• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

pluimveeactueel.nlpluimveeactueel.nl

  • Nieuws
  • Kies uw pluimveetak >
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Kalkoenen
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Vermeerdering
    • Vleeskuikens
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
    • Stikstof
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Noteringen en marktprijzen
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Nieuwsbrief
  • Overig
    • Abonneren op Pluimveekrant
    • Adverteren
  • icon

Impact G-krachten op ei meten met de Crackless Egg

Leghennen 28 december 2020

Crackless Egg

Een ei als alle anderen, alleen een gele kleur. Dat lijkt het Crackless Egg te zijn, maar schijn bedriegt. Het Crackless Egg is een erg intelligent ei, vol met draadloze sensoren. Deze sensoren meten de impacts op het ei, evenals de locatie daarvan en ernst van de schade. Deze informatie is direct weergegeven op een tablet, zodat bij elke impact direct te zien is hoeveel G-krachten deze botsing uitoefende.

De leghennen van een Drontens pluimveebedrijf waren op 92 weken leeftijd. Het percentage haarscheuren liep erg hoog op in de ogen van de pluimveehouder. Het eierpakstation keurde, nadat de pluimveehouder er zelf twee procent uit had gehaald, nog eens vijf procent af. Dit was het moment voor de pluimveehouder om actie te ondernemen en hier een oplossing voor te zoeken.

Kwaliteit eieren niet meer op peil

Gedurende de hele ronde was de eischaalkwaliteit geen probleem geweest. De zelfmenger stuurde de inhoud van het voer tijdens de productie zo nodig bij om de eikwaliteit op peil te houden. Maar toch kon de pluimveehouder de kwaliteit van de eieren in de laatste weken niet meer op peil houden. Aan de studenten van de Aeres Hogeschool de taak om dit uit te zoeken, met behulp van het Crackless Egg.

Crackless Egg
Real-time data

Crackless Egg

Met dit sensor-ei kan er precies geconstateerd worden waar de haarscheuren onstaan. Het transport van de eieren tijdens het afdraaien wordt gevolgd in real-time, vanaf het nest tot in de eierpakmachine. Bij elke overgang werden de impacts geregistreerd. Vooral een overgang zoals een elevator bleek een zeer kritisch punt te zijn.

Kritische waarde

De kritische waarde van dertig G-krachten (na zeventig weken) werd nog wel eens overschreden. Na zeventig weken is de eischaal niet meer zo sterk als aan het begin van de legperiode, daarom is de vuistregel dat een consumptie ei van een hen tot zeventig weken maximaal 35 G-krachten kan verdragen en na zeventig weken een maximale impact van 30 G-krachten.

De resultaten

Toekomstbeeld leghen

De pluimveehouder kreeg een goed beeld van waar zijn kritische punten op het eierband zijn, en de studenten vonden het een interessant onderwerp om te onderzoeken. Het duurzame toekomstbeeld voor een leghen is vijfhonderd eieren in honderd weken. Als we dit willen bereiken, mogen we niet tevreden zijn met een koppel die rond de negentig weken al zeven procent haarscheuren heeft. Het ligt niet altijd zoals vaak gedacht wordt aan de capaciteiten van de kip, maar een verbetering van het verzamelproces van de eieren kan zoals blijkt ook de oplossing zijn. 

Dit betreft een artikel uit onze gratis Pluimveekrant. Soortgelijke artikelen thuis op de mat?

Abonnement vakbladen

    Het gaat hierboven om een jaarabonnement. Hierbij geldt een opzegtermijn van 1 maand.
    Lees een tweede of derde vakblad met extra kortingen.
    Proefabonnementen en acties zijn geheel vrijblijvend en stoppen automatisch na afloop van de proefperiode. Aanvragen van proefabonnement alleen beschikbaar voor Nederland
Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Landbouwexport blijft op de been
22 jan

Landbouwexport blijft op de been

Nieuw onderzoek naar verwaarding van mest uit nieuwe stalsystemen
22 jan

Nieuw onderzoek naar verwaarding van mest uit nieuwe stalsystemen

Waterstof maken uit mest en tegelijk stikstof reduceren?
21 jan

Waterstof maken uit mest en tegelijk stikstof reduceren?

Positie
21 jan

Nieuwe wet zorgt voor betere positie van boer in de keten

Noodzakelijk agrarisch werk blijft mogelijk tijdens avondklok
21 jan

Noodzakelijk agrarisch werk blijft mogelijk tijdens avondklok

Toon meer

Aanbevolen voor jou! leghennen

Eric Hubers

Eric Hubers nieuwe vicevoorzitter Copa-Cogeca pluimvee

Complexiteit E.coli markeert belang veterinair onderzoek

Complexiteit E.coli markeert belang veterinair onderzoek

verenpikkerij

Verenpikkerij: Meten is weten

Themapagina's

Wet en regelgevingDiergezondheidMarkprijzenKies uw pluimveetakHuisvestingMest

Vleeskuikens

Vermeerdering

Leghennen

Broederij

Biologische pluimvee

Vrije uitloop kippen

Kalkoenen

Moederdieren

Eendenhouderij

Toon meer

Footer

  • Agenda
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
Pluimveebedrijf pluimvee nieuws

Copyright © 2021 Prosu Media Producties | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Nieuws
  • Kies uw pluimveetak >
    • Biologisch pluimvee
    • Broederij
    • Eendenhouderij
    • Leghennen
    • Moederdieren
    • Kalkoenen
    • Vleeskuikens
    • Vermeerdering
    • Vrije uitloop kippen
  • Wet en regelgeving
    • Antibioticareductie
    • Fijnstof
    • Fosfaat pluimveehouderij
    • Gecombineerde opgave
    • Luchtkwaliteit
    • Pluimveerechten
    • Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)
    • Stikstof
    • Subsidie pluimveehouderij
      • Asbestsanering
      • Salderingsregeling
      • SDE+
  • Diergezondheid
    • Bloedluizen
    • Coccidiose
    • Coryza
    • Fipronil
    • Hittestress pluimveehouderij
    • In ovo
    • Mengvoer
    • Mycoplasma
    • Salmonella kip
    • Voetzoollaesie
    • Vogelgriep
  • Marktprijzen
    • Eierprijs
    • Vleeskuikenprijs
    • Slachtkippenprijs
    • Marktprijzen pluimveehouderij
  • Huisvesting pluimvee
    • Bedrijfsnieuws
    • Drinksysteem pluimveehouderij
    • Eierlokaal
    • Leghenstal
    • Luchtwassers
    • Stalhygiëne pluimveehouderij
    • Stalklimaat pluimveehouderij
    • Stallampen pluimveehouderij
    • Ventilatie pluimveehouderij
    • Voersysteem
    • Wintergarten
  • Mest
    • Mestbanden
    • Mestbeleid
    • Mestdroging
    • Mestopslag
    • Meststoffenwet
    • Pluimveemest
  • Nieuwsbrief
  • Overig
    • Abonneren op Pluimveekrant
    • Adverteren
  • Marktprijzen akkerbouw
Pluimveebedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies Policy

Privacy statement

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Zie ook onze <a href="https://www.pluimveebedrijf.nl/privacy-statement/">cookieverklaring</a>.
Analytics

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video’s en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Opslaan en accepteren