Na een grondig selectieproces komen we tot een reeks met 5 maatregelen voor ammoniakreductie bij vleeskuikens. Omdat er nog weinig kennis is over de werking, effectiviteit en haalbaarheid, starten de RAMBO-projectpartners onderzoek op om elke maatregel grondig te evalueren. De negen oplossingen met potentieel (vier voor leghennen en vijf voor vleeskuikens) worden in de praktijk getest en gedemonstreerd bij het Proefbedrijf Pluimveehouderij.
Wat zijn de weerhouden maatregelen en hoe werken ze? We nemen ze onder de loep. Proefbedrijf Pluimveehouderij zal metingen uitvoeren in hun stallen om het effect van de hieronder beschreven maatregelen op de ammoniakuitstoot te bepalen en zo de maatregelen met elkaar te vergelijken.
1. Aangezuurde stropellets – Strovan
In stallen waar strooisel wordt gebruikt, hangt de uitstoot sterk af van de kwaliteit van het strooisel. Veel factoren beïnvloeden dit, zoals het strooiselmateriaal. In de praktijk worden verschillende soorten strooisel gebruikt. Uit ervaring weten we dat het soort strooisel en hoe fijn het is, een grote invloed hebben.
Bij Strovan stropellets wordt tarwestro eerst fijn gemalen en dan tot pellets geperst. Door de warmte tijdens het persen worden bacteriën gedood. De pellets worden vervolgens deels verkruimeld. Nadat ze zijn gestrooid, vallen ze uit elkaar tot heel fijn strooisel. Dit fijngemalen tarwestro neemt veel vocht op. Fosforzuur wordt aan het strooisel toegevoegd als ammoniakbinder. Dit zorgt ervoor dat de ammoniak die vrijkomt, wordt gebonden en de stikstofuitstoot afneemt.
2. Invloed vlaspellet strooisel op ammoniakreductie bij vleeskuikens
Hoe droog en los het strooisel blijft in de stal heeft veel invloed op de emissies. Deze vlaspellets worden gemaakt door vlaslemen eerst fijn te malen, dan tot pellets te persen en deels te verkruimelen. Door de hitte tijdens het persen zijn de pellets kiemvrij. In de stal krijg je een goede strooiselkwaliteit omdat dit fijne strooiselmateriaal veel vocht kan opnemen. Dit draagt bij aan het verminderen van de stikstofuitstoot.
3. Toevoeging van zeoliet aan het strooisel
Zeolieten kunnen veel vocht opnemen vanwege hun speciale structuur en kunnen ook veel positief geladen deeltjes opnemen en weer vrijgeven. Als je zeolieten aan het strooisel toevoegt, verbetert dit de kwaliteit ervan omdat ze vocht opnemen. In stallen waar strooisel wordt gebruikt, heeft de kwaliteit ervan invloed op hoeveel ammoniak er uit de stallen vervluchtigt.
De hoge capaciteit van zeolieten om deeltjes op te nemen, kan ervoor zorgen dat stikstofverbindingen in het strooisel worden vastgehouden, waardoor er minder ammoniak vervluchtigt. Tijdens het experiment zullen we op verschillende momenten tijdens de ronde zeoliet over het strooisel strooien.
4. Toevoeging van zeolieten aan het voeder
Kleimineralen en zeolieten zijn mineralen die veel vocht kunnen opnemen vanwege hun structuur. Ze kunnen ook veel positief geladen deeltjes opnemen en weer vrijgeven. Kleimineralen kunnen giftige stoffen zoals mycotoxines binden. Als je zeolieten, zoals clinoptiloliet, aan het voer toevoegt, verbetert dit de darmgezondheid. Hierdoor wordt het voer beter verteerd en gebruikt, waardoor er minder stikstof in de mest komt.
In de strooisellaag kunnen zeolieten veel positief geladen deeltjes (waaronder ammonium) binden, waardoor er minder ammoniak vervluchtigt. De hoge capaciteit om vocht op te nemen helpt ook om de kwaliteit van de strooisellaag in de vleeskuikenstal te verbeteren.
5. Optimalisatie voedersamenstelling voor ammoniakreductie bij vleeskuikens
Deze maatregel kan op verschillende manieren invloed hebben op de uitstoot uit stallen. Door in te zetten op een optimale vertering en het voer beter af te stemmen op wat de kippen nodig hebben, kunnen meer voedingsstoffen worden benut. Dit betekent dat er minder ongebruikte stikstof in de mest belandt, die zou kunnen vervluchtigen. Ook is de kwaliteit van de strooisellaag heel bepalend voor de stikstofuitstoot uit een ingestrooide pluimveestal. De kwaliteit van de mest, hoeveel water de kuikens opnemen en de water/voer verhouding hangen af van de mineralen in het voer. Door de mineralengehaltes in het voer te optimaliseren en speciale voeradditieven te gebruiken, kan de uitstoot van ammoniak worden verminderd.
Bron: Inagro