueel.nl

  • Nieuws
  • Kies uw pluimveetak >
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Kalkoenen
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Vermeerdering
    • Vleeskuikens
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
    • Stikstof
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Noteringen en marktprijzen
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Nieuwsbrief
  • Overig
    • Abonneren op Pluimveekrant
    • Adverteren
  • icon

COV: Laat prijsvorming over aan de markt

Vleeskuikenprijs Vleeskuikens 12 januari 2021

COV: Laat prijsvorming over aan de markt

Blijkens het donderdag gehouden Meat Café – dit jaar online – zijn de leden van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) niet principieel tegen een verhoging van de vleesprijs. Zij zijn echter van mening dat de markt hier bepalend moet zijn en dat deze niet door middel van een heffing of belasting tot stand moet komen. Ook moet een eventuele prijsverhoging in haar geheel terugvloeien naar de gehele keten, dus ook naar de vleesverwerkende industrie.

Maatschappelijke kosten vleesproductie bovenop de vleesprijs

Eerder dit jaar is een discussie gestart over een reële vleesprijs die ook de maatschappelijke kosten van vleesproductie dient te weerspiegelen. Eind september stuurde LNV-minister Carola Schouten een brief naar de Tweede Kamer waarin zij relevante partijen uitnodigt de noodzaak en mogelijkheden hiervan gezamenlijk te onderzoeken; een uitnodiging waarop de COV reeds in een vroeg stadium is ingegaan.

Onterechte suggestie dat vlees ongezond is

Waar de TAPP-coalitie, waarin diverse natuur- en milieuorganisaties zijn verenigd, zich heeft uitgesproken voor een van bovenaf opgelegde heffing op vlees, heeft de vleessector op basis van een groot aantal argumenten een dergelijke heffing afgewezen. Zo vindt de sector dat met een heffing de onterechte suggestie wordt gewekt dat vlees slecht is voor de gezondheid en voorbijgaat aan de belangrijke bijdrage die vlees levert aan een goede gezondheid in de vorm van eiwitten, vitamines, ijzer en mineralen. Vlees staat dan ook in de Schijf van Vijf. Een taks zou vlees bovendien ongefundeerd in de hoek plaatsen van roken, alcohol en suiker die negatieve gezondheidseffecten hebben.

Voedselproductie brengt altijd maatschappelijke kosten mee

Tevens is de sector van mening dat een vleesheffing ongegrond enkel één specifiek voedingsmiddel zou raken, terwijl de productie van voedsel in brede zin maatschappelijke kosten met zich meebrengt. Het alleen instellen van een extra prijs voor vlees zou een vertekend en oneerlijk beeld geven richting de consument en is een gratuit gebaar. Het verdient aanbeveling eerst de maatschappelijke kosten én opbrengsten van vleesproductie en -consumptie goed in kaart te brengen.

Verduurzaming van de productie

De COV is van mening dat een hogere vleesprijs wel degelijk realistisch is in het kader van de verduurzaming van de productie en de transitie die de sector hiervoor moet maken. Overigens investeert de gehele keten nu al jaarlijks miljoenen euro’s in verdere verduurzaming. Dat geldt niet alleen voor boeren, maar ook voor de vleesverwerkende industrie zoals slachterijen die investeren in dierenwelzijn, lagere CO2-emissies, efficiëntere logistiek en duurzame marktconcepten. Een succesvol voorbeeld van verduurzaming is het Beter Leven Keurmerk-vlees, waarvoor een hogere prijs wordt betaald. Ook deze succesvolle innovatie is door de markt geregeld en niet door overheidsingrijpen tot stand gekomen.

Bron: COV

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Landbouwexport blijft op de been
22 jan

Landbouwexport blijft op de been

Nieuw onderzoek naar verwaarding van mest uit nieuwe stalsystemen
22 jan

Nieuw onderzoek naar verwaarding van mest uit nieuwe stalsystemen

Waterstof maken uit mest en tegelijk stikstof reduceren?
21 jan

Waterstof maken uit mest en tegelijk stikstof reduceren?

Positie
21 jan

Nieuwe wet zorgt voor betere positie van boer in de keten

Noodzakelijk agrarisch werk blijft mogelijk tijdens avondklok
21 jan

Noodzakelijk agrarisch werk blijft mogelijk tijdens avondklok

Toon meer

Aanbevolen voor jou! vleeskuikenprijs

Landbouwexport blijft op de been

Landbouwexport blijft op de been

Positie

Nieuwe wet zorgt voor betere positie van boer in de keten

CBL, FNLI en LTO organiseren Voedselverkiezingsdebat 2021

CBL, FNLI en LTO organiseren Voedselverkiezingsdebat 2021

Themapagina's

Wet en regelgevingDiergezondheidMarkprijzenKies uw pluimveetakHuisvestingMest

Eierprijs

Vleeskuikenprijs

Slachtkippenprijs

Advertorial

Footer

  • Agenda
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
Pluimveebedrijf pluimvee nieuws

Copyright © 2021 Prosu Media Producties | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Nieuws
  • Kies uw pluimveetak >
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Kalkoenen
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Marktprijzen pluimveehouderij
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Nieuwsbrief
  • Overig
    • Abonneren op Pluimveekrant
    • Adverteren
  • Marktprijzen akkerbouw
Pluimveebedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies Policy

Privacy statement

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Zie ook onze <a href="https://www.pluimveebedrijf.nl/privacy-statement/">cookieverklaring</a>.
Analytics

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video’s en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Opslaan en accepteren